Casa Gay és una de les empreses de distribució més longeves i reconegudes del sector de l’hostaleria i la restauració a Catalunya. Fundada el 1893, l’empresa va obrir la seva botiga i magatzem al carrer Roger de Llúria, 12-14, el 1935, convertint-se ràpidament en un referent per als professionals del sector.
Amb un catàleg que supera les 20.000 referències, l’empresa ofereix des de vaixelles, cristalleries i coberts fins a olles, safates i ganivets, així com eines especialitzades per pelar, tallar, batre i conservar aliments. Al llarg de gairebé un segle, ha estat testimoni de les grans transformacions de la gastronomia catalana, adaptant-se constantment a les noves necessitats de cuines professionals i a l’evolució dels materials i utensilis.
Del coure a l’acer inoxidable
Els estris de cuina han anat canviant amb el temps. Les bateries de cuina han passat de materials tradicionals com el coure —car però excel·lent conductor de calor— a alternatives com l’alumini i l’acer inoxidable. Elements com les cubetes, imprescindibles en qualsevol cuina professional, han evolucionat en mides, formats i materials per adaptar-se a la preparació de grans quantitats de menjar i garantir la seguretat dels treballadors.
Segons diversos professionals del sector, aquesta evolució ha facilitat molt la feina diària: “La diferència en materials i en utensilis especialitzats és enorme; et permet treballar més ràpid i amb més seguretat”, explica l’Arnau Santos amb anys d’experiència en restaurants de Barcelona.
Els ganivets, un dels estris més valorats dins les cuines professionals, reflecteixen també aquesta especialització. Alguns models són considerats objectes de col·leccionista, mentre que altres tenen codis cromàtics per respectar estrictes protocols d’higiene: els mànecs vermells es destinen a la carn i els blaus al peix, per evitar contaminacions. Santos comenta: “Tens el teu ganivet com un aliat: si el cuides bé, dura tota la carrera, i et permet treballar amb precisió i seguretat”.
Industrialització de la cuina
Les noves tecnologies han revolucionat la manera de treballar dins les cuines professionals. Talladores d’alta capacitat, sistemes d’envasatge al buit i tècniques per preservar aliments precuinats han fet possible preparar i organitzar els plats amb més flexibilitat, permetent als cuiners centrar-se en la creativitat i la qualitat. Alguns xefs consideren que aquests avenços han “obert les portes a la innovació dins les cuines”, permetent experimentar amb textures, conservació i presentació dels plats d’una manera que abans era impensable.
Casa Gay ha acompanyat aquests canvis durant cinc generacions, consolidant-se com un soci clau per a restaurants i professionals de la restauració que busquen productes de qualitat i solucions adaptades a les exigències modernes del sector. Per a molts professionals, l’empresa és sinònim de confiança i tradició, i un punt de referència quan es tracta de proveir les cuines amb tot tipus de material, des dels estris més bàsics fins a peces especialitzades i d’alta gamma.
Un llegat que perdura
Des de la seva fundació fins avui, Casa Gay no només ha distribuït productes, sinó que ha estat testimoni i còmplice de l’evolució de la gastronomia catalana. Cinc generacions han mantingut viu l’esperit d’innovació i servei als professionals, adaptant-se als nous reptes de la restauració sense perdre la connexió amb la tradició. Com resumeixen diversos clients: “Casa Gay forma part de la història de la nostra cuina; és més que un proveïdor, és un aliat en el nostre dia a dia”.