El Districte de Ciutat Vella ha començat la rehabilitació de l’edifici de l’antiga Cooperativa El Segle XX, al carrer Atlàntida 1-3, per acollir un espai veïnal, educatiu i cultural al barri de la Barceloneta.
Amb l’actuació es rehabilitarà integralment l’edifici de l’antiga cooperativa, un immoble que consta de quatre plantes i altell, i una superfície construïda de 682 metres quadrats, situat a l’encreuament del carrer Atlàntida amb el carrer de Sant Josep, i que vol destinar-se a acollir un espai on es puguin desenvolupar activitats culturals, formatives i recreatives per a la població del barri.
El tinent d’alcaldia i regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, ha posat en valor l’inici de “les obres de rehabilitació de l’antic edifici que va allotjar fa més d’un segle la Cooperativa Segle XX i que ara recuperem amb la rehabilitació per dedicar-lo a usos comunitaris al barri de la Barceloneta amb un pressupost inicial de més de 3 milions d’euros i un termini d’execució de 16 mesos”.
Les obres consisteixen en la renovació total de l’edifici, de quatre plantes més un altell a la planta segona, per tal d’implantar-hi un nou equipament municipal. Incorporarà una sala polivalent, un espai de trobada, una sala d’actes amb escenari, sala tècnica i de control, tribuna, un camerino, i sales de ràdio, croma i edició de vídeo.
“Dotarem el bari d’un nou equipament que havia estat reclamat reiteradament per part del moviment associatiu i veïnal de la Barceloneta”, ha seguit el regidor de districte, que ha emmarcat l’actuació en el conjunt d’actuacions compromeses fa uns mesos per un import global de 31 milions: “és una inversió emblemàtica que anirà acompanyada d’altres, com la reestructuració de les pistes de la Maquinista o el nou local per a entitats que hi haurà a l’avinguda Joan de Borbó”.
Batlle ha destacat el compliment dels compromisos adquirits amb la Barceloneta i ha recordat que el barri està inclòs en aquesta edició al Pla de Barris “i per tant a la finalització del mandat hi haurà hagut una molt important inversió en el territori que millorarà les infraestructures de serveis al barri més enllà de les actuacions d’altres tipus que realitzem”.
Per la seva part, el comissionat del Pacte per Ciutat Vella, Ivan Pera, ha valorat que “hi ha edificis que tenen una motxilla històrica de servei als barris, i aquest ja era una cooperativa de consum que va començar quan va començar el moviment obrer a la ciutat i ja tenia aquest compromís”.
Pera ha destacat que “durant tot aquest temps els veïns i veïns havien reclamat que es torni a obrir l’edifici i que tornés a tenir aquesta voluntat”, i el que es farà ara és “convertir-lo en una fàbrica d’inquietuds culturals per a la gent del barri, i per tothom i que arribi a tothom”.
El comissionat ha posat en valor “la cultura com a motor de transformació que ens permet generar barri i oportunitats col·lectives i individuals i aquesta és la missió que ha de tenir aquesta fàbrica d’inquietuds a la Barceloneta”.
Ivan Pera ha recordat que l’actuació forma part de l’abordatge integral i estratègic a tota Ciutat Vella dins del Pacte per Ciutat Vella, en diferents temps, a curt i mig termini i dins del mandat però també a llarg termini.
Durant aproximadament 16 mesos es treballarà en el reforç de la fonamentació i l’estructura, la restauració de parets i tancaments, i l’actualització de totes les instal·lacions, entre elles el funcionament de les comunicacions per fer l’edifici accessible i plenament funcional per a les activitats dels veïns i veïnes del barri de la Barceloneta.
L’equipament tindrà usos per a joves i per al teixit veïnal, i usos educatius i culturals, com l’espai tecnològic d’audiovisuals de la tercera planta, que acollirà activitats amb els centres educatius del barri i de tot Ciutat Vella.
UN EDIFICI AMB HISTÒRIA
L’edifici forma part de la història del passat obrer de la Barceloneta i és una reivindicació històrica del moviment veïnal de la zona que reclamava recuperar l’edifici i mantenir alguns elements com el cartell de la porta principal, el vidre serigrafiat de l’entrada de la sala d’actes o el teatre de la segona planta, entre altres.
L’aleshores Cooperativa Obrera Popular El Segle XX va néixer fundada per 100 associats l’any 1901. Va posar en marxa dues botigues, de queviures i drogueria, el forn, la secció de cafè i la taverna.
El 25 de gener de 1939, un dia abans de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, va ser destruïda pels bombardeigs. Als anys quaranta va estar a punt de desaparèixer, però va tirar endavant llogant espais al Club Natació Atlètic Barceloneta i a Cors Clavé.
El projecte de rehabilitació i posada en funcionament com a equipament per a joves preveu una inversió de 3’7 milions d’euros de l’Ajuntament de Barcelona, que va comprar l’edifici ara fa vuit anys i el recuperarà ara per a la Barceloneta.
31 MILIONS PER A LA BARCELONETA
La inversió forma part del paquet d’inversions pactat per aquest mandat pel Govern municipal amb els veïns i veïnes per al barri de la Barceloneta, que recull algunes de les reivindicacions històriques del teixit veïnal del barri i que ha posat en marxa en els darrers mesos un paquet d’actuacions municipals i inversions de 31 milions d’euros, per reforçar el manteniment de l’espai públic, renovar el mobiliari urbà, millorar els equipaments públics i el parc públic d’habitatge al barri.
Del total de 31 milions, 18 es destinen a la millora d’equipaments del barri com ara la cooperativa El Segle XX, l’escola bressol La Mar, les pistes de la Maquinista, el local d’entitats, el nou Centre d’Atenció Primària o l’Institut de Nàutica.
A més, es dediquen 10’8 milions al manteniment i qualitat de l’espai públic, amb actuacions com la reurbanització de carrers, renovacions de totes les voreres malmeses, nou mobiliari urbà o una zona infantil al Parc de la Barceloneta, i s’invertiran 2’2 milions d’euros per rehabilitar habitatges públics.
Totes aquestes inversions donen resposta a reivindicacions veïnals històriques i al previsible ús intensiu de l’espai públic d’aquest barri a l’estiu i enguany per la Copa Amèrica de Vela, amb la voluntat de generar una millora estructural per a tota la zona.
La Barceloneta també rebrà inversions addicionals en aquest mandat en actuacions pactades amb la Generalitat de Catalunya i el Port de Barcelona per a la millora d’infraestructures com la Bocana Nord, l’espigó de Sant Sebastià o la Llotja.