Divendres, 14 de juny de 2024
És notícia

Dissenyen un dispositiu capaç de predir l’eficàcia de tractaments contra el càncer

Avatar photo

Facilita que els professionals sanitaris puguin decidir quina és la via més adient per a curar els pacients

Un equip d’experts de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona i de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) ha dissenyat un dispositiu microfluídic – conegut com a µDBP – capaç de predir l’eficàcia dels tractaments contra el càncer de manera ràpida i automatitzada.

El sistema posa en contacte cèl·lules canceroses procedents d’una biòpsia amb diferents opcions terapèutiques per identificar ex vivo les que podrien ser més efectives per eliminar el tumor.

D’aquesta forma, els metges poden determinar quina via terapèutica serà la més adient per a tractar un determinat pacient, avançant envers la medicina personalitzada.

“El sistema s’ha utilitzat per identificar l’eficàcia de tractaments a escala preclínica i clínica en molts tipus de càncer diferents, tant sòlids com líquids”, ha apuntat Joan Montero, professor del Departament de Biomedicina de la UB que ha dit que aquests estudis han fet servir línies cel·lulars, models animals i mostres primàries amb una gran capacitat predictiva en tots els casos. Així i tot, ha recordat que aquest assaig “encara no s’ha aplicat de manera generalitzada als hospitals”. Conceptualment, el sistema és molt similar als antibiogrames que s’utilitzen per identificar antibiòtics per tractar infeccions bacterianes.

Montero ha afegit que diversos estudis han trobat una bona correlació entre els resultats del μDBP i la resposta clínica en mostres primàries de leucèmia. “Actualment, hi ha diversos assajos clínics oberts, amb els quals esperem que aquesta tecnologia es pugui implementar als hospitals en els anys vinents per millorar les teràpies oncològiques”, ha assenyalat.

Predir la resposta terapèutica amb poques cèl·lules canceroses

El nou dispositiu microfluídic resol diversos reptes dels assajos funcionals: redueix el nombre de cèl·lules canceroses necessàries per provar possibles teràpies ex vivo i automatitza el procés per facilitar-ne l’aplicació clínica sense personal tècnic especialitzat.

“Gràcies a la nostra plataforma microfluídica μDBP, que està dotada de petits pous per sembrar les cèl·lules, podem reduir el nombre cèl·lules requerides per provar un tractament”, ha afirmat Albert Manzano, un altre dels experts que han participat en l’estudi. “Es tracta d’una innovació decisiva per augmentar el nombre de fàrmacs que es poden avaluar”, ha afegit.

Un sistema ràpid i completament automatitzat

Aquest és el primer treball en què s’aplica la microfluídica per fer l’assaig funcional del DBP. A diferència d’altres versions desenvolupades fins ara, el nou dispositiu μDBP està orientat a provar tractaments in situ de manera molt ràpida —cosa que evita el deteriorament de les mostres—, senzilla i automatitzada, sense la necessitat de maquinària costosa o personal especialitzat.

Nanotecnologies: una revolució en biomedicina

La nanotecnologia – en especial l’aplicació de la microfluídica a diferents processos – està impulsant diverses millores en el disseny d’aquests dispositius per reduir la quantitat de reactius, abaratir els costos econòmics, automatitzar processos o bé augmentar la capacitat d’anàlisi de certes metodologies, com ara el DBP.

Actualment, l’equip treballa en el disseny d’un nou prototip amb més millores tècniques per facilitar l’anàlisi per DBP i obtenir més evidències experimentals amb mostres primàries que en demostrin la utilitat clínica per millorar el tractament de diversos  càncers, tant pediàtrics com d’adults.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Desarticulat un grup que explotava sexualment dones xineses a Barcelona

Notícia següent

Protecció Civil provarà el sistema d’alertes de telefonia mòbil a Tarragona

Notícies relacionades