Cinc equipaments de Granollers en la 8a edició de la Marató de l’Energia

Es tracta d'una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum eficient d’energia

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Granollers se suma de nou a la Marató RE-M de l’Energia, una campanya de sensibilització i de bones pràctiques en l’ús i el consum eficient d’energia, que té la voluntat afegida de destinar l’estalvi econòmic aconseguit a actuacions per lluitar contra la pobresa energètica i l’emergència climàtica.

 

Del 3 de febrer al 3 de març de 2023, cinc equipaments municipals de la ciutat hi participaran amb l’objectiu de reduir el consum energètic respecte el mateix període de l’any passat. Seran l’edifici institucional de la Porxada, l’edifici i oficines de l’OAC (c. Sant Josep,7), la comissaria de la Policia Local, l’edifici de Can Puntes i les oficines dels serveis de Salut i Consum i Benestar Social al (c. Portalet, 4).

 

Així, s’implantaran bones pràctiques de consum i les persones usuàries i gestores dels edificis registraran setmanalment lectures dels comptadors per obtenir indicadors sobre el consum d’aigua, electricitat i gas dels equipaments.

 

Aquests resultats es compararan amb els consums base per tal de saber si s’està estalviant energia. Finalment, es quantificarà econòmicament els estalvis resultants i es proposarà que es destini aquesta quantitat al pressupost de Serveis Socials per atendre les persones més vulnerables afectades de pobresa energètica.

 

L’Ajuntament de Granollers participa en aquesta iniciativa des de la primera edició l’any 2016, excepte l’any 2021 a causa de la Covid-19. Durant les sis edicions realitzades a Granollers s’ha aconseguit un estalvi energètic que equivalen a més de 25.394 euros.

 

La Marató RE-M de l’Energia

La Marató RE-M de l’Energia és una iniciativa ideada i coordinada per l’empresa granollerina L’Origen. Fins ara, en les diferents edicions de la Marató RE-M, hi ha hagut més de 678 participacions d’equipaments de 25 Ajuntaments i 13 Departaments de la Generalitat de Catalunya.

 

Globalment, ha suposat evitar les emissions a l’atmosfera d’uns 1.400 vehicles l’any, el consum d’aigua de 20 piscines olímpiques i l’estalvi acumulat d’uns 750.000 euros. En el camí d’una transició energètica que demana la implicació dels ciutadans, la Marató ens permet visualitzar, de forma lúdica, com podem intervenir ens els consums i les emissions modificant els nostres hàbits.

 

Com a totes les edicions, La Marató RE-M s’adapta a les diverses situacions en què es poden trobar els equipaments, perquè la informació arribi i els diferents agents implicats hi puguin participar de forma activa.

 

Per això hi ha la proposta que la informació s’organitzi per setmanes. La primera se centrarà en la climatització. La segona serà la de l’enllumenat, els aparells elèctrics i de serveis comuns. La tercera es dedicarà al consum d’aigua i la quarta, a les emissions i la mobilitat.

 

A través de la comunitat virtual RE-M es podran visibilitzar i compartir les accions i reptes que s’hagin dut a terme per la VIII Marató amb el conjunt de participants.

 

La VIII Marató RE-M de l’Energia, estalvi energètic per la lluita contra la pobresa energètica i el canvi climàtic, ha esdevingut una iniciativa a escala de Catalunya per transmetre una nova manera de fer, de consumir, d’ESTALGIAR (estalviar Energia). Com a concepte, com a exercici d’entrenament per no llençar energia i empoderar les persones a fer accions i mesurar-les a escala individual i col·lectiva.

 

Aquest any s’ha volgut posar èmfasi, aprofitant la campanya i la seva metodologia, al fet que cada acció que es pot fer a casa o a la feina es pot aplicar als edificis i al conjunt de la ciutat i servir per adaptar-nos millor als escenaris de crisi climàtica que s’estan evidenciant.

 

Altrament, la Marató RE-M contribuirà a reforçar el missatge i de les mesures d’estalvi del Reial Decret Llei 14/2022 sobre limitació de les temperatures de climatització d’espais a 19 °C per calefacció i 27 °C per refrigeració.

 

Per a més informació: www.granollers.cat/VIIIMaratoEnergia.