Una nova espècie invasora està començant a escampar-se per Barcelona. No és el primer cop que se la veu a la capital catalana, i també ha estat albirada per altres zones d’Espanya, però els experts assenyalen que la seva presència està augmentant.
Tal com recull ‘TV3’, s’han detectat nius d’aquesta espècie de formiga al cementiri de Montjuïc, als jardins de Costa i Llobera i a la mateixa plaça de Catalunya. Un dels seus trets característics és el seu “caminar nerviós i erràtic”, motiu pel qual se l’anomena formiga boja.
Podria ser d’origen Americà o Africà, en territori tropical, tot i que se n’han trobat colònies per tot el món.
És perillosa la formiga boja?
Els experts consultats per la televisió de Catalunya asseguren que la formiga boja no representa un perill imminent per als ciutadans, ja no mossega ni és verinosa i tampoc transmet malalties.
Tot i això, la seva extensió pot afectar la biodiversitat local i l’agricultura, tot i que falten estudis per acabar de determinar quina seria la seva afectació real. De moment, sembla que pot conviure amb altres formigues. Pel que fa a l’economia, no “genera grans pèrdues”.
Sí que pot convertir-se en un problema si es converteix en plaga, segons explica Jordi Ruiz, responsable d’espècies invasores del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat. Ruiz explica que “poden acabar amb el menjar d’altres espècies” i que “poden corcar una estructura subterrània”.
Segons el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, la formiga boja sí que pot tenir més afectacions, com ara la seva “elevada capacitat destructiva”, el “desplaçament d’altres espècies de formigues natives i altres espècies”, convertir-se en una “plaga en edificis i infraestructures” i fins i tot convertir-se en una “plaga agrícola”.
Buscant la formiga boja a altres zones de Catalunya
L’arribada de la formiga boja no és nova, ja se’n van detectar exemplars al Port de Barcelona ara fa cinc anys, però es van fer diverses accions per controlar-la i l’any 2021 es va considerar pràcticament erradicada.
Ara ha reaparegut en diferents zones de la ciutat i, segons el biòleg Roger Vila de Bionet, es tracta d’una espècie que s’escampa molt ràpidament, ja sigui a partir d’una colònia que comença a guanyar terreny o a través del transport de mercaderies, que les va distribuint a altres zones, on acaben formant noves colònies.
A banda de Catalunya, a l’Estat espanyol ja se l’ha vist a altres zones com per exemple a Andalusia, Múrcia, Alacant i les Balears, totes elles zones mediterrànies.
Segons TV3, la Generalitat inspeccionarà altres espais públics de Catalunya per trobar més exemplars de la formiga boja, i si els troba, considera que serà pràcticament impossible erradicar-la de Catalunya.
Afortunadament, les condicions climàtiques de Catalunya no són les millors aliades d’aquesta i d’altres espècies invasores, i la sequera actual fa que els sigui més difícil escampar-se.
Com a animals tropicals que són, les formigues boges necessiten un ambient més humit per desenvolupar-se, però recentment no l’estan tenint a causa de la sequera i els insectes autòctons, que sí que estan adaptats a aquests períodes més secs, estan guanyant la batalla.