Divendres, 17 de maig de 2024
És notícia

El Barcelona International Community Day celebra deu anys

Avatar photo

Aquest dissabte, 28 d’octubre, al Museu Marítim, a les antigues Drassanes Reials, tindrà lloc el Barcelona International Community Day. Amb el lema “10 years with you” es fa un reconeixement als deu anys consecutius de l’esdeveniment que s’ha consolidat com la cita de referència per la nombrosa i dinàmica comunitat internacional local.

Entre les 10 h i les 19.00 h, amb accés gratuït i amb inscripció prèvia al web barcelona.cat/internationalcommunityday, els i les assistents trobaran reunida tota l’oferta de la ciutat pensada per facilitar l’arribada i la integració de la comunitat estrangera. L’esdeveniment és el principal espai de benvinguda per a professionals internacionals nouvinguts a la ciutat i la cita de referència de tots els membres de la comunitat internacional que ja hi viuen. També està obert a tothom qui vulgui connectar amb aquest col·lectiu.

El Barcelona International Community Day és una iniciativa que organitza l’Ajuntament de Barcelona a través de la Direcció de Promoció Econòmica Internacional des de fa 10 anys. El tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, ha destacat que “es tracta de l’únic esdeveniment publicoprivat que s’organitza a Espanya i al Sud d’Europa adreçat a la comunitat internacional, una mostra de la consolidació i el posicionament de Barcelona com ciutat oberta i acollidora.”

Com a novetat, enguany se celebra el Cities for Talent Meeting, un esdeveniment de dos dies que reuneix 24 representants de 17 ciutats i regions capdavanteres en programes d’atracció i retenció de talent, que també visitaran el Barcelona International Community Day.

Una trobada amb l’objectiu de crear un espai per a l’intercanvi i la cooperació, on compartir les millors pràctiques i aprenentatges per a la creació d’una xarxa de ciutats del talent. Valls ha subratllat en aquest sentit que “la trobada és una oportunitat per Barcelona per liderar la cooperació i col·laboració entre ciutats i territoris, més enllà de competir per atraure i retenir els millors professionals.”

Les persones participants al Cities for Talent representen a Berlín (Alemanya), Biscaia (País Basc), Brno (República Txeca), Copenhaguen (Dinamarca), Eindhoven (Països Baixos), Emilia Romagna (Itàlia), Escòcia (Regne Unit), Estònia, Göteborg (Suècia), Hèlsinki (Finlàndia), Hong Kong (RepúblicaXina), Lund (Suècia), Milà (Itàlia), Munic (Alemanya), Oslo (Noruega), Turku (Finlàndia) i Utrecht (Països Baixos).

 

El punt de reunió del talent internacional a la ciutat

La trobada reuneix 80 expositors, entre empreses, entitats públiques, associacions i clubs d’estrangers, així com escoles internacionals, entre altres. Tots ells implicats amb el talent internacional de la ciutat des de l’oferta de serveis, productes i iniciatives adreçades tant a les persones que fa poc temps que han arribat com les que ja fa temps que hi estan instal·lades. Un 26% d’aquests expositors participen en l’esdeveniment per primera vegada.

Per sectors hi seran representats l’immobiliari, de gestió del talent, d’assessorament legal i financer, d’assegurances o de serveis mèdics i el sector educatiu, entre d’altres. Els assistents també hi trobaran estands d’entitats culturals i socials, tant públiques com privades, que els oferiran productes, serveis i iniciatives per gaudir i integrar-se a la ciutat.

El programa de la jornada compta amb 64 activitats i la participació de 92 persones ponents i expertes. Es faran tallers, xerrades i taules rodones, activitats de networking al llarg del dia en espais diferents, de forma paral·lela i cobrint temàtiques en tres àrees: l’arribada a la ciutat, amb informació pràctica sobre tràmits, buscar habitatge, qüestions fiscals o funcionament dels sistemes educatiu i sanitari; negocis i ocupació, amb consells per buscar feina o desenvolupar la carrera professional o emprendre i gaudir i relacionar-se a la ciutat, amb informació sobre cultura, lleure i networkings dinamitzats per facilitar la creació de xarxes de contactes, tant personals com professionals.

En el programa d’activitats d’aquest any, destaquen temes com el potencial científic de Barcelona, el talent emprenedor, la recerca de pis a la ciutat, l’accés als serveis de salut, la pràctica del català o l’impuls de l’emprenedoria femenina.

Com cada any, al programa d’activitats hi participaran amfitrions i amfitriones, professionals de diversos països que s’han establert a la ciutat. Per celebrar del desè aniversari es conviden a l’esdeveniment els i les professionals que han intervingut en totes les edicions anteriors.

