Detinguts 14 lladres multireincidents amb més de 150 antecedents a Barcelona

La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra reforça i intensifica la lluita contra la multireincidència a la ciutat de Barcelona amb una nova estratègia en seguretat ciutadana. S’han unificat serveis centrals i territorials per fer equips conjunts de treball entre els efectius de l’Àrea de Transport Metropolità (ASTMET), especialitzats en el patrullatge preventiu al transport urbà de Barcelona, el Grup Regional de Delinqüència Urbana i els Grups de Delinqüència Urbana (Fures) dels diferents districtes de Barcelona. En l’operatiu també hi han participat agents del Grup Regional de Motos (Guilles).

Es tracta d’abordar de forma globalitzada la tasca preventiva de l’activitat multidelinqüencial a la ciutat i guanyar efectivitat en la tasca policial, ja que se sumen recursos i coneixement dels especialistes en multireincidència al carrer i els especialistes que patrullen al transport públic. Per primera vegada s’ha treballat en un dispositiu integral que ha tingut com a un dels seus principals objectius detectar i identificar la delinqüència que actua en els autobusos de la ciutat. Aquests patrullatges s’han compaginat amb el desplegament policial que també s’ha fet al metro.

Potenciar el Pla Tremall amb dispositius transversals

Aquest dispositiu conjunt, que va iniciar-se la setmana passada, s’emmarca en el Pla Tremall de lluita contra la multireincidència i forma part d’una de les accions que contempla el Pla d’Acció dirigit a persones d’especial atenció. Aquest pla es focalitza en donar protecció a les persones que viuen i transiten per Barcelona i a les més vulnerables, especialment les d’edat avançada, que poden ser víctimes potencials de furts. Així mateix, el dispositiu contempla també dues realitats ben diferenciades de Barcelona: la zona centre, on les víctimes són principalment turistes, i la zona nord, on les víctimes són bàsicament persones que resideixen a la ciutat.

El seu plantejament és abordar Barcelona de forma globalitzada i fer un seguiment totalment coordinat dels lladres que tenen una alta mobilitat i que es desplacen en transport públic. La coordinació és possible gràcies al treball conjunt entre efectius de l’ASTMET, que treballen dins el transport públic, i agents de paisà distribuïts al carrer, que s’integren així en un únic dispositiu. Aquest fet els permet intercanviar informació policial d’interès en temps real i fer més efectius els seguiments dels lladres tan a dins del transport públic com a la via pública.

14 detinguts i 14 denunciats que acumulen 87 antecedents policials

La setmana passada es va posar en marxa aquest dispositiu i ja es van detectar furts  a l’interior d’autobusos. En els seus tres primers dies de funcionament, entre el 8 i el 10 de febrer, es van desplegar en horari de matí i tarda efectius de paisà a la via pública i a metro i autobús urbà en un dispositiu coordinat per tal d’impactar directament sobre la delinqüència.

Com a resultat es van detenir 14 lladres multireincidents, que acumulaven 154 antecedents policials i es va denunciar 14 persones més (7 per furt lleu i 7 per apropiació indeguda lleu), ambb  163 antecedents. Així mateix, es van realitzar 139 identificacions de delinqüents habituals a la capital catalana, que entre tots sumaven prop de 1200 antecedents policials.

El dispositiu s’anirà repetint en funció de les necessitats i s’adequarà a la realitat delinqüencial de cada zona en base als mapes de calor que setmanalment es generen en el marc del Pla Tremall per tal de canalitzar els recursos policials als llocs on es detecta més presència de carteristes.