Un centenar de pensionistes es movilitzen a Barcelona contra la bretxa de gènere

La COESPE i els moviments socials de pensionsites han organitzat diverses manifestacions arreu de l'Estat

Un centenar de pensionistes i jubilats s’han concentrat aquest dilluns a la plaça Universitat de Barcelona per mostrar el seu rebuig a la bretxa de gènere en les pensions i al Pacte de Toledo. En aquesta concentració han cremat la carta rebuda pel Ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, i s’han pogut lleguir pancartes com: ‘Governi qui governi les pensions es defensen’ o ‘No al Pacte de Toledo’.
La COESPE i els moviments socials de pensionsites han organitzat diverses manifestacions arreu de l’Estat.
A vuit dies del Dia de la Dona Treballadora, els pensionistes denuncien la bretxa salarial i gènere que existeix entre homes i dones en les pensions. En el manifest estatal de pensionistes asseguren que la gran bretxa salarial continua en les pensions, ja que les dones arriben a cobrar el 35% menys que els homes segons la Seguretat Social. Núria Huete, jubilada amb 71 anys, ha assegurat a l’ACN que la mala praxi en les pensions indigna les persones grans. “És una cosa nostra, no és cap regal. Ens l’hem guardat com formigues a base de cotitzar”, ha dit.

Ramon Franquesa, portaveu de la COESPE, ha explicat que moltes dones es continuen trobant sota el llindar de pobresa per la magra pensió que tenen i que el decret de llei que vol posar fi a aquesta situació “només és un maquillatge”. És per això que demana una reforma que “doni solidesa al sistema públic de pensió i l’afirmi com un dret social que dona dignitat a la vida de les persones”.

Conchita Huete, portaveu de la COESPE, ha afegitx que el Pacte de Toledo “va ser creat per a privatitzar el sistema públic de pensions”. Des de l’entitat reclamen garantir la llei de revalorització de les pensions d’acord amb l’IPC real i anual, eliminar la bretxa de gènere en les pensions, establir una pensió mínima igual al salari mínim per arribar al 60% que estableix la Carta Social Europea, derogar les reformes de pensions del 2011 i 2013, derogar les reformes laborals dels 2010 i 2012, eliminar les reduccions en les jubilacions anticipades, fer una auditoria dels comptes de la Seguretat Social per determinar possibles fraus i així procedir a la compensació a la Tresoreria General de la Seguretat Social, i la suspensió dels beneficis fiscals a plans privats de pensions, d’empreses i Entitats de Previsió Social Voluntària (EPSVs).