Dijous, 15 de maig de 2025
És notícia

La 12a edició del Festival Interfado amplia programació i abast territorial

Avatar photo

La 12a edició del Festival Internacional de Fado de Catalunya que organitza la Fundació Orfeó Lleidatà, amb la col·laboració especial del Consolat de Portugal a Barcelona, l’Ajuntament de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Institut Català de les Empreses Culturals, el Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida, la Federació d’Ateneus de Catalunya i Supermercats Plusfresc, i sota la direcció artística de la cantant lleidatana Carolina Blàvia, tindrà lloc per dotzè any consecutiu a Lleida, per tercera vegada també a La Seu d’Urgell i enguany es sumen nous escenaris a Sant Feliu de Llobregat i Cambrils.

Se celebrarà del 18 d’octubre al 4 de novembre amb un concert inaugural a l’Ateneu Santfeliuenc de Sant Feliu de Llobregat, un concert a la Seu Vella de Lleida, dins de la programació de “Nits de lluna plena al claustre de la Seu Vella”, dos concerts a l’Espai Orfeó de Lleida, una actuació a la Sala Immaculada de La Seu d’Urgell i amb un concert al Teca Teatre de Cambrils (Tarragona).

També es podrà gaudir de l’oferta gastronòmica que acompanya habitualment el festival amb un taller de cuina portuguesa a l’Espai Sunka de Plusfresc a càrrec de Víctor Nicolau, responsable gastronòmic de Plusfresc, i un tast de gastronomia portuguesa als concerts del 21 d’octubre i 4 de novembre de la mà de BO de Shalom, establiment amb valor social, a partir de les 21:00 h a l’Espai Orfeó.

Enguany l’Interfado comptarà amb les actuacions de formacions musicals amb una consolidada trajectòria musical dins del fado, vingudes des de Portugal, Veneçuela i les Illes Canàries.

 

Sandra Camilo inaugurarà el festival a Sant Feliu de Llobregat el divendres 20 d’octubre i actuarà també a l’Espai Orfeó de Lleida el dissabte 21 d’octubre

SANDRA CAMILO presenta  ‘Originais tradições’

  • 20 d’octubre. Ateneu Sanfeliuenc. Sant Feliu de Llobregat. 21h.
  • 21 d’octubre. Espai Orfeó. Lleida. Obertura 21:00 h (sopar portuguès) i concert 22 h.
  • Veu: Sandra Camilo.
  • Guitarra portuguesa: Tiago Lópes.
  • Viola de fado i voz: Rui Rocha.
  • És una proposta de fado tradicional i fado cançó. L’artista presentarà el darrer disc de Sandra Camilo titulat “Originais tradições”.  Es tracta d’una proposta genuïnament Lisboeta que ens transportarà a l’ambient bohemi dels barris de la ciutat blanca.

L’espectacle està compost per Fados tradicionals amb lletra original de Rui Rocha interpretada pel fadista, i fados del repertori de diversos artistes interpretats per Sandra Camilo i també per Rui Rocha.

 

Sandra Camilo

Sandra Camilo va néixer a Lisboa l’any 1974 i va passar la major part de la seva infantesa a Alcántara amb dues de les tradicions musicals més carismàtiques de Lisboa; El Fado i les Marxes Populars. Amb les connexions familiars amb aquests aspectes musicals, va ser fàcil per a ella créixer escoltant i sentint tot el que l’envoltava.

Als 18 anys participa com a convidada al programa “A Filha da Cornelia” i es presenta al programa “Casa de Artistas” l’any següent, on va quedar en tercer lloc.  Aleshores s’havia decantat per altres estils musicals i va romandre així fins a l’any 2000.

A partir d’aquell any fa un gir a la seva carrera musical i  s’embarca definitivament en la música portuguesa i, en particular, en el fado. La cançó de Lisboa li ofereix aviat la possibilitat de donar veu a un projecte que comptarà amb el suport del Fons Cultural SPA.

Contràriament al que és habitual, no segueix el camí normal de les cases típiques de Fado, però la seva presència a altres sales de concerts (Casinos, CCB, entre d’altres) consolida la seva carrera, ja que ja l’han acompanyada els grans noms de la guitarra i de la viola, realitzant també diversos espectacles a l’estranger.

