El 55,3% dels ajuntaments que han participat en l’enquesta del Panel de Polítiques Públiques i Locals d’Habitatge 2024 té com a prioritat pública la promoció, gestió i adjudicació d’habitatge protegit (HPO). Aquest percentatge suposa un increment de 20,9 punts percentuals en relació amb els resultats del darrer panel (2022) i supera en 40,8 punts percentuals els de 2018.
L’augment de preus i el pagament de lloguers, a més de la gestió del parc públic d’habitatge, es mantenen com a preocupacions principals dels municipis enquestats, un total de 77 (92%) dels 84 municipis de la província amb més de 10.000 habitants, exceptuant la ciutat de Barcelona.
Polítiques públiques per aportar solucions
Els consistoris de la demarcació dediquen recursos econòmics, tècnics i materials a donar resposta a les necessitats de la població en temes d’habitatge. Segons dades del Panel 2024, el 81,8% hi destina una dotació pressupostària específica, i la totalitat dels ajuntaments consultats disposen d’una regidoria específica amb competències sobre habitatge. Les dades obtingudes també confirmen que el 88,3% dels municipis té en marxa algun tipus de pla d’habitatge i que el 61% disposa de Pla Local d’Habitatge.
Amb l’objectiu de buscar solucions mitjançant estratègies d’ampliació del parc públic, el 48,1% dels ajuntaments participants en el Panel de Polítiques Públiques i Locals d’Habitatge 2024 afirma que disposa de promocions d’habitatge protegit en alguna fase (iniciada, en curs o acabada). En un percentatge del 55,8%, els consistoris enquestats consideren que les persones en situació de vulnerabilitat social o residencial han de ser les destinatàries principals de les polítiques locals d’habitatge.
Al 2024, el 95% dels municipis de la província han rebut suport de la Diputació de Barcelona en matèria d’habitatge.