Dimarts, 6 de maig de 2025
És notícia

Denuncien l’intent de desnonament d’una dona víctima de violència masclista

Avatar photo
mossos-desquadra

El Sindicat d’Habitatge de Nou Barris ha denunciat l’intent de desnonament d’una veïna per part de la immobiliària Anticipa, propietat dels fons Blackstone. El procediment, que segons fonts municipals ha quedat ajornat, estava previst per divendres 9 de maig. L’afectada, que es diu Raquel Martínez, té una incapacitat permanent per les seqüeles patides en haver estat víctima de violència masclista. El sindicat ha acusat l’Ajuntament de Barcelona d’exercir “violència institucional” contra la dona en haver-la informat erròniament que se li havia adjudicat un pis social. Fonts municipals han negat aquest extrem i han remarcat que l’Oficina d’Habitatge de Nou Barris manté una negociació “oberta” amb la propietat per arribar a un acord.

Raquel Martínez ha exposat el seu cas en una roda de premsa que s’ha celebrat aquest dimarts a Nou Barris i que ha comptat amb el suport d’una trentena de persones.

Els problemes d’habitatge d’aquesta veïna van començar l’any 2006 quan va haver de marxar de casa seva amb els seus dos fills menors d’edat per fugir de la violència masclista que patia.

Va veure’s abocada a ocupar un immoble del barri i va afrontar dos desnonaments l’any 2008 i l’any 2014. Segons el sindicat, fa tretze anys que Martínez té reconeguda una incapacitat absoluta a causa de la violència patida. Amb tot, l’entitat ha afirmat que “l’Ajuntament mai no va informar-la que tenia dret a un habitatge d’emergència social”.

Ha explicat que “en no tenir alternativa” la dona va acabar ocupant un pis que es trobava abandonat i que és propietat d’Anticipa Real Estate, una filial del fons voltor Blackstone. El sindicat ha afirmat que des de llavors, Anticipa ha intentat desnonar Martínez en diverses ocasions.

 “L’única opció que li han ofert ha estat acollir-se al programa ‘Reallotgem’, una iniciativa impulsada per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, on l’administració pública lloga directament pisos buits de fons voltor per reallotjar persones que estan pendents d’una adjudicació de la mesa d’emergència”, ha afirmat.

Promesa d’un pis social

El sindicat ha relatat que inicialment va rebre la notícia que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya li havia denegat la possibilitat d’accedir a aquest programa i que el juliol de 2024 va decidir elevar el seu cas a l’Audiència Pública de Nou Barris.

Ha dit que quinze dies després de prendre part en aquesta sessió, Martínez va rebre una trucada del consistori per informar-la que se li ha adjudicat un pis de lloguer social a través de la Mesa d’Emergència. Amb tot, ha afegit que la dona “mai va rebre cap document que confirmés aquest procediment”. Així, ha relatat que després de passar tot l’estiu sense resposta, el 4 de setembre de 2024, una persona encarregada de la Mesa d’Emergència a l’oficina d’habitatge de Nou Barris va comunicar a Martínez que a la base de dades no hi figurava cap adjudicació.

Poques setmanes més tard l’afectada va rebre una nova data de desnonament pel 25 d’octubre de 2024 que va acabar-se aturant per la pressió veïnal.

Nou fracàs residencial

En paral·lel, el 16 d’octubre de 2024, Martínez va rebre una nova trucada per comunicar-li que li havien aprovat l’adjudicació d’un pis a través del programa Reallotgem i el 13 de novembre de 2024 li van confirmar que el pis estava al barri de Roquetes. “La dona va desplaçar-se fins l’adreça indicada per veure l’immoble i va trobar-se un habitatge en ruïnes”, ha assegurat el sindicat. Dies més tard, el 5 de desembre de 2024, arquitectes de l’Agència Catalana de l’Habitatge i d’Anticipa van inspeccionar l’immoble i van certificar que no estava en condicions per ser habitat i que s’havia de buscar una alternativa.

