El Maresme brinda per la fi del peatge a la C-32 després de 52 anys

El moviment anitpeatge reclama ara que s'acceleri la pacificació de l'N-II

El peatge més antic de l’Estat, el de la C-32 al seu pas per Vilassar de Dalt (Maresme), ha deixat de cobrar als conductors que hi passaven poc després de les vuit del vespre, al mateix temps que ho feien la resta de peatges de les autopistes que queden alliberades a partir d’aquest 1 de setembre. Molt a prop de les barreres, la Coordinadora Preservem el Maresme ha celebrat la fi dels peatges, 52 anys després, amb un sopar de carmanyola i un brindis. El portaveu de l’entitat, Antoni Esteban, assegura que un cop “ha caigut la peça” del peatge és ara el moment de reclamar que s’acceleri l’anunciada pacificació de la carretera N-II, una altra de les reclamacions històriques de la comarca en relació a la mobilitat i les infraestructures.
“És el més natural”, assegura Esteban sobre la intenció del Govern d’invertir en millorar les connexions dels municipis amb la C-32 per traslladar el trànsit de l’N-II i convertir l’antiga carretera en una via més amable per a vianants i bicicletes, reduint la capacitat per al trànsit rodat.

Amb tot, però, el portaveu de la Coordinadora Preservem el Maresme entén que la manera més efectiva per pacificar la carretera és apostant decididament pel transport públic. “Només així la gent no agafarà el cotxe”, explica. En aqeust sentit, Esteban ha carregat durament contra el servei de Rodalies, per car i deficient.

El portaveu del moviment antipeatges del Maresme recorda que per fer el trajecte Mataró-Barcelona s’han de pagar tres zones al bitllet de Rodalies, mentre a l’extrem sud de Barcelona es paga només una zona per recórrer una distància similar. “Els maresmecs paguem el triple”, exclama.

Sobre el futur de la C-32, la Coordinadora Preservem el Maresme rebutja haver de recuperar qualsevol sistema de pagament, com ja ha avançat el govern espanyol: “Ens estan ficant al cap que hem de pagar sí o sí i portem més de 50 anys pagant el manteniment de totes les autopistes d’Espanya amb els nostres impostos”.

Esteban reclama “alternatives” per finançar el manteniment de les autopistes que no passin carregar-ho al cintada ni per incrementar la pressió fiscal. El portaveu veïnal també considera “obsolet” el model vinyeta.

Després de la celebració, un grup de veïns han recorregut la C-32 de sud a nord en una marxa de vehicles per alliberar simbòlicament els tres peatges que hi havia actius a la comarca fins a aquest dimarts a la tarda. A més del peatge de Vilassar, la C-32 també comptava amb els peatges d’Arenys i de Santa Susanna.