L’Ajuntament de L’Hospitalet treballa en l’elaboració del seu Pla local d’abordatge del sensellarisme al municipi, un document obert que compta amb la participació d’entitats i agents socials de la ciutat i que ha de servir per fer una diagnosi de la situació a la ciutat, revisar la relació entre recursos i capacitat de resposta, identificar els actors del territori i repensar la manera de treballar en el futur. per posar en marxa diferents projectes i accions que permetin prevenir i reduir el nombre de persones en situació de sensellarisme a la ciutat.
La nit del 20 al 21 de novembre es va fer el primer recompte oficial de persones en situació de sensellarisme a L’Hospitalet, que va comptabilitzar un total de 100 persones dormint al carrer o en vehicles. A aquesta xifra, cal afegir-hi les 42 persones que aquella nit pernoctaven al centre residencial d’estada limitada Els Alps, un recurs municipal que ofereix serveis de residència, menjador social i dutxes externes a persones sense sostre.
En el recompte ─organitzat per l’Ajuntament de L’Hospitalet, amb la col·laboració de la cooperativa SUARA i el suport de la Guàrdia Urbana─ hi van participar voluntaris que, en grups reduïts, van recórrer els carrers del municipi per localitzar persones sense llar. Aquesta acció va permetre, a més, recollir informació rellevant sobre les característiques i les necessitats de les persones que viuen al carrer, gràcies a l’enquesta que van realitzar els voluntaris entre aquestes persones. Les dades obtingudes contribuiran a perfeccionar els programes municipals destinats a aquest col·lectiu.
L’objectiu final d’aquest pla és conèixer quina és la realitat del territori i com s’estructura l’atenció a les persones en situació severa d’exclusió social; desenvolupar i adequar el model d’actuació existent i establir estratègies i accions en el model d’atenció a les persones en situació de sensellarisme a la ciutat.
L’Equip d’Atenció al Sensellarisme és un servei dels Serveis Socials dedicat a l’atenció i acompanyament social de persones sense llar. Aquest equip treballa dia a dia per garantir que les persones que resideixen a la ciutat i no tenen sostre rebin suport social i orientació per millorar la seva situació de vulnerabilitat.