Per tot plegat, Martínez i el Sindicat d’Habitatge de Nou Barris van exigir una reunió amb la cap d’Adjudicació d’Habitatges de l’Institut Municipal de l’Habitatge de Barcelona (IMHAB) i amb la responsable de l’oficina d’habitatge del districte. Segons el sindicat, en aquesta trobada, que es va dur a terme a finals de febrer de 2025, els responsables municipals van assegurar a l’afectada que hi havia diverses alternatives d’habitatge de lloguer social a través del programa Reallotgem o d’un conveni amb la Fundació Hàbitat3. Tot i aquestes paraules, el 13 de març Martínez va rebre una nova notificació de desallotjament pel 9 de maig.

Desnonament ajornat i exigència d’una solució immediata

Fonts municipals han assegurat que aquest llançament ha quedat ajornat. Tot i això, el Sindicat han advertit que l’advocada de Martínez encara no ha traslladat aquesta notificació a la veïna i que mantindrà les accions de protesta previstes per divendres vinent mentre no es confirmi aquesta notícia.

“Tot això suposa un atac a la seva salut mental i una violència institucional evident”, ha considerat el Sindicat que ha remarcat que aquest no és un cas excepcional, sinó que el maltractament institucional a les sol·licitants d’habitatge públic és “una forma sistemàtica de funcionament per part de l’Ajuntament de Barcelona”. En aquest sentit, ha reclamat “una solució digna i immediata” per a la veïna i ha exigit a les administracions públiques implicades que assumeixin la seva responsabilitat pel maltractament continuat durant tots aquests anys. “Després de tanta incertesa i de les conseqüències que això ha tingut per a la salut mental de la Raquel, la solució no poden ser disculpes i paraules buides, sinó un lloguer social de llarga durada en un habitatge de protecció oficial”, ha manifestat el sindicat.

L’Ajuntament nega que se li adjudiqués un pis de la Mesa d’Emergència

Fonts municipals han indicat que a l’habitatge en qüestió hi viuen tres adults i un menor, però han revelat que no els consta que s’adjudiqués un pis social a la dona a través de la Mesa d’Emergència tal com ha assegurat el sindicat.

Han indicat que Martínez està vinculada al Servei d’Intervenció en situacions de Pèrdua d’Habitatge i Ocupació (SIPHO) i a l’Oficina d’habitatge des de l’any 2021. Segons el consistori en aquesta data es va fer la primera mediació amb la propietat, però no es va arribar a cap acord. Han apuntat que l’any 2024 es va notificar un procediment de desnonament i es va intervenir, però tampoc es va assolir un acord amb el fons perquè la veïna no era la titular del contracte de lloguer.

Han afegit que durant aquest temps s’ha negociat amb la propietat per aconseguir que aquest immoble s’adherís al programa ‘Reallotgem’ de l’Agència de l’habitatge de Catalunya i que aquesta proposta va rebre una resposta favorable per part de la propietat. En paral·lel, es va aprovar l’expedient de la unitat de convivència per a la Mesa d’Emergència Social.

Així, han dit que el mes de juliol del 2024, l’Agència d’Habitatge de Catalunya va comunicar a l’Ajuntament que desestimava la inclusió d’aquest pis en el programa ‘Reallotgem’ perquè no complia amb els metres quadrats necessaris. Fruit d’aquesta decisió, la propietat va reiniciar el procediment judicial i a l’octubre va notificar a l’afectada una nova data de llançament.

En aquell moment l’Oficina d’Habitatge de Nou Barris va iniciar un procés de negociació amb la propietat per arribar a un acord satisfactori per a totes les parts i que la família pugui romandre a l’habitatge. D’aquesta forma el llançament va acabar-se suspenent, “igual que ara també s’ha ajornat el previst pel 9 de maig”.

“Les negociacions continuen obertes”, han apuntat els responsables municipals que han afirmat que durant aquest temps, l’Oficina d’Habitatge s’ha mantingut en contacte amb la inquilina i s’ha reunit en diverses ocasions amb ella “per explicar-li tot el procés i les mediacions que s’estan realitzant”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Parc central

Una botiga del Parc Central de Tarragona ‘substitueix’ els treballadors per màquines

Notícies relacionades