L’Ajuntament de L’Hospitalet reforça el seu compromís amb la divulgació científica i presenta la marca LHCiència, sota la qual s’emmarca el gruix d’activitats de comunicació científica de la ciutat. La marca consolida el Pla estratègic en comunicació científica, que es va posar en marxa l’any 2020. De llavors ençà, a la ciutat s’han desenvolupat prop de tres-centes activitats relacionades amb les professions STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques).
LHCiència és un projecte liderat per l’Àrea de Serveis a les Persones, el qual té com a objectiu principal dinamitzar l’ecosistema d’innovació i de ciència de la ciutat. Alguns dels seus objectius estratègics impliquen mostrar la ciència que es fa a la ciutat, on hi ha centres de recerca de prestigi internacional, i apropar-hi la ciutadania. Amb això, es vol incentivar el diàleg entre la comunitat científica i la societat i, alhora, fomentar l’esperit crític i la capacitat per informar-se adequadament.
Per fer-ho, els diferents programes de divulgació del coneixement en les àrees STEAM a la ciutat s’integraran sota la marca paraigua LHCiència. En aquest sentit, tota la informació sobre les activitats LHCiència es podrà trobar en els nous perfils socials a X, Instagram i Facebook, a través del hashtag #LHCiència.
LHCiència aposta per dur a terme activitats participatives, interactives i obertes al públic general amb l’objectiu d’atreure també un públic no interessat per la ciència. A més, es treballarà per una comunicació científica inclusiva amb el disseny d’activitats, que tindran en compte, entre d’altres, la perspectiva de gènere i la inclusió de col·lectius en risc d’exclusió.
El 2023, LHCiència va estrenar una sèrie d’activitats pròpies amb el format d’acció pop-up, activitat de caràcter efímer i en localitzacions estratègiques. En aquest cas, el Mercat Municipal del Centre, una parada d’autobús i la línia 9 del metro van ser l’escenari d’aquesta experiència pilot a L’Hospitalet per fer arribar el coneixement científic a un públic divers.
Enguany, entre els nous projectes que se sumen als ja consolidats, destaca el projecte Pediatria ambiental, dins el Pla integral les Planes-Blocs Florida i en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu, per fomentar l’activitat física al medi natural com a prescripció en els equips de pediatria d’atenció primària.
També en l’àmbit de la salut, es troba el projecte +Actiu, una col·laboració entre l’Institut Català d’Oncologia-IDIBELL, la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna (URL) i l’empresa Healthy Cities per assolir entorns urbans més saludables i actius. Per dur-lo a terme, es treballarà en col·laboració amb sis centres d’atenció primària propers a l’avinguda de Catalunya de L’Hospitalet, que serà l’espai on es desenvoluparan les propostes, per involucrar tant persones amb patologies cròniques com professionals sanitaris.
En el Pla estratègic en comunicació científica participen, entre d’altres, Torre Barrina, Pessics de Ciència, Biblioteques de L’Hospitalet, el Museu de L’Hospitalet, l’Institut Català d’Oncologia (ICO L’Hospitalet)) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).
L’Hospitalet ha fet de la divulgació científica una de les seves senyes d’identitat. A tall d’exemple, des de fa vint anys, s’organitza el cicle Pessics de Ciència, un projecte que inclou conferències i exposicions, amb l’objectiu d’augmentar l’interès per la ciència entre tota la població. A més, el futur desenvolupament del BioClúster d’Innovació i Salut situa la ciutat en l’epicentre de la recerca biomèdica. L’Hospitalet és, doncs, una ciutat que aposta per la ciència i la seva divulgació, amb la voluntat de contribuir al progrés i al benestar de la societat.
En aquesta línia, l’any 2023 L’Hospitalet va rebre la distinció Ciutat de la Ciència i la Innovació 2022 i va passar a formar part dels 93 municipis que integren la Xarxa Innpulso. D’aquesta manera, el Ministerio de Ciencia e Innovación va reconèixer l’aposta de la ciutat per la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I).