El govern vol que Espanya assoleixi el 3% del PIB destinat a la innovació

Avatar photo
La directora general de Planificació, Coordinació i Transferència del Coneixement, Elisa Rivera, aposta per la col·laboració publicoprivada perquè es dobli la inversió

Elisa Rivera, directora general de Planificació, Coordinació i Transferència del Coneixement del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, va afirmar ahir, en el tancament de la Jornada Ind+i (Indústria més Innovació) a Viladecans, que l’objectiu del govern central és aconseguir que el PIB (Producte Interior Brut) que Espanya destinat a la innovació arribi al 3% en 2030. Actualment, a Catalunya aquest índex és d’1,89% i a Espanya, 1,44%. La mitjana europea és el 2,71%. Per assolir aquesta fita, Rivera aposta per la col·laboració publicoprivada.

La tasca del govern, segons la directora general, ha de ser “atreure, crear les condicions, i oferir tota mena d’incentius, també fiscals, i convèncer, perquè les empreses creguin de debò en la innovació i inverteixin per assolir el 3% del PIB el 2030, que és el que diu el Pacte Europeu i el nostre pacte propi per la ciència i la innovació”. “Treballem en la bona direcció –va afegir–, ja que el govern està posant tot el seu esforç legislatiu, de planificació, i hem doblat, des del 2020, el pressupost en ciència i innovació, però no és suficient. L’índex d’innovació a Espanya és moderat i això s’ha de corregir”.

Elisa Rivera va tancar així la jornada Ind+I Day 2024, on 250 representants de la indústria, les administracions públiques i la universitat van reflexionar sobre les tendències i les innovacions industrials. La d’ahir va ser la vuitena edició, dedicada enguany principalment a la indústria regenerativa: aquella que busca contribuir positivament en l’economia i el seu entorn promovent la restauració i la regeneració dels recursos naturals i de la societat.

Cada cop són més les empreses que aposten per un comportament positiu per al medi ambient i per a les comunitats, basant-se en la innovació i en el compromís amb la humanitat i el planeta per desenvolupar noves solucions que, a més de generar valor econòmic, incorporin també valors ètics. Durant l’IND+I Day es va analitzar què passa globalment, però, sobretot, com això és una oportunitat de generar valor per a les empreses. Com que no tenim un planeta B, volem una indústria A.

L’IND+I va comptar amb representants d’indústries rellevants que apliquen bones pràctiques, com ara Elisabet Alier, presidenta de la paperera ALIER SA; Juan Moreno, director d’estratègia de La Farga; Esther Carreras, responsable de Comunicació de La Fageda; Aldo Sollazzo, CEO de Noumena, empresa de tecnologia multidisciplinària que implementa solucions innovadores en robòtica, impressió 3D i dispositius tecnològics; Mario Rovirosa, CEO de la companyia farmacèutica Ferrer; Joana Tobella, directora d’Innovació d’Aigües de Barcelona, o Carles Velázquez, director de Sostenibilitat de Roca Group.

També van participar en la jornada representants de les administracions, com Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya; Anna Palli, cap de vigilància tecnològica i garantia de qualitat de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària de la Generalitat de Catalunya); Alejandro Dorado, comissionat per a l’Economia Circular del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic; Jordi García Brustenga, director general d’Estratègia Industrial i de la Pime, del Ministeri d’Indústria i Turisme, i Oriol Alcoba, director general d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, a més de l’esmentada Elisa Rivera, directora general de Planificació, Coordinació i Transferència del Coneixement del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i de l’alcalde Carles Ruiz.

Del món acadèmic, en va destacar la presència d’Antonio Hidalgo, catedràtic de Política Industrial de la Universitat Politècnica de Madrid; Daniel Wahl, biòleg de prestigi internacional, consultor especialitzat en innovació i sostenibilitat, i Xavier Ferràs, professor d’ESADE i president del comitè científic de l’IND+I.

Hi va intervenir també, com a moderadors, Sergio Colado, CEO de Nechi Enginyeria i vocal de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial de Nacions Unides, i Rocío Hernández, tècnica de fertilització i sòls a l’Associació de Defensa Vegetal d’Horta del Baix Llobregat. L’acte va ser presentat per Jorge Luengo, mag i mentalista.

IND+I Day: vuit anys d’excel·lència

Des de la primera edició, el 2016, l’IND+I sempre ha intentat anar un pas endavant, seguint les tendències. La primera edició, el 2016, es va centrar en la biogenètica, la vida artificial, l’Internet de les Coses i la impressió 3D. Guillermo Dorronsoro, professor a Deusto, va parlar de la necessitat d’infraestructures de coneixement per retenir la indústria al país. L’any 2017 va visitar l’IND+I Day l’economista Mariana Mazzucato, que va presentar el seu estudi sobre la innovació orientada a missions. Per a Mazzucato la innovació és també responsabilitat de les administracions.

Des del 2018, les temàtiques anuals de l’IND+I se centren en l’abordatge dels reptes compartits. Així doncs, la tercera edició va posar l’atenció a la ciberseguretat, el blockchain i l’edificació sostenible. La quarta edició va abordar com els territoris innovadors poden construir oportunitats per a la indústria amb un creixement sostenible. El 2020 s’hi van realitzar dos seminaris web, “Dissenyar el demà” i “Els pilars per a un futur més pròsper i sostenible”, la primera publicació enfocada a incidir en la concepció de les polítiques públiques d’Espanya, realitzada conjuntament amb el Fòrum d’Empreses Innovadores (FEI).

El 2021 s’hi va debatre la sobirania tecnològica i s’hi van buscar solucions concretes per orientar l’emprenedoria i la innovació cap a les grans missions de la societat en la resiliència. S’hi va obtenir informació de primera mà sobre els fons per a la recuperació d’Europa Next Generation de la mà del llavors secretari general d’Indústria, Raül Blanco. El 2022 s’hi va parlar del paper de les empreses en la construcció de camins cap a la competitivitat industrial sostenible.

El 2023, la jornada es va centrar principalment en la necessitat de garantir la ciberseguretat o seguretat digital en àrees crítiques com la geoestratègia, el tractament de dades, la transició energètica, la salut pública i les cadenes de subministrament.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Illa remarca el “denominador unit i invisible” que uneix tot l’Estat

Notícia següent

Xavier López Gau guanya el concurs sobre el Patrimoni de Pedra Seca de Roses

Notícies relacionades