Trobat un refugi de la Guerra Civil durant les obres de construcció de l’Escola Ernest Lluch

Es tracta d’una galeria de 2 x 1,20 metres, situada a uns 5 metres de profunditat

Imatge del refugi de la Guerra Civil trobat al barri de la Torrassa. AJUNTAMENT D'HOSPITALET

Les obres de construcció de la nova Escola Ernest Lluch, al barri de la Torrassa, han posat al descobert un refugi de la Guerra Civil. Es tracta d’una galeria de 2 x 1,20 m situada a uns 5 m de profunditat dins del solar on s’estan fent els treballs, entre el passatge de Colom i el carrer del Montseny.

Els treballs de construcció de la nova Escola Ernest Lluch estan en fase de fonamentació i ha estat l’equip responsable de les obres el que ha notificat i documentat la galeria trobada al camí de les pantalles excavades al solar, prop del passatge de Colom.

La trobada del refugi ha estat notificada a la inspecció territorial de la Generalitat i a la unitat de subsol dels Mossos d’Esquadra perquè es realitzin les tasques d’accés a la galeria i d’avaluació de les actuacions que cal fer a partir d’ara.

Durant la Guerra Civil, la Junta de Defensa Passiva Local va ordenar la construcció de refugis antiaeris per salvaguardar la població. A L’Hospitalet, les localitzacions de molts d’aquests refugis es van perdre amb el pas del temps, i només alguns s’han pogut retrobar gràcies a la documentació guardada al Museu de L’Hospitalet i l’Arxiu Municipal. D’altres se’n té constància per referències en articles publicats per historiadors. És el cas d’aquesta galeria trobada ara al carrer del Montseny amb el passatge de Colom, a la Torrassa.

En previsió que es localitzés aquest refugi, la secció municipal de Patrimoni ja va encarregar abans de l’inici de les obres de construcció de l’Escola Ernest Lluch una prospecció amb georadar per detectar possibles restes constructives associades al refugi i, especialment, els accessos, que es trobarien a un nivell més superficial. Això va comportar un seguiment dels treballs d’excavació del subsol per comprovar la possible presència de restes d’interès patrimonial.

De la possible existència d’aquest refugi se’n parla a l’article de Josep Ribas Bombardeigs i refugis a L’Hospitalet (1937-1939) —Beca L’Hospitalet 2007. Segons indica, el refugi es podria haver construït per iniciativa popular dels veïns.

També se’n parla en el treball de final de grau d’arqueologia d’Iris Teruel, que fa referència a la possible construcció del refugi: “Moltes vegades el pressupost d’aquests refugis més elaborats es recollia de veïns que volien contribuir en aquestes construccions i, en comptes de participar directament, pagaven dos pessetes setmanals per sufragar una part de la realització del refugi”.