Arriba la la IV Biomarató de Flora espanyola a Barcelona

Avatar photo
Centenars de ciutadans, societats, ONG, IES, universitats, centres de recerca i Parcs Nacionals celebraran aquest esdeveniment entre els dies 16 i 19 de maig

El Grup de Treball en Sistemàtica de la Societat Espanyola de Botànica (SEBOT) organitza enguany la IV Biomarató de Flora espanyola amb la finalitat de combatre la “ceguera vegetal”, entesa com la desconnexió de gran part de la població amb la botànica. Això impedeix apreciar la diversitat vegetal, amenaçada dins la Sisena Extinció Massiva, i dedicar esforços per a protegir-la.

L’esdeveniment se celebrarà de manera imminent al nostre país coincidint amb la setmana del Dia Internacional de la Fascinació per les Plantes.

Què es fa durant la biomarató de flora?

Durant la biomarató, la ciutadania surt al camp amb l’objectiu de gaudir i aprendre observant el nombre més gran possible de plantes. A més, gràcies a la col·laboració de diverses entitats (universitats, centres de recerca, associacions naturalistes o instituts d’educació secundària) la ciutadania pot apuntar-se a les diferents activitats organitzades arreu de l’estat (excursions, xerrades, tallers…) on podran aprendre coneixement botànic i interaccionar amb la comunitat científica del territori.

Com hi puc participar?

Per a participar-hi només cal tenir instal·lada l’aplicació de ciència ciutadana iNaturalist (disponible per a Android i iOS). Cada usuari pot pujar fotografies de les plantes observades durant aquests dies, i les seves observacions quedaran vinculades al projecte general de la Biomarató o al subprojecte territorial corresponent (en el nostre cas, Catalunya). El principal avantatge d’aquesta aplicació és que no requereix un coneixement previ en botànica, ja que, altres usuaris són els encarregats d’identificar el què s’ha observat.

Per a què serveix la Biomarató?

Alhora que els experts ens indiquen què és el que hem pogut veure, les nostres observacions, un cop validades per altres usuaris, es pengen a GBIF, la principal base de dades de biodiversitat a escala global, de tal manera que estan a l’abast de tota la comunitat científica mundial. A partir d’aquestes dades es poden estudiar temes tan diversos com la distribució de plantes amenaçades per tal de protegir-les millor, els canvis que tenen lloc a les comunitats vegetals a conseqüència del canvi climàtic o l’expansió d’espècies de plantes invasores, tal com s’està fent al projecte LIFE medCLIFFS, que investiga sobre les plantes invasores a la Costa Brava.

Des de l’Institut Botànic de Barcelona i amb col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona s’han organitzat dues activitats que pretenen donar a conèixer l’ús de l’iNaturalist i descobrir les plantes que viuen en el nostre entorn més proper.

  • Coneix la flora silvestre del Jardí Botànic

Sortida pel Jardí Botànic de Barcelona per tal descobrir les espècies de plantes silvestres que hi creixen a través de l’aplicació de ciència ciutadana iNaturalist i de la mà dels científics de l’Institut Botànic de Barcelona. La trobada tindrà lloc el dia 16 de maig a les 11 h a l’Institut Botànic (entrada pel Passeig del Migdia, a la cantonada amb el carrer Can Valero).

Des d’aquest punt s’aniran identificant les plantes silvestres que puguin anar apareixent al llarg del camí fins a les 13 h, que és el moment en el qual està previst que finalitzi l’activitat. El recorregut està pensat per tal que sigui accessible per a tothom, ja que els camins del jardí estan habilitats per a persones que puguin presentar mobilitat reduïda.

Requisits: Portar roba còmoda, calçat apropiat, gorra, crema solar, aigua i l’aplicació iNaturalist (disponible per a Android i iOS) descarregada al telèfon mòbil amb un perfil creat (i bateria carregada al màxim).

Inscripció: via web o telèfon (932562220, de dilluns a divendres de 9 h a 13 h)

  • Coneix la flora de Collserola

Sortida al parc natural de la Serra de Collserola, un indret natural proper a la ciutat de Barcelona on es poden observar espècies típiques dels boscos mediterranis de litoral. Amb l’objectiu d’apropar-nos a la biodiversitat que ens envolta, a més de les explicacions dels científics de l’Institut Botànic de Barcelona, utilitzarem l’aplicació de ciència ciutadana iNaturalist.

La trobada tindrà lloc el pròxim diumenge 19 de maig a les 11 h a la parada de ferrocarrils (FGC) del Baixador de Vallvidrera, a la pineda que es troba tot just a la sortida de l’estació. Des d’aquest punt se seguirà un petit recorregut d’uns 2-3 km a través del qual anirem descobrint les espècies de plantes que creixen en diferents ambients del parc natural. La finalització de l’activitat serà a les 13 h, que és el moment en el qual es tornarà al punt de sortida.

Requisits: Portar roba còmoda, calçat apropiat, gorra, crema solar, aigua i l’aplicació iNaturalist (disponible per a Android i iOS) descarregada al telèfon mòbil amb un perfil creat (i bateria carregada al màxim).

Inscripció: via web o telèfon (932562220, de dilluns a divendres de 9 h a 13 h)

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detenen a Barcelona una falsificadora de moneda que havia introduït 100.000 € al mercat

Notícia següent

Ferits dos menors de 15 i 16 anys en un xoc entre un cotxe i dos patinets

Notícies relacionades