L’espai Chrysalis Lab del Village acull des d’avui i fins dimecres debats, conferències i formacions especialitzades entorn de l’ús racional de les pantalles, videojocs i eficiència energètica, l’autoria en la intel·ligència artificial, i sexe i amor en temps de tecnologia digital. Aquesta novena edició de les jornades s’inscriu en el full de ruta de l’estratègia de transformació digital L’H 6.0, que impulsa l’Ajuntament de L’Hospitalet a través de l’Àrea de Serveis a les Persones en col·laboració amb GSMA.
Per començar, aquest matí ha tingut lloc “Debat eSènior: vivim en un entorn tecnològic i digital, però com ens sentim?”, un debat adreçat al col·lectiu de persones grans per crear un entorn segur en l’ús de les noves tecnologies. Per dur-ho a terme, s’han fet dues sessions, una a les 10.30 hores i una altra a les 12.30 hores, que han permès acollir un centenar d’usuaris de casals de gent gran de la ciutat. Els debats, de format obert, han implicat tots els participants i han estat dinamitzats per Maria Bobes González, psicòloga i facilitadora.
L’activitat a l’espai Chrysalis Lab continuarà dimarts i dimecres amb conferències on assistiran prop de quatre-cents estudiants de diferents centres educatius de la ciutat, que seran dinamitzades per Irene Lapuente de La Mandarina de Newton. D’entrada, demà, 27 de febrer, a partir de les 10.30 hores, a “Videojocs per a l’estalvi energètic” es debatrà sobre l’ús dels jocs interactius com a mitjà per prendre consciència de la gestió responsable dels recursos. Serà a càrrec d’Eva Gaspar, professional de la indústria dels videojocs, i Marco Antonio Rodríguez, doctor en educació i professor a TecnoCampus.
A continuació, tindrà lloc la cloenda de la IX Marató RE-M de l’Energia. La campanya, que es fa el mes de febrer en equipaments de tot Catalunya, té com a objectiu fomentar bones pràctiques en l’ús i el consum eficient de l’energia i l’aigua en un context d’emergència climàtica. L’alcaldessa de la ciutat, Núria Marín entregarà els diplomes acreditatius de participació de l’alumnat.
Més tard, a les 12.30 hores, tindrà lloc la xerrada “De qui és l’autoria de les obres quan l’artista és la intel·ligència artificial?”, amb Alicia de Manuel, graduada en Belles Arts i assessora de projectes enfocats a l’ètica i governabilitat de la IA, i Marta Insúa, advocada i presidenta de la Secció del Dret de la Propietat Intel·lectual i Drets d’Imatge del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.
Dimecres, 28 de febrer, la jornada de conferències començarà a les 10.30 hores amb “Sextech: sexe i amor en temps de tecnologia digital”, amb Laila Pilgren, sexòloga, divulgadora i directora de Barcelona Sex Academy, i Martí Paola Balbastre, periodista en La Vanguardia i autor de diversos articles sobre el Japó relacionats amb la tecnologia, la sexualitat i els hàbits sexuals del país. Aquesta conversa dialogarà amb fragments de pel·lícules i peces audiovisuals generades per l’alumnat de batxillerat artístic de l’Institut Bellvitge.
Com a cloenda, a les 12.30 hores, es durà a terme la presentació del llibre Pantalles. Que no et dominin! David Bassa, periodista i escriptor, i director del Departament de Documentals de Televisió de Catalunya, i Marta Narberhaus, professora de Ciències de la Comunicació a la Universitat Internacional de Catalunya, parlaran del llibre que han coescrit juntament amb Kim Amate.
A continuació, Adrià Ramírez i Júlia Capella, docent i alumna respectivament, presentaran els resultats de l’enquesta Impacte digital a les aules, que ha elaborat l’Institut Provençana. En el decurs de la sessió, el Consell de Nois i Noies de L’Hospitalet també participarà activament amb preguntes i reflexions al voltant de la tecnologia, les pantalles i el benestar emocional.