Avui l’Ajuntament de Barcelona ha presentat una nova mesura per promoure l’ús saludable de les pantalles en infants i joves adolescents. L’objectiu és millorar i assegurar el benestar dels infants i joves en la seva relació amb l’ús de les tecnologies digitals. La proposta compta amb un pla de 51 accions que es desenvoluparan en els propers 4 anys i tenen de pressupost 6 M d’euros, dels quals 1’5 s’empraran durant aquest any.
La segona tinenta d’alcaldia i regidora de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Mª Eugènia Gay, ha remarcat el compromís de l’Ajuntament per actuar ‘de forma prematura’ a l’hora de detectar qualsevol mal comportament amb les pantalles. Sobretot, entre els infants i els adolescents. Entre les 51 accions, s’han centrat tres àmbits d’acció prioritaris: prevenció de l’accés prematur; prevenció de l’ús excessiu i les addiccions; i prevenció de l’accés a continguts inadequats i ciberassetjament.
Augment del temps d’ús
Segons es recull en el text, en els darrers anys hi ha hagut un augment molt significatiu del temps que infants, adolescents i joves passen connectats/des a internet. Amb dades de l’any 2021, un 47% dels infants de la ciutat d’entre 10 i 11 anys disposaven d’un telèfon mòbil propi amb connexió a internet, d’aquests, el 42% sense cap tipus de limitació del temps d’ús, i un 75% assegurava que li resultava difícil deixar d’utilitzar-ho.
La tinenta ha explicat que aquestes mesures són complementàries de les accions que l’Ajuntament ha dut a terme sobre aquesta matèria. Per exemple, els tallers preventius o sobre seguretat digital, com el projecte “Pantalles Segures” que imparteix la Guàrdia Urbana al cicle superior d’educació primària i cicle inicial d’ESO per prevenir sobre els riscos presents en les xarxes socials. De fet, una de les dades més preocupants sobre el ciberassetjament és que 1 de cada 4 noies manifesta haver patit maltractament per internet.
A banda d’això, segons ha explicat Mª Eugènia Gay, el pla contempla la formació de diverses persones que seran anomenades ‘referents digitals’. Aquests educadors estaran presents a equipaments municipals com biblioteques o centres cívics, on els joves es podran adreçar per consultar qualsevol dubte relacionat amb l’ús responsable de les pantalles.
Voluntat de no infantilitzar
A la presentació també ha participat el Comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI de l’Ajuntament, Javi Rodríguez. Principalment, ha explicat que la voluntat d’aquesta proposta és “que no tingui una perspectiva infantilitzant”. És a dir, que els nens i nenes tinguin recursos suficients per autolimitar-se i, per tant, que puguin conèixer els límits i no abusar de la tecnologia.