La Diputació de Barcelona reforça l’assistència als municipis rurals i envellits

La iniciativa s’ha presentat aquest dijous 3 de juliol en una jornada celebrada al Museu Marítim de Barcelona

04 de juliol de 2025 a les 10:57h

98 dels 112 municipis rurals de les comarques de Barcelona es consideren Municipis Rurals d’Especial Atenció (MREA). Són tots els que tenen menys de 500 habitants i els que en tenen menys de 2.000 amb una densitat de població igual o inferior a 90 habitants/km², o amb una taxa de creixement negativa durant els deu darrers anys, o bé amb un índex d’envelliment superior al doble de la mitjana de Catalunya. Amb poc més de 50.000 habitants en conjunt, aquests municipis representen només el 0,86% de la població però ocupen gairebé el 40% del territori.

Per donar resposta a les necessitats específiques d’aquests municipis, la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA), els ha inclòs de manera agrupada al seu Centre d’Anàlisi dels Serveis Municipals (CASM), l’eina de consulta i anàlisi dels serveis públics que ofereix la Diputació als municipis de la província. Aquesta eina ofereix una visió del perfil sociodemogràfic de cadascun dels Municipis Rurals d’Especial Atenció, una diagnosi de l’estat dels serveis que s’hi presten i el ventall de recursos i iniciatives de la Diputació de Barcelona per reforçar-ne la cobertura.

Desplegament de l’Estatut de Municipis Rurals

La inclusió dels municipis rurals a l’eina CASM és una de les iniciatives que posa en marxa la Diputació de Barcelona com a administració clau per contribuir al desplegament de l’Estatut de Municipis Rurals i de l’Agenda Rural de Catalunya a la demarcació de Barcelona. La iniciativa s’ha presentat aquest dijous 3 de juliol en una jornada celebrada al Museu Marítim de Barcelona, en què també s’ha presentat l’estudi de l’ARCA La Diputació de Barcelona en el desenvolupament de l’Agenda Rural de Catalunya i l’Estatut del Municipi Rural, que marca les línies d’acció prioritàries de la Diputació de Barcelona per al desplegament de l’Estatut de Municipis Rurals.

Cinc accions prioritàries

L’estudi assenyala cinc línies d’acció prioritàries de la Diputació de Barcelona per al desplegament de l’Estatut de Municipis Rurals: actuar amb perspectiva integradora entre zones urbanes i rurals, per tal de contribuir a l’heterogeneïtzació del territori, el reconeixement de les especificitats i el potencial rural; oferir suport tècnic i econòmic diferenciat, identificant acuradament el tipus de suport necessari per a cada acció; liderar un model de governança multinivell com a ens dinamitzador de referència per a la resta d’administracions; facilitar l’equitat en l’accés als serveis públics, reduint la bretxa digital mitjançant serveis digitals i potenciant l’atenció ciutadana sense discriminació per raó del lloc de residència; i esdevenir un referent per a la resta de diputacions en l’execució i l’avaluació de l’Agenda Rural i de l’Estatut de Municipis Rurals de Catalunya, amb l’objectiu de millorar conjuntament les polítiques públiques arreu del territori.

El futur Estatut de Municipis Rurals interpel·la directament les diputacions com a entitats que presten servei als municipis i les insta a adaptar i, si escau, a crear serveis específics de suport als municipis rurals de Catalunya en el marc de les seves competències. El diputat de Bon Govern, Assistència Local i Cohesió Territorial de la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras, ha definit l’Estatut com «un marc de treball per posar en pràctica iniciatives que podem fer les administracions col·laborant entre nosaltres, perquè no col·laborar suposaria un perjudici per a tots els municipis petits i implicaria que no estaríem fent bé la nostra feina».

Donar resposta a les necessitats de les zones rurals

El nou marc legal que establirà el futur Estatut de Municipis Rurals persegueix uns objectius clars, establerts amb la participació i la col·laboració de les entitats municipalistes Eines de Repoblament Rural, Associació de Micropobles, Federació de Municipis de Catalunya i Associació Catalana de Municipis. Els objectius que es persegueixen se centren en garantir  a les zones rurals serveis públics de qualitat i accessibles per millorar la qualitat de vida dels habitants, afavorir l’arrelament de la població i el repoblament, assegurar mecanismes de finançament suficients per a les necessitats locals i facilitar el desenvolupament d’una economia sostenible i inclusiva. Per assolir aquests objectius es posaran en marxa accions de simplificació normativa, plans específics per als serveis essencials, creació de fons de finançament i millora de les infraestructures.

L’habitatge i la millora dels serveis públics són, doncs, els aspectes centrals del nou Estatut per frenar el despoblament que viu Catalunya a les zones rurals, dotar les administracions locals de les eines adequades per prestar els serveis necessaris a la ciutadania, establir mesures que impulsin el desenvolupament econòmic d’aquestes zones, garantir l’accés als serveis públics bàsics i de qualitat posant especial atenció en l’àmbit de l’educació i la salut, i establir un sistema de finançament propi que garanteixi l’adequada prestació dels serveis.

En procés de tramitació

L’avantprojecte de Llei de l’Estatut de Municipis Rurals de Catalunya va ser aprovat pel Govern de la Generalitat el 15 d’octubre de 2024 i en aquests moments es troba en fase de tramitació parlamentària. El desenvolupament de l’Estatut de Municipis Rurals emana de l’acció número 876 de l’Agenda Rural de Catalunya, elaborada a partir d’un procés participatiu i amb l’Agenda Rural Europea com a marc de referència per fomentar a les zones rurals el desenvolupament socioeconòmic, el creixement i la diversificació econòmica, el benestar social, la protecció de la natura, la cooperació i interconnexió amb les àrees urbanes.

L’Agenda proporciona la visió global dels reptes i determina les accions, mentre que l’Estatut concreta aquestes accions mitjançant eines específiques i estableix la base normativa per garantir que els municipis rurals disposin de recursos, capacitats i mesures de suport necessàries per fer-hi front. De manera conjunta i complementària, l’Agenda Rural i l’Estatut de Municipis Rurals de Catalunya constitueixen un binomi estratègic per tractar i desenvolupar els reptes socials i estructurals del món rural.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit