Una exposició aborda la legitimitat del retorn a Catalunya de Josep Tarradellas

  La mostra fa una cronologia de l'acció de govern del president exiliat

  La Diputació de Barcelona ha estrenat l’exposició ‘Tarradellas. La legitimitat d’una doble presidència’ que explica com va constituir-se la legitimitat pel retorn de Josep Tarradellas ara fa 40 anys. La mostra analitza de quina manera es va posar en marxa la nova Generalitat i el llegat polític immediat que va suposar. Es tracta de cinc plafons retro il·luminats, un audiovisual, un collage, una vitrina i una cronologia. “A més d’explicar el retorn la Tarradellas, la idea és destacar la seva acció de govern i veure els símbols de la tornada aquell 23 d’octubre de 1977”, ha explicat el comissari de l’exposició, Joan Esculies. L’exposició es podrà visitar fins el 30 de novembre al vestíbul de Can Serra, a la seu de la Diputació.
  En el marc de la celebració dels 40 anys del retorn del president exiliat, l’exposició compta amb una cronologia sota el títol ‘Dos anys i mig de doble presidència’. El treball s’inicia amb el nomenament de Josep Tarradellas com a president de la Generalitat i de la Diputació el setembre-octubre de 1977 i acaba amb la convocatòria d’eleccions l’abril de 1980.

  De fet, es posa de manifest que, per donar cobertura jurídica, orgànica, pressupostària i de funcionament a la presidència de la Generalitat, Tarradellas també va ser nomenat president de la Diputació de Barcelona.

  La cronologia destaca fites com la consecució de la Constitució de 1978 i de l’Estatut de 1979 i presenta les principals accions de govern a través de fotografies, cartells i documents. “El govern d’unitat va fer acció de govern en la mesura del que era possible. Es van aconseguir diverses transferències abans de l’aprovació de l’Estatut de Sau com ara el traspàs de la gestió de la llengua”, ha destacat el comissari de l’exposició, Joan Esculies.

  Els plafons retro il·luminats de la mostra expliquen diferents capítols i aspectes rellevants de l’històric retorn del president. Així, ‘la presidència a l’exili’ posa en antecedents al visitant i explica els precedents del retorn, ‘la construcció del retorn’ descriu com es va gestar la tornada del president, ‘acordar la legalitat’ se centra en els pactes Súarez-Tarradellas i en el nomenament com a president de la Generalitat i de la Diputació, ‘la simbologia’ analitza els detalls rellevants de la pressa de possessió i ‘els referents’ aporta l’univers de referents i valors de Tarradellas.

  Esculies ha destacat que Josep Tarradellas es va envoltar de valors i referents com Francesc Macià, Prat de la Riba i Charles de Gaulle.

  Tarradellas, una figura que “guanyarà valor”

  Joan Esculies ha assegurat que Tarradellas és una figura que “amb el temps guanyarà més valor”. “La transició va ser un moment difícil d’abordar. Amb aquesta exposició calia posar en valor el paper important de la Diputació”, ha dit.

  El comissari i expert en la figura del president Tarradellas, l’ha definit com una “home d’estat”. “Segurament avui a Madrid falta un personatge amb talla d’home d’estat. Cal més disposició a parlar i a rebaixar tensions a cada banda”, ha reflexionat Esculies. També ha apuntat que d’aquella època a l’actualitat l’únic “paral·lelisme” que es pot fer és que “són temps de canvi”.