Dimarts, 16 d'abril de 2024
És notícia

L’alcaldessa de l’Hospitalet proposa una gran aliança per la convivència

Avatar photo

Durant la jornada de treball que s’ha celebrat al Casal de Gent Gran Ermita-Bellvitge, coincidint amb el primer aniversari del Pacte de ciutat

L’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, ha apuntat avui la intenció de fer una gran aliança per la convivència durant la jornada de treball organitzada amb motiu del primer aniversari del Pacte de ciutat, el front comú institucional i ciutadà per reactivar socialment i econòmicament el municipi.

L’alcaldessa ha reivindicat qu“hem d’abordar de forma integral els problemes de convivència que s’han agreujat amb la pandèmia. I amb el mateix esperit del Pacte de ciutat” —ha continuat— “us estenc la mà per seguir treballant conjuntament en la creació d’una aliança per la convivència, que impulsi i desenvolupi accions realistes i efectives que facin que L’Hospitalet sigui cada dia una ciutat més cívica”.

L’incivisme d’uns pocs perjudica el conjunt. Des de l’Ajuntament estem actuant però necessitem posar l’accent en accions encaminades a conscienciar fins al darrer ciutadà”, ha conclòs Núria Marín.

Dotze mesos del Pacte de ciutat 

A la jornada amb motiu del primer aniversari del Pacte de ciutat, han participat representants dels grups polítics municipals, dels agents socials i de les entitats de la ciutat, s’ha fet balanç de l’estat d’execució del Pacte. En aquests dotze mesos, el 100% de les accions s’han iniciat i el grau del compliment és del 46%. De les 224 accions previstes, 167 estan en fase de desenvolupament, la qual cosa representa pràcticament el 75% del total, 28 accions estan en fase d’estudi (12,5% del total) i 29 accions ja estan finalitzades (13% del total).

Sobre la jornada d’avui, Núria Marín ha dit que “garanteix la transparència, la participació i el retiment de comptes que ens vam comprometre que tindria tot el procés” i ha donat les gràcies a tots i a totes els que fan possible aquest pla per reactivar L’Hospitalet. “L’estat d’execució del Pacte és un mèrit compartit, un mèrit conjunt de la ciutadania, de les entitats i del teixit productiu, laboral i empresarial de L’Hospitalet”. “No conec cap altre Pacte de ciutat” —ha continuat— “que tingui aquest grau de consens en la seva definició, concreció en l’execució, així com en la dotació pressupostària”.

En aquest sentit, l’Ajuntament de L’Hospitalet destina els quatre anys de vigència del Pacte, un total de 72,8 milions d’euros al finançament de les accions incloses. Aquesta xifra ascendeix fins als 116,57 milions d’euros si s’afegeixen les aportacions d’altres administracions i dels fons europeus. 

Precisament, aquesta setmana s’ha aprovat inicialment el projecte de pressupost per al 2022, amb l’import més alt de la història de L’Hospitalet, amb 277,52 milions d’euros, amb un increment del 7 % respecte a l’exercici anterior. Aquest augment de la despesa té com a objectiu avançar cap a la recuperació econòmica i social de la ciutat sense haver d’apujar la pressió fiscal.

Per l’alcaldessa es tracta d’un pressupost “social, verd i feminista, alineat amb els objectius del Pacte. Amb aquest pressupost expansiu i totes les propostes recollides al llarg de la jornada d’avui posem la mirada més enllà del 2022”, ha explicat. 

Recuperar els nivells d’ocupació previs a la pandèmia i que els sectors productius de la ciutat tornin a funcionar a tota màquina és la prioritat de les mesures de l’entorn econòmic. Un repte que implica aprofitar les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies i la digitalització.

Exemples d’accions en aquesta línia són la línia d’ajuts per autònoms i a hotels. Els participants a la jornada han reclamat incorporar accions de foment del comerç de proximitat, mercats i empreses emergents.

En  l’àmbit social del pacte, s’ha dignificat l’accés a l’alimentació a través de les targetes de suport a l’alimentació bàsica, en col·laboració amb Creu Roja i Càritas. De la taula de treball, han sorgit iniciatives amb l’objectiu d’acabar amb l’escletxa digital, els drets socials i d’habitatge i continuar treballant per erradicar la violència de gènere.

l’entorn urbà, Núria Marín, ha destacat que s’ha adaptat l’espai públic, la mobilitat i les infraestructures a una nova realitat, en la qual hi ha un ús més intensiu per part de la ciutadania. Per fomentar l’ús de la bicicleta, s’ha dissenyat una xarxa bàsica (AMB) i una xarxa secundària de carrils bici (fons Next Generation), que també han d’utilitzar els vehicles de mobilitat personal (VMP) i que suposarà comptar amb 50 km de carrils bici. A més, un de cada tres centres escolars ja tenen un entorn lliure de cotxes. 

Noves accions que s’afegiran al Pacte en aquest àmbit són fer conviure les noves modalitats de vehicles de mobilitat personal a l’espai públic.

Per finalitzar, en l’àmbit institucional, s’està treballant en el reforç de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà. L’alcaldessa ha avançat que l’Oficina de Suport a Entitats de la ciutat s’instal·larà a Ca n’Arús. 

El passat 30 de novembre, es presentava el Pacte de ciutat de L’Hospitalet, un front comú institucional i ciutadà pe fer front a les conseqüències generades per la Covid-19. Un full de ruta que s’estructura en 4 entorns i 33 eixos estratègics, alineats amb els objectius de desenvolupament sostenible i l’objectiu de ciutat “Barreres 0 al 2030”. El document final consta de 122 mesures i 224 accions vinculades per executar amb l’horitzó de 2023. L’objectiu d’aquest esforç col·lectiu és construir una ciutat més forta, més justa, més unida i més resistent.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Gran concert solidari de la plataforma #Monsortirem a Alcanar

Notícia següent

Persecució d’uns lladres per les teulades de Montblanc

Notícies relacionades