Filo Cañete: “El projecte de les Tres Xemeneies continuarà el procés de transformació de Sant Adrià”

Avatar photo

-Vostè va arribar a l’alcaldia l’abril d’aquest any en substitució de Joan Callau, que va renunciar al càrrec. D’aquesta manera es converteix en la primera alcaldessa de Sant Adrià de Besòs. Com ho valora?

Evidentment, ho valoro positivament perquè és una tendència que s’està donant en molts municipis de manera que la dona pot gestionar les polítiques locals i també supramunicipals i en altres àmbits, però ho valoro encara més perquè la gent és qui ho valora millor. De totes maneres, més que el fet que sigui un home o una dona, el que m’importa és poder fer una bona gestió i aquesta és una qüestió que no té a veure amb el gènere. El que sí que és veritat que hi ha hagut un ànim important, almenys de la ciutadania que s’adreça a mi personalment i em fa arribar que està contenta pel fet que sigui una dona. Això em va fer tenir més il·lusió i més força per dur a terme aquesta tasca però, per a mi, no és especialment significatiu el fet de ser dona.

-Arriba al càrrec en un moment complicat pels estralls causats per la pandèmia de la Covid-19, tant a nivell sanitari com social i econòmic. Quines mesures s’han plantejat des de l’Ajuntament per ajudar els vilatans i vilatanes de Sant Adrià de Besòs?

Des del principi, amb el consens de tots els grups municipals, vam crear el que anomenem Taula de Reactivació i vam incorporar temes vinculats a l’activitat i la reactivació econòmica. Aquesta taula continua però he de dir que nosaltres ja teníem programes en la vessant de promoció econòmica. Nosaltres ja veníem d’una crisi important i vam arribar a una xifra d’atur del 25% l’any 2015. Ens havíem recuperat i havíem baixat fins a un 15% i amb tot el procés de pandèmia vam arribar a un 21%. Actualment estem al 17%. Ja teníem unes xifres sensibles en aquest àmbit i ja estàvem treballant en el foment de l’ocupació, la reactivació econòmica, el suport a la contractació, el suport en matèria d’empreneduria, d’autoocupació. Per tant, són programes que ja teníem i que hem intentat potenciar.

A més, vam crear una partida per ajudar les persones que tenien necessitats provocades per la pandèmia per aturada de l’activitat, bàsicament comerços i empreses. Això s’acabarà ara i farem una segona fase en el darrer trimestre de l’any.

-Quins seran els projectes prioritaris en la segona part del mandat?

Tenim un projecte que no es veurà en aquesta segona part del mandat perquè necessita la seva evolució i depèn de molts factors. Em refereixo a tot el que seria l’àmbit de les Tres Xemeneies. Aquest és un projecte prioritari perquè és un projecte de futur i estratègic de ciutat i perquè ha de suposar una reversió i una continuitat de tot el procés de transformació de la ciutat que es va iniciar fa 20 anys. Això és important perquè és un projecte de territori i hi ha possibilitat de rebre fons europeus perquè té una gran trascendència.

Després tenim tot el que seria l’àmbit del context en el que estem, tot l’àmbit de salut i benestar de la persona i de la comunitat des d’una visió molt integral. Vam iniciar la Taula de Salut Comunitària amb la intenció de crear un consell de salut que espero que a final de la legislatura pugui veure la llum. Ho fem no només des d’una vessant sanitària, sinó que ha d’integrar tot el vessant del benestar de la persona i això pot ser esport, alimentació, medi ambient i les qüestions més d’àmbit social.

També hem de tenir una línia estratègica important per potenciar la seguretat, però molt vinculat al civisme. Actualment, hi ha una manca de civisme important que fa que hi hagi una percepció d’inseguretat, no a nivell de delinqüència, però si a nivell d’inseguretat i malestar.

També estem molt pendents de tot el procés de descontaminació del litoral. Aquesta actuació no depèn exclusivament de l’Ajuntament però hem d’estar molt pendents de totes les parts perquè això és un punt vital per desenvolupar l’àmbit de les Tres Xemeneies.

I, per acabar, no ens podem oblidar de dos temes fonamentals: la infància i la gent gran. Hem de mantenir i treballar tot el que hem anat aconseguint per millorar la vida d’aquests dos col·lectius. En aquest sentit, tenim dos reptes: poder convertir-nos en Ciutat Amiga de la Infància i també en Ciutat Amiga de la Gent Gran.

-Quan va entrar a l’alcaldia va anunciar que les polítiques socials serien una prioritat. Quins són els reptes en habitatge i educació i quines línies d’acció s’ha marcat?

Tenim un parc d’habitatge social a la ciutat que suposa un dels percentatges més alts d’aquest tipus d’habitatge a Catalunya, que està concentrat bàsicament al barri de La Mina. Però encara hi ha més demanda d’habitatge social. Per això estem intentant activar novament la Taula d’Habitatge per solucionar els reptes pendents. De totes maneres, en temes d’habitatge i d’educació, tot i que l’Ajuntament de Sant Adrià hi té molt d’interés, només podem buscar la col·laboració amb la Generalitat, què es qui té les competències.

-Sembla que l’abril de 2022 podran començar els treballs de remodelació de la Rambleta. Com ho valora?

En tenim moltes ganes. Això ha estat un desgast molt important. La ciutadania està cansada de veure la Rambleta aixecada perquè parlem d’un espai que estava molt transitat. Ens vam trobar amb la sorpresa que ens vam trobar i vam intentar posar-hi solució. Per a nosaltres ha estat un trasbals molt important fins que no hem pogut trobar els diners. A més té un cost elevat perquè el procés de descontaminació és car. Ara estem amb processos de licitació de l’empresa que farà la descontaminació. Si tot va bé, al mes de novembre ja podriem començar aquest procés de descontaminació, que durarà entre cinc i sis mesos. Això vol dir que el primer trimestre de l’any vinent ja podran començar les obres de la  Rambleta, que tindran una durada aproximada de 19 mesos.

-Tenint en compte les restriccions marcades pel Procicat i els canvis en l’evolució de la pandèmia de la Covid-19, com encaren la celebració de la Festa Major de setembre?

Tenim moltes ganes de celebrar la Festa Major i hem preparat el programa amb molta il·lusió. De totes maneres, no és la festa que haguessim volgut, que sempre ha estat molt participativa, però la farem. Pensàvem que al setembre les restriccions ja serien molt menys dures però no ha estat així. Per tant, hem programat els actes tenint en compte les mesures actuals: control d’aforament, cita prèvia, perimetrar els espais on se celebrin els actes… Tot això no és fàcil prequè s’han de buscar nous espais i fer un control de la gent que accedeix al recinte, però estem il·lusionats i tenim ganes de Festa Major.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Torna a petar la pàgina web per comprar les entrades de Santa Tecla

Notícia següent

S’inicien les actuacions de prevenció i manteniment de la Muralla

Notícies relacionades