Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, nomenat cardenal al Vaticà

  La cerimònia oficial és aquest dimecres a la tarda i dijous al matí concelebrarà la Missa de Sant Pere i Sant Pau amb el papa Francesc i els altres quatre nous cardenals

  L’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, serà nomenat cardenal aquest dimecres al Vaticà, on arribarà acompanyat de centenars de pelegrins de l’arxidiòcesi de Barcelona i d’altres llocs de Catalunya i de l’estat. També l’acompanyaran polítics com el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, o la consellera de Governació, Meritxell Borràs, entre altres. És el primer cardenal de Catalunya creat pel papa Francesc.
  L’arquebisbe Omella, juntament amb els seus tres bisbes auxiliars, estarà acompanyat de més de 500 pelegrins procedents de l’arxidiòcesi de Barcelona i de 200 més que vindran de la diòcesi de Calahorra i La Calzada-Logronyo, d’on va ser bisbe fins el 2015, així com del seu poble natal, Cretes (Matarranya, Terol).

  L’agenda del nou cardenal al Vaticà estarà ben plena aquests propers tres dies. Aquest dimecres al matí hi haurà la tradicional audiència general del Papa a la plaça de Sant Pere. A les 4 de la tarda serà el moment clau, ja que es farà el consistori públic de creació dels cinc nous cardenals, celebració presidida pel papa Francesc a la Basílica de Sant Pere del Vaticà. Després, de 6 a 8 de la tarda, els nous cardenals faran una visita de cortesia i una recepció a l’Atri de l’Aula Sant Pau VI, acte anomenat ‘il calore’, on els nous purpurats reben les felicitacions personals de les autoritats i pelegrins.

  Al vespre, el ja cardenal Omella assistirà a un sopar organitzat per l’ambaixada espanyola al Vaticà, que se celebrarà al Pontifici Col·legi Espanyol de Sant Josep, prop del Vaticà. Allà, Omella es trobarà amb les autoritats polítiques com les citades o la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, i el delegat de la Generalitat a Itàlia, Luca Bellizi, i també hi haurà els altres cardenals espanyols, alguns bisbes catalans i el cardenal arquebisbe emèrit de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.

  Pel dijous 29 de juny a les 9.30 hores, està prevista la Santa Missa en commemoració de la festivitat de Sant Pere i Sant Pau, presidida pel Sant Pare amb els nous cardenals. Al migdia, Omella farà una recepció i bufet al Pontifici Col·legi Espanyol de Sant Josep.

  Finalment, el divendres 30 al matí, Omella presidirà la seva primera missa d’acció de gràcies com a cardenal a la capella del Col·legi Espanyol de Sant Josep.

  El Papa Francesc va anunciar el nomenament, o ‘creació’ en llenguatge eclesiàstic, el diumenge 21 de maig, durant el res del ‘Regina Coeli’ des del Vaticà. Els altres quatre són de Mali, Estocolm, Laos i El Salvador. Es va assabentar de la notícia perquè el va trucar des de Roma un altre bisbe amic seu, el de Pamplona, i inicialment va pensar que era una broma. Per a Omella, el seu nomenament permetrà fer “més evident i fort el vincle entre el Vaticà i Barcelona”. Omella va dir l’endemà de saber la notícia que va ser una “sorpresa” per a ell i que l’alegrava el nomenament per “Barcelona i Catalunya”.

  També en clau espanyola, creu que el nomenament com a cardenal d’ell i de Carlos Osoro, cardenal arquebisbe de Madrid, també impulsa una renovació, però va demanar que tots els bisbes i arquebisbes treballin en el mateix objectiu.

  Omella va ser nomenat arquebisbe de Barcelona el 2015, en substitució de Lluís Martínez Sistach. Anteriorment Omella havia estat bisbe de Calahorra i la Calzada-Logroño des de l’abril del 2004.

  Els altres nous cardenals són Jean Zerbo, de Bamako (Mali), Anders Arborelius, d’Estocolm (Suècia), Louis Marie Ling Mangkhanekhoun, vicari apostòlic de Pakse (Laos), i Gregorio Rosa Chávez, de San Salvador (El Salvador).

  La figura de cardenal és la més alta dignitat dins de l’Església catòlica, per sota del Sant Pare, que és qui té el poder de designar-los. La seva funció és auxiliar i assessorar el Papa en el govern de l’Església. A més, els cardenals menors de 80 anys constitueixen el conclave encarregat d’escollir el nou Sant Pare en cas de mort o renúncia al càrrec. Amb aquests cinc nou nomenaments, el col·legi cardenalici estarà format per 227 membres.

  Només vuit cardenals de Barcelona en tota la història

  Dels 119 bisbes que ha tingut Barcelona només vuit han rebut la birreta cardenalícia. El primer va ser Guillem Ramon, que va ser bisbe entre els anys 1521 i 1526. A la mort del cardenal Ramon, la diòcesi va passar a mans del cardenal Silvio Passarino. El tercer va ser el que havia estat abat de Montserrat, Benet de Sala i de Caramany (1698-1715). El quart és Salvador Casañas i Pagès, que va ser canonge rector del Seminari diocesà i rector de Santa Maria del Pi. El cinquè cardenal de Barcelona va ser Narcís Jubany (1913-1996), que va tenir un paper important en la transició espanyola. El cardenal d’origen valencià Ricard Maria Carles va ser el sisè, nomenat l’any 1994. El cardenal Lluís Martínez Sistach és l’actual arquebisbe emèrit i va ser creat cardenal el 24 de novembre de 2007, encomanant-li el temple de Sant Sebastià de les Catacumbes.