A partir del seu treball discogràfic, Sandra Camilo crea el seu propi espectacle on interpreta fados tradicionals amb lletres del seu propi repertori i algunes versions de grans clàssics.

 

Rui Rocha

L’any 1981 va iniciar la seva activitat artística com a compositor, músic i actor. Actualment, és membre de la Societat Portuguesa d’Autors (SPA).

L’any 1982, una de les seves cançons va ser seleccionada per al Festival RTP, i això és el que definitivament va decidir a Rui Rocha dedicar-se a la música.

Pel que fa a participacions com a compositor i músic podem anomenar el grup de Teatre SPA, també Lanterna Màgica, Festa do Avante, entre d’altres. L’any 1992, va començar una associació de composició de cançons amb Miguel Rebelo que continua fins avui amb el projecte  “Canto do Vicar”.

L’any 2023 s’estrena un CD amb el títol “Agora Eu”. Escrit i cantat per Rui i compost pels diferents col·legues, entre d’altres; Rui Veloso, Marco Rodrigues, Miguel Rebelo, João Bráz Oliveira, Rogério Oliveira, Fernando Silva i Miguel Ramos. La producció és d’Edu Miranda i compta amb el suport de SPA.

 

Tiago López

Tiago López gaudeix de la música, afició que comparteix amb la seva professió com a informàtic.

A més de productor musical, Tiago és autor del projecte de disseny i realització d’una guitarra elèctrica portuguesa.

Tiago atribueix la seva afició a l’ambient familiar que sempre ha estat connectat a la música tradicional. Toca diversos instruments i entre ells, la guitarra portuguesa, instrument que comença a estudiar l’any 2012 a l’Escola de Fado da Mouraria, actualment participant com a promotor en tres projectes, en diferents àmbits musicals.

 

ANDREA IMAGINARIO actuarà a la Seu Vella de Lleida el dissabte 28 d’octubre i a La Seu d’Urgell el diumenge 29 d’octubre

ANDREA IMAGINARIO presenta  ‘Saudades’

  • 28 d’octubre. Seu Vella de Lleida. 21:30 h.
  • 29 d’octubre. Sala Immaculada. La Seu d’Urgell. 19:00 h.
  • Veu: Andrea Imaginario
  • Guitarra portuguesa: Miguel da Silva
  • Guitarra clàssica: Manuel Ferreira

Andrea Imaginario és una cantant veneçolana versàtil que interpreta fado i música iberoamericana amb un estil propi, marcat per la dolçor característica del seu timbre de veu. Canta en portuguès i espanyol, i el seu repertori inclou música original d’importants compositors llatinoamericans sobre poemes d’escriptors com Pessoa i Camões, en una aposta de la cantant per la interculturalitat, fruit de la seva experiència a la diàspora. Els seus concerts estan envoltats d’històries que arriben a l’ànima del públic. Té cinc àlbums produïts i actualment treballa en un projecte discogràfic d’integració entre Veneçuela i Portugal.

Al festival Interfado podrem gaudir d’un concert amb un programa marcat per la poesia dels grans autors portuguesos i per la sonoritat intercultural del seu repertori. Aquest inclou clàssics del gènere, així com fados originals basats en poemes com Autopisocografia (de Fernando Pessoa) i Mudam-se us tempos (de Luis de Camoens).

Andrea ha treballat amb músics de primera línia com Miguel Chacón, Aquil·les Báez, Miguel Delgado Estévez, Cláudia Picado, José Manuel Duarte, Miguel Silva, Henry Martínez, Nené Quintero, Roberto Jirón, Rubén Rebolledo, Jorge Torres, Goyo Reyna, Pepesito Valdés, Eduardo Galián, Julio Mendoza, Laurent Lécuyer, Heriberto Rojas, Daniel Luzardo, Juan Francisco Sans, Mariantònia Palacios, Gerardo Gerulewicz, Miguel Astor, Ensamble Musica Reservata (dir. Sandrah Silvio), Orquestra Simfònica de Veneçuela i Orquestra Juvenil Simón .

