Condemnen al llibreter neonazi que va publicar el ‘Mein Kampf’ sense permís

    temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut
    Un jutjat penal de Barcelona ha condemnat el propietari de la llibreria Europa, el neonazi Pedro Varela, a pagar gairebé 70.000 euros a l’estat de Baviera per haver publicat el llibre d’Adolf Hitler ‘Mein Kampf’ sense el seu permís entre el 1997 i el 2010. En total en va fer deu edicions que va vendre a la seva llibreria i a d’altres d’Espanya i l’estranger, amb un total de 4.375 exemplars venuts i un valor global de 98.264 euros. El jutjat el condemna per un delicte contra la propietat intel·lectual a sis mesos de presó, 1.080 euros de multa i a un any d’inhabilitació per editar, publicar i vendre llibres.
    Segons la sentència, Varela va editar, publicar i distribuir el llibre sabent que els drets d’autor eren propietat de l’estat lliure de Baviera des d’una sentència del 1948. No obstant, Varela va assegurar que no sabia que el ‘land’ alemany tenia els drets d’autor i pensava que el llibre era de publicació lliure, ja que s’editava en diversos països des dels anys 60. Tot i així, Varela va declarar per aquesta qüestió el 2009, quan va ser denunciat pel Consolat d’Alemanya a Barcelona, i ja li van comunicar que els drets d’autor eren de Baviera. Malgrat això, va seguir venent i editant el llibre fins el 2010.

    Els mossos d’Esquadra que van declarar van explicar que en el registre realitzat el 2011 a la llibreria Europa, del barri de Gràcia, es van trobar nombrosos llibres i exemplars de ‘La meva lluita’, així com 3.000 targetes demanant el volum.

    La sentència diu que Baviera ha renunciat a l’acció penal contra Varela perquè els drets d’autor són lliures des del 2015, però no ha renunciat formalment a la indemnització.