El dipòsit de regulació d’aigües pluvials de la rambla de Prim de Barcelona serà una realitat

L'objectiu és retenir l’aigua durant els episodis de pluja per evitar desbordaments de la xarxa de clavegueram

16 de juliol de 2025 a les 18:51h

La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge de Barcelona ha aprovat definitivament el projecte executiu actualitzat de les fases 2 i 3 del dipòsit de regulació d’aigües pluvials de la Rambla Prim, amb els vots a favor del Govern municipal, Junts i ERC i les abstencions Barcelona en Comú, PP i VOX.

La construcció del dipòsit de retenció d’aigües pluvials de la rambla de Prim és un dels projectes previstos al Pla Director Integral de Sanejament de Barcelona, en el marc del Pla Clima, i forma part de la gran transformació urbanística dels districtes de Sant Martí i Sant Andreu, vinculada a la futura estació intermodal de la Sagrera. Amb una capacitat de 94.000 m³ d’aigua, serà el segon més gran de la ciutat i té per objectiu, conjuntament amb el dipòsit de retenció d’aigües pluvials del carrer de Taulat, resoldre la insuficiència hidràulica d’aquest àmbit i evitar, alhora, l’abocament d’aigua i residus arrossegats al mar en episodis de pluja.

Per tant, el nou dipòsit, del qual se n’estan executant les obres de la fase 1, té aquestes dues funcions principals:

  • Com a dipòsit antiinundació permet regular el cabal punta dels episodis de precipitació evitant sorgiments a superfície i inundacions, disminuint el risc d’inundació de la zona baixa de la rambla de Prim, del front litoral i també dels barris de la Verneda i la Pau, el Besòs i el Maresme i el Poblenou.
  • També comporta un benefici ambiental perquè redueix els abocaments d’aigua i residus arrossegats al mar en episodis de pluja. Per tant, esdevé una infraestructura de protecció del litoral i de protecció ambiental de les platges de la ciutat.

L’ampliació de la xarxa de dipòsits pluvials de la ciutat és una mesura que inclou el Pla Clima per fer de Barcelona una ciutat més resilient davant els efectes negatius del canvi climàtic.

Juntament amb la construcció del dipòsit de retenció d’aigües pluvials, també es desenvoluparà una altra actuació en el marc del Pla Clima, la construcció d’un nou dipòsit d’emmagatzematge d’aigua freàtica amb una capacitat de 1.000 m³ amb dos nous pous d’extracció d’aigua freàtica, que permetrà regar tot l’àmbit de la Sagrera i el nou parc previst en superfície amb aquest recurs hídric alternatiu.

Les obres de les fases 1 i 2  són per a la construcció del cos estructural del dipòsit. Les actuacions de la fase 1 està previst que finalitzin el mes d’octubre i just després, s’iniciarà la fase 2. Posteriorment, la fase 3 permetrà l’execució de tota l’arquitectura interior i les instal·lacions, que seran soterrades per facilitar els usos a l’espai públic superior. Les fases 2 i 3 del projecte tenen un import de 49,7 milions d’euros.

Actualment, la ciutat de Barcelona disposa de 15 dipòsits pluvials, durant l’any 2024 la xarxa de dipòsits de la ciutat va entrar en càrrega 25 dies, van retenir 5,7 hm3 d’aigua i 1.400 tones de residus sòlids que no van arribar al mar.

El dipòsit de retenció d’aigües pluvials de la rambla de Prim és una de les tres obres prioritàries i de més envergadura recollida al Pla Director Integral de Sanejament de Barcelona, en el marc del Pla Clima, i que ja estan en marxa a la ciutat, juntament amb les obres d’ampliació de l’eix drenant del carrer Vila i Vilà, ja en l’última fase d’obres, i el desdoblament del col·lector de Diagonal.

Es tracta, per tant, de desplegar infraestructura de resiliència urbana orientada a reduir la vulnerabilitat del medi urbà i protegir les persones, els béns i el medi ambient. Un compromís de ciutat per poder donar resposta als reptes de futur derivats de la crisi climàtica.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit