Les mesures per millorar la convivència i la mobilitat reben la millor valoració de la ciutadania a l’Hospitalet

Més de la meitat de la població atorga un excel·lent al funcionament del pla de vacunació contra la Covid a L’Hospitalet, que obté una nota mitjana de 8,4 sobre 10. A més, un 70 % dels entrevistats creu que la situació sanitària millorarà aquest 2022.

Les mesures implantades en aquest darrer any per l’Ajuntament de L’Hospitalet a l’espai públic per millorar la convivència i la mobilitat han rebut un ampli suport de la ciutadania, així com el funcionament del pla de vacunació contra la Covid a la ciutat. Aquestes són algunes de les principals conclusions que recull el Baròmetre d’opinió pública de L’Hospitalet, que s’ha elaborat a partir de 1.300 entrevistes entre el 19 d’octubre i el 8 de novembre de 2021.

La realització de l’enquesta ha coincidit amb l’estat d’esgotament anímic provocat entre la població pels 20 mesos de pandèmia. Una situació que es reflecteix en l’opinió dels ciutadans. Tot i això, el Baròmetre mostra un notable optimisme en el futur de la ciutat, tant en l’àmbit sanitari com econòmic, i un ampli suport al funcionament del pla de vacunació. Més de la meitat de la població atorga un excel·lent al servei de vacunació, que obté una nota mitjana de 8,4. A més, un 70 % dels entrevistats creu que la situació sanitària millorarà aquest 2022, mentre que un 47,2 % considera que la situació econòmica també millorarà. Una xifra molt per sobre del 20 % de l’any anterior.

Preguntats per les mesures impulsades a l’espai públic, més del 80 % dels enquestats valora bé o molt bé accions com el tancament de parcs a les nits per evitar l’incivisme (85,3 %), l’ampliació de les voreres per prioritzar la circulació de les persones (81,9 %) o la creació d’espais lliures de trànsit al voltant dels centres educatius (80,6 %). Un 74,9 % valora bé o molt bé l’ampliació dels espais destinats a terrasses de bars i restaurants, i un 62,7 %, la posada en marxa de nous carrils bici a la ciutat.

Aquest ampli suport a les mesures impulsades a l’espai públic per l’Ajuntament per millorar la convivència i la mobilitat reforcen l’anunci de la creació d’una aliança per la convivència que va fer públicament l’alcaldessa durant l’acte del primer aniversari del Pacte de ciutat, que es va fer el passat 27 de novembre al nou Casal de Gent Gran de Bellvitge. Els entrevistats responen de forma positiva quan s’implanten mesures per millorar la convivència tot i que es mostren més exigents a l’hora de controlar la circulació dels patinets elèctrics a la ciutat, on el 41,7 % considera que no s’està fent del tot bé.

La ciutadania aprova els serveis municipals

Tots els serveis municipals reben una valoració dels enquestats per sobre del 6, excepte la neteja dels carrers. Així, els serveis més ben valorats tornen a ser el servei de biblioteques i els mercats municipals, amb un 6,9, per davant de l’oferta esportiva (6,5), la recollida d’escombraries (6,4), l’oferta cultural i d’oci i el manteniment de parcs i jardins, amb un  6,3, respectivament, i la policia local (6,1). La neteja dels carrers obté un 5,6 de mitjana.

Una ciutat amb identitat pròpia

La majoria dels hospitalencs es manifesta molt (21,8 %) o bastant (42,4 %) satisfeta de viure a L’Hospitalet (64,2 %). A més, un 66,2 % dels enquestats se sent molt (23 %) o bastant (43,2 %) identificat amb L’Hospitalet i un 71,9 % considera que és una ciutat amb identitat pròpia. El 67,5 % dels ciutadans està molt o bastant satisfet de viure al seu barri, un 32,6 % considera que el seu barri ha millorat, i el 43,8 % són optimistes, ja que creuen que millorarà en els pròxims dos anys.

Les preocupacions de la ciutadania

En l’àmbit familiar, la Covid ha deixat de ser el principal problema que afecta les famílies i ara l’ocupa la inseguretat ciutadana (26,5 %), seguida per l’atur (21,1 %) i els problemes de salut (12,6 %). Els factors que es perceben com a principals problemes de la ciutat són la inseguretat ciutadana (41,7 %) i la neteja (22,5 %).

L’alcaldessa és aprovada per una àmplia majoria

Pel que fa al coneixement espontani de l’alcaldessa, és del 70,8 %. El 46,5 % dels ciutadans considera que és una bona alcaldessa per al municipi, mentre que un 35,3 % opina el contrari, i una àmplia majoria l’aprova (65,3 %), amb una valoració mitjana de 5,7.

Ideologia i sentiment de pertinença

Pel que fa a la ideologia, el 54 % dels enquestats es considera d’esquerra (44,2 %) o centreesquerra (9,8 %). En canvi, un 7,4 % és de centre; un 3,6 %, de centredreta, i un 6,9 %, de dreta. Un 11,8 % es declara apolític.

En el cas del sentiment de pertinença, el Baròmetre reflecteix que el 48,5 % dels enquestats se sent tan espanyol com català. Pel que fa al sentiment catalanista, el nombre d’hospitalencs que se sent únicament català i més català que espanyol és del 20 %. I els hospitalencs que es consideren més espanyols que catalans o exclusivament espanyols se situen en un 19,4 %.

Transparència

L’estudi costa a cada hospitalenc 0,08 euros i es pot consultar a la pàgina web municipal l’informe, les tabulacions i la base de dades de l’estudi.

40è aniversari del Baròmetre

L’Hospitalet és un dels municipis amb més tradició de copsar l’opinió pública dels seus veïns i veïnes. Aquest any es compleix el 40è aniversari des que es va fer el primer baròmetre, l’any 1981.

Destaca, per exemple, que fa 40 anys un 45,6 % de la població veia L’Hospitalet com un barri més de Barcelona, mentre que ara un 71,9 % considera que és una ciutat amb identitat pròpia. Al Baròmetre de 1981 només un 40 % dels enquestats se sentia hospitalenc, mentre que ara un 66,2 % dels enquestats està molt o bastant identificat amb L’Hospitalet.

També es significatiu com ha canviat l’opinió sobre l’actuació de l’Ajuntament, així com dels serveis públics que ofereix a la ciutadania. L’any 1981, un 52,9 % aprovava la gestió municipal, mentre que ara, 40 anys després, la xifra ha pujat fins al 73,1 %.