En diferents sessions, els sis participants d’enguany explicaran per què van triar Barcelona i de quina manera la ciutat els ha ajudat a assolir el seus projectes professionals. Aquesta edició comptarà amb la ucraïnesa Svetlana Velikanova, fundadora de Harbour Space University; l’emprenedora i empresària xinesa Liling Qi, presidenta de Puente Xina Holding; el biòleg alemany Reimund Fickert, responsable de comunicació i desenvolupament del Parc d’Investigació Biomèdica de Barcelona (PRBB); la neerlandesa Mirjam Maarleveld, fundadora de la plataforma Barcelona Expat Life; el cubà Lázaro Campoalegre, enginyer informàtic especialitzat en la indústria TIC, i la francesa Marion Sánchez, assessora d’inversions amb impacte.

A l’esdeveniment es donaran a conèixer els recursos municipals destinats a diferents perfils del talent internacional com ara els recursos que ofereix Barcelona Activa per trobar feina i donar suport amb serveis d’acompanyament a la creació d’empreses. També s’explicarà amb detall el servei municipal permanent de suport i acollida del talent internacional nouvingut, el Barcelona International Welcome Desk, que ofereix informació personalitzada, tramitació i assessorament.

La jornada també tindrà un vessant festiu i familiar. Aquest any s’oferiran activitats lúdiques per a tots els públics com una actuació castellera o una experiència de realitat virtual sobre Barcelona. Com és habitual, el Jardí del Museu Marítim de Barcelona serà l’escenari de concerts i actuacions en directe, i a l’interior del recinte hi haurà una ludoteca per als més petits amb activitats infantils.

De 18 h a 19 h hi haurà una festa amb un concert de rumba catalana. A més s’ha creat una imatge commemorativa del desè aniversari dissenyada per l’artista Philip Stanton, pintor, il·lustrador i dissenyador nord-americà establert a Barcelona. La ciutat ha estat el leitmotiv de bona part de la seva obra i té diversos murals en espais públics. Amb la imatges “10 years with you” s’han creat unes postals per a tothom i una samarreta de la qual es repartiran 200 unitats a les 200 primeres persones que accedeixin a la fira.

L’edició anterior de Barcelona International Community Day va assolir la xifra rècord de 5.416 persones inscrites de 130 nacionalitats. Els cinc països de procedència que més visitants van aportar van ser França, Itàlia, els Estats Units, el Regne Unit i Colòmbia. Un 67% de les persones assistents feia menys de cinc anys que vivien a Barcelona.

 

Un pla integral d’accions per atreure, acollir, dinamitzar i fidelitzar el talent internacional

L’esperit divers i intercultural de Barcelona es fa palès en el fet que, actualment, el 31,3% de les persones que resideixen a la ciutat, concretament 519.066, han nascut a l’estranger. A Barcelona conviuen persones de 177 nacionalitats diferents; els col·lectius majoritaris són l’italià, el colombià, el pakistanès i el xinès.

Pel que fa al nivell d’estudis, un 43,2% dels estrangers que viuen a Barcelona tenen estudis universitaris o un cicle formatiu de grau superior. Barcelona ofereix a tots els estrangers que venen a viure i desenvolupar el seu projecte vital a la ciutat nombroses possibilitats per facilitar el seu creixement personal i professional.

El Barcelona International Community Day visualitza la feina que l’Àrea de Promoció Econòmica Internacional que promou amb més d’una cinquantena d’accions al llarg de l’any un pla integral d’atracció, acollida, fidelització i dinamització del talent internacional.

Aquesta nombrosa i dinàmica comunitat té tot el potencial per enriquir la nostra societat i economia. Des de la perspectiva de la promoció econòmica és molt valuosa, perquè:

  • Genera riquesa amb el seu talent, feina, inversions, empreses, projectes professionals i activitat econòmica o comercial.
  • Potencia la millora en la competitivitat i la productivitat, ja que és portadora de noves idees, tècniques i innovacions.
  • Rep en primera instància els nous inversors, emprenedors o professionals dels seus països: ajuda a prendre la decisió d’inversió i faciliten l’aterratge de nou talent a la nostra ciutat.
    Els membres de la comunitat fan d’“ambaixadors” econòmics de Barcelona als seus països d’origen.

El Barcelona International Welcome és el portal municipal adreçat a les persones estrangeres que volen venir a viure i treballar a Barcelona, i proporciona informació pràctica per a l’arribada a la ciutat i una explicació detallada dels tràmits obligatoris i importants que han de dur a terme. També inclou una agenda d’activitats durant tot l’any.

Des del novembre del 2021, està en marxa el Barcelona International Welcome Desk. És un servei d’acollida al talent internacional pioner a l’Estat espanyol que facilita l’arribada del talent amb una atenció personalitzada d’informació, assessorament i tramitació en diversos idiomes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Badalona suspendrà en el ple d’aquest dimarts 31 d’octubre l’ordenança de la ZBE

Notícia següent

Ajuntaments i empreses reconeixen Viladecans com a un referent per la seva manera de repensar les ciutats del futur

Notícies relacionades