Es va graduar com a cantant a l’Escola de Música «Lino Gallardo». És llicenciada en Arts i magíster en Literatura Comparada per la Universitat Central de Veneçuela. És investigadora i professora. Actualment, desenvolupa una investigació doctoral a la Universitat Autònoma de Lisboa titulada Història i representació de la cultura portuguesa a Veneçuela.

 

Reconeixements

  • 2014. Medalla d’honor per contribuir a la divulgació de la cultura portuguesa, atorgada per l’Associació de Lusodescendents de Veneçuela (ASOLUDEVEN).
  • 1999. Primer lloc del nivell bàsic del concurs Nacional de Cant E.M. José Ángel Lamas.

 

Miguel da Silva, guitarra clàssica

Miguel da Silva és un músic, compositor, professor i musicoterapeuta de Lisboa (Portugal). Durant més de 12 anys d’experiència, ha desenvolupat el seu propi enfocament de la guitarra i la composició basat en la música tradicional portuguesa i la música clàssica. Ha treballat amb artistes destacats com Dulce Pontes, Ana Moura, Helder Moutinho, Maria João Luís, Filipe La Féria, Antonio Chainho, Ricardo Parreira, Paulo Flores, Mariza Liz, Fábia Rebordão, Mafalda Arnauth, Cuca Roseta, Liana, Valéria i Telmo Pires, entre d’altres. L’any 2021 participa en la producció de “Na Mais Profunda Saudade”, per al Festival da Canção. El 2023 publicarà el primer disc de la seva banda: Amantes do Tejo. També està gravant el seu primer disc en solitari i preparant la seva primera gira.

 

Manuel Ferreira, guitarra portuguesa

Manel Ferreira, un guitarrista de 28 anys nascut a Lisboa, va començar el seu viatge pel món de la guitarra i el fado portuguesos, després d’haver passat diversos anys dedicat a la guitarra acústica i elèctrica. Avui, gairebé 10 anys després de la primera trobada amb la guitarra portuguesa, ha recorregut escenaris per Europa, Rússia i Sud-àfrica, tant sol com acompanyant alguns dels grans noms de la música portuguesa, com Ana Moura.

 

FADO A VERDADE amb Beatriz Alonso actuarà a Cambrils (Tarragona) el divendres 3 de novembre i clourà el festival el 4 de novembre a l’Espai Orfeó de Lleida.

FADO A VERDADE amb Beatriz Alonso

  • 03 de novembre.  Teca Teatre. Cambrils (Tarragona). 20:30 h.
  • 04 de novembre. Espai Orfeó. Lleida. Obertura 21:00 h (sopar portuguès) i concert 22:00 h.
  • Veu i percussió:  Beatriz Alonso
  • Guitarra portuguesa i violí: Raúl Sánchez
  • Guitarra elèctrica:  Miguel Manescau
  • Contrabaix: Roberto Domínguez

‘Fado A Verdade’ és el nom del grup que ens aproparà a la visió canària del Fado. Ens portaran el seu nou espectacle “Jose, o farol da verdade”, tribut a la figura del Nobel José Saramago.

El fado, expressió musical de l’ànima de Lisboa, permet entreveure el gran vincle cultural que Portugal va compartir amb les Illes Canàries en un passat molt llunyà i la influència que va deixar en aquest arxipèlag. Petjada que augmenta i adquireix una especial rellevància des que el Premi Nobel de Literatura José Saramago es va instal·lar a l’illa de Lanzarote, convertint-se així en una font d’inspiració per apropar-se a la cultura portuguesa, donant finalment com a resultat aquest bonic projecte.

‘Fado A Verdade’ és un projecte amb el fado com a música central que, ideat per la músic i cantant Beatriz Alonso, cobra forma a l’abric del projecte TIEMPO, Treball de Recerca i Evolució de les Músiques Populars, de Mousikê La Laguna. La banda, actualment única a Canàries amb aquest repertori i posada en escena, és un quartet que a més de per la seva brillant fundadora i solista ja esmentada, està integrat per tres músics més de sòlida trajectòria com són Miguel Manescau (guitarra), Raúl Sánchez ( guitarra portuguesa) i Tana Santana (baix).

 

Beatriz Alonso

Professora de Tècnica Vocal a Mousikê-La Laguna. Forma part del Col·lectiu Canari de Cantautors. Actualment, és solista de Simbeque Project, banda que reinterpreta el Folklore Canari des d’un prisma diferent, uneix el jazz amb la música canària i compta ja amb tres treballs discogràfics; Simbeque Project Vol. I, Vol. II i Vol. III, guardonat aquest últim com a Millor Disc de l’Any i Millor disc de Jazz i Músiques de Fusió a la darrera edició dels Premis Canaris de la Música.

 

Miguel Manescau

Soci fundador i director creatiu des del 2010 de Mousikê. Guitarrista, arranjador i productor, combina totes aquestes facetes amb la seva acció pedagògica. Actualment dirigeix el projecte TIEMPO (Treball de Recerca i Evolució de les Músiques Populars) amb projectes com Simbeque project, ST Fusion, Puertas Adentro, Fado a verdade, Projeto Brasileiro o Chorócho-Bulé on s’indaga el  folklores de diferents parts del món com Illes Canàries, Brasil, Japó, Àfrica o Llatinoamèrica.

L’associació Mousikê va ser convidada a la desena edició de CLAEM, el Congrés Llatí Americà d’Escoles de Música.

 

Raúl Sánchez

Multiinstrumentista: Guitarra portuguesa, guitarra espanyola, mandolina, ukelele, viola i violí. Raúl es titulat superior de guitarra clàssica al Conservatori Superior de Madrid, també té el  títol Superior de violí al Conservatori Pare Antonio Soler de Sant Llorenç de l’Escorial. Actualment, és membre del trio de jazz Cafè Noir i col·labora amb altres artistes i projectes: Pasión Vega, Raul Marques, Laureana, Gran DesenFado i Rita Barber.

Soci fundador de l’Escola Municipal de Música de Tres Cantos on imparteix classes de violí, guitarra, música de cambra i dirigeix les orquestres d’aquesta escola, a més de ser professor al projecte social La Música del Reciclatge.

 

Tana Santana

Compositor, contrabaixista i baixista elèctric nascut a Las Palmas de Gran Canària el 1980. Graduat al Centre Superior de Música del País Basc, Musikene, l’any 2011 en baix elèctric i el 2016 en contrabaix.

Actualment, Tana Santana combina la seva activitat artística amb la docència al Conservatori Superior de Música de Canàries, on és professor de baix elèctric.

 

Activitats paral·leles

Gastronomia

L’oferta gastronòmica que acompanya habitualment el festival seguirà present. Enguany s’ha organitzat un taller de cuina portuguesa a l’Espai Sunka de Plusfresc, gràcies a la col·laboració de Supsa Supermercats Pujol – Plusfresc,  el dimecres 18 d’octubre a les 19:00 h (inscripció prèvia al web www.plusfresc.cat).

També hi haurà tasts de gastronomia portuguesa de la mà de l’establiment amb valor social BO de Shalom de la Fundació Ilersis, als concerts dels dies 21 d’octubre i 4 de novembre a partir de les 21:00 h a l’Espai Orfeó.

 

Altres suports i col·laboracions que fan possible el festival

El Festival compta amb la col·laboració especial del Consulado Português em Barcelona i de Camões – Instituto da Cooperação e da Língua i de la Mostra Portuguesa, l’Ajuntament de Lleida, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Generalitat de Catalunya (Departament de Cultura), l’Institut Català de les Empreses Culturals, el Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida, l’Ateneu Sant Feliuenc, la Casa de la Música de Reus i Supsa Supermercats Pujol – Plusfresc.

També compta amb el suport de la Federació d’Ateneus de Catalunya, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, la Fundació ICG, la Fundació Ilersis, Sistemas Digitales Ricoh i Gabinet Casas.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament d’Igualada reforça els serveis d’atenció emocional per a joves

Notícia següent

Enxampada en un quad, sense casc, carnet, assegurança, ni ITV, i transportant un ruc mort

Notícies relacionades