Aquest dilluns 5 de maig, Granollers ha rebut la distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació, que atorga el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Un reconeixement que permet a la ciutat formar part de la Red Innpulso, una xarxa que agrupa 112 municipis de tot l’Estat que promouen la ciència i la innovació com a base del desenvolupament de polítiques locals transformadores.
Aquesta és una distinció creada pel Ministeri el 2010 que reconeix la tasca dels municipis compromesos amb la recerca i la innovació, que duen a terme polítiques locals innovadores i donen suport a les empreses i les iniciatives locals que impulsen la ciència i la tecnologia. Amb la concessió dels reconeixements a 22 noves ciutats, ja són 112 els municipis de tot l’Estat que componen la Red Innpulso.
Compromís amb la sostenibilitat i la innovació urbana
Granollers ha rebut aquest reconeixement pel compromís de la ciutat amb la sostenibilitat, la innovació i la digitalització, amb projectes com:
- La renaturalització del riu Congost i l’anella verda, que connecten espais naturals amb corredors urbans sostenibles, fomentant la biodiversitat i la mobilitat verda.
- La creació de l’empresa pública Granollers Energia, dedicada a impulsar la transició energètica amb la producció d’energia renovable i xarxes locals d’autoconsum.
- La transformació urbana sostenible amb projectes com la pacificació de l’avinguda Sant Esteve, la rehabilitació de places i l’expansió de carrils bici i zones verdes.
- La promoció de l’economia circular i la digitalització, la certificació de polígons industrials de qualitat i suport a empreses emergents tecnològiques, i la participació en programes com “Granollers entra en simbiosi” per fomentar la sostenibilitat industrial. També amb la plataforma GRID Granollers per a l’ús eficient dels recursos no aprofitats d’empreses i entitats.
- L’impuls de l’associacionisme local i eines de participació com el portal Granollers Participa, i projectes inclusius per millorar la qualitat de vida a barris vulnerables.
- Aposta per l’ús d’aigua regenerada amb una xarxa de fins a 12 km, per regar i netejar, amb l’objectiu de preservar l’aigua potable i promoure la sostenibilitat.
A més, el Pla Estratègic Granollers 2030 i el Programa d’Actuació Municipal 2023-2027, eines fonamentals per planificar la transformació de la ciutat, integren projectes que promouen la digitalització, la sostenibilitat i el benestar social, alineant Granollers amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Beneficis d’unir-se a la Red Innpulso
La Red Innpulso potencia la col·laboració entre ajuntaments, compartint bones pràctiques en la gestió dels projectes transformadors i en iniciatives per compartir-los amb la ciutadania.
A més, promou la Compra Pública Innovadora (CPI), es dona suport a l’emprenedoria, es defineixen criteris d’innovació i es fomenta la participació en projectes europeus i esdeveniments internacionals relacionats amb la I+D+I, entre altres beneficis.