Les civiteques faciliten un estiu més cívic a L’Hospitalet

Avatar photo

Les iniciatives dutes a terme per la secció municipal de Prevenció, Convivència i Civisme han contribuït de manera efectiva aquest estiu a reduir a l’Hospitalet de Llobregat els problemes ocasionats per les actituds incíviques.

Durant dos mesos, els agents cívics han instal·lat 170 civiteques a espais públics de tots els districtes de la ciutat, en les quals han participat 6.884 infants en activitats lúdiques i educatives que han creat un ambient de bona convivència en les places i espais on s’han desenvolupat. Sota el lema “A l’espai públic, el civisme és el millor joc”, les civiteques han dinamitzat a les places activitats i jocs per a infants, amb l’objectiu de fomentar les actituds cíviques i el bon ús de l’espai públic.

En concret, s’han organitzat dues civiteques fixes, a la plaça Espanyola i a la plaça dels Blocs de la Florida, i una altra d’itinerant que ha recorregut diferents emplaçaments: la plaça de la Llibertat, el passeig de la Baldosa de Bellvitge, l’avinguda de Carmen Amaya, la plaça de Francesc Macià, la plaça de Lluís Companys, la plaça de la Carpa i la plaça de Pubilla Cases.

Les més concorregudes han estat les civiteques de les places Espanyola i de la Llibertat, amb una mitjana diària de 50 infants participants, majoritàriament d’entre 5 i 10 anys.

Els agents cívics hi han desenvolupat activitats educatives i lúdiques amb els infants per fomentar, a través del joc, valors com l’empatia, el respecte, la convivència i el civisme. També hi han col·laborat auxiliars de convivència i persones acollides a la mediació reparadora.

Entre les activitats que s’han fet, hi ha jocs propis com l’oca cívica, el Twister cívic o el joc del mocador dels residus. Com a novetat, aquest any els nens i les nenes han après diversos jocs del món per posar en relleu la diversitat de la ciutat i apropar-los a les diferents cultures. L’objectiu, a més d’educar en valors, és aconseguir endreçar el joc a les places i fomentar el bon ús compartit de l’espai públic, per tal d’assolir un ambient familiar, pacífic i de bona convivència.

 

Facilitadors d’oci nocturn

D’altra banda, els facilitadors de l’oci nocturn han fet durant tres mesos 2.774 actuacions a les zones amb més presència de locals d’oci nocturn on es detecten problemes de convivència i sorolls, i han intervingut en 906 situacions per tal de solucionar i prevenir conflictes.

Aquesta iniciativa té per objectiu garantir la convivència i el descans del veïnat durant les nits, especialment d’estiu, l’època de l’any amb un ús més intensiu de l’espai públic; i, d’una manera particular, als barris amb més densitat de població. I és que bona part dels conflictes de convivència es generen en horari nocturn, sobretot després del tancament de bars i terrasses.

El servei el duen a terme professionals de l’àmbit socioeducatiu, que intervenen a les nits en les zones amb més presència de locals d’oci nocturn o on es detecten problemes de convivència i sorolls, per tal de solucionar i prevenir conflictes. Entre d’altres, els facilitadors fan accions comunicatives, d’interacció, mediació i observació.

La majoria de les actuacions han estat d’observació per identificar possibles causes i factors de conflictes; i d’interacció i intervenció directa, per mitjà del diàleg, amb les persones que participen en una situació que genera o pot generar conflicte a l’entorn, com ara actes incívics, sorolls o baralles.

Les parelles de tècnics facilitadors de l’oci nocturn actuen als Blocs de la Florida i el seu entorn; a la plaça Espanyola, la plaça de la Llibertat i l’avinguda de Severo Ochoa, i als barris del Centre i Sant Josep. El servei funciona en totes aquestes zones durant els caps de setmana d’estiu; i als Blocs de la Florida, cada dia, fins a l’octubre, i també els caps de setmana els mesos de novembre i desembre.

Amb la posada en marxa d’aquest servei es pretén minimitzar els conflictes i les molèsties per incivisme en les zones d’oci nocturn, sensibilitzar els usuaris respecte a les conseqüències negatives de l’incivisme del lleure a les nits i conscienciar de la necessitat de divertir-se sense causar molèsties al veïnat.

Els facilitadors també ajuden a actuar de manera coordinada i conjunta amb tots els actors que operen en les zones d’oci nocturn, per tal de prevenir i gestionar positivament els conflictes de baixa intensitat que es puguin donar, a més d’estar en relació amb el teixit social i associatiu dels barris. Així, han mantingut reunions amb els propietaris dels locals d’oci nocturn, que han participat activament en el projecte, per interactuar i ajudar-los a gestionar la prevenció i la resolució de conflictes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

VÍDEO: Dues persones moren en una platja fulminades per un llamp

Notícia següent

Unnic Andorra presenta els seus menús de tardor i un primer tast del Nadal

Notícies relacionades