Espanya ha ocupat el quart lloc en igualtat de gènere a Europa. El nostre país puja dues posicions a la classificació de l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere (EIGE) que ha publicat recentment i supera a França i Finlàndia. L’entitat ha fet públic el seu índex anual d’igualtat de gènere a la UE, que evidencia que Espanya progressa a bon ritme i ha retallat diverses bretxes que afecten les dones en els àmbits del treball, el coneixement, l’ús del temps i l’accés a les posicions de poder.
La participació de les dones també és un element clau tant del creixement econòmic com de l’índex de desenvolupament. Les dones barcelonines destaquen pel seu alt nivell de participació en l’economia. El 58,8% de les dones a Barcelona de més de 16 anys estan actives econòmicament, fet que representa un nivell més alt que el de la mitjana nacional (53%) i només es veuen igualades per Madrid, on el 58% participen en el mercat laboral, segons un estudi de l’Ajuntament de Barcelona l’any 2022.
Veiem com progressivament avancem cap a la paritat real en el món econòmic i laboral, però encara queda un camí ple d’obstacles. I és en aquest context on el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) segueix impulsant activitats que permetin trencar la bretxa de la igualtat de gènere. L’exemple més clar és la celebració de la quarta edició del BWAW (Barcelona Woman Acceleration Week), un esdeveniment híbrid que busca fomentar el debat paritari i tractar temes clau com la visibilitat de la dona a la indústria i l’economia del futur. Aquesta edició es realitzarà els dies 5, 6 i 7 de març de manera presencial a l’innovador edifici DFactory Barcelona i s’emetrà per streaming a través de la pàgina web, donant així la possibilitat de seguir-ho des de qualsevol lloc del món.
L’esdeveniment, organitzat pel CZFB en col·laboració amb la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç d’Espanya, tindrà 14 sessions de debat amb la intervenció de més de 60 speakers de primer nivell per tractar temes clau, reptes i oportunitats per tractar en la rellevància de la dona en l’àmbit empresarial.
Blanca Sorigué, directora general del CZFB, explica que “el BWAW s’ha consolidat com un esdeveniment de referència per les dones. Volem incentivar la igualtat d’oportunitats, l’emprenedoria femenina, el lideratge de les dones i la paritat a nivell estructural”. De fet, el CZFB en sí mateix és una organització que no només fomenta la igualtat amb pràctiques externes, sinó que ells mateixos aposten pel talent femení, amb la Blanca Sorigué com a primera directora general, dona, de la història de la Zona Franca de Barcelona.
Per la seva part, Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB, declara que “és necessari contribuir als espais i debats que fomentin la paritat real en el món empresarial. Són diversos els motius, però un dels objectius del BWAW és generar un punt de trobada clau que pugui impulsar idees i pensaments en accions reals per trencar aquesta bretxa de la nostra societat”.
Seguint aquesta premissa d’aconseguir l’equitat i reafirmar la importància de la dona en la societat, el CZFB també impulsa altres iniciatives com el Consell de la Dona a la Zona Franca. Creat l’any 2020, es tracta d’un organisme consultiu per a les diferents polítiques d’igualtat que es duguin a terme en l’àrea productiva de la Zona Franca. El propòsit d’aquest consell, sent el primer d’aquestes característiques que es realitza en l’àmbit industrial, és visibilitzar el col·lectiu femení en l’àmbit industrial, afavorir la perspectiva de gènere i l’equiparació de drets. La iniciativa compta amb el suport, la sustentació i la implicació activa de destacades empreses instal·lades en l’àrea de la Zona Franca, com Covestro, Seat, Nissan, FCC o Transports Metropolitans de Barcelona, entre altres.
A més, l’entitat ha entitat ha posat el focus estratègic en els Objectius de Desenvolupament Sostenible, de l’ONU, concretament al número 5, dedicat a la igualtat de gènere. També treballa, en aquest sentit, per a assegurar-se que totes les persones, independentment del seu gènere, tinguin les mateixes oportunitats i siguin tractades de manera justa al lloc de treball. Això comporta la implementació de polítiques d’igualtat de gènere, programes de formació i sensibilització i la creació d’entorns de treball inclusius. Un altre exemple és la iniciativa Feel the ZF Power, del CZFB, que consisteix en apropar a les nenes i a les adolescents a les empreses que formen part de la Zona Franca, i connectar-les amb referents i líders femenins de pensament per explicar-les les oportunitats professionals en el camp de les ciències STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics, per les seves sigles en anglès).
La inscripció al Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW) es duu a terme des de la seva pàgina web, on es troba tota la informació d’interès per seguir l’esdeveniment via streaming i la necessària per assistir presencialment. Així com els destacats speakers que realitzaran les ponències i que oferiran els seus coneixements respecte al paper clau de la dona en la nova economia 4.0.