Reclamen una llei que garanteixi el dret dels treballadors a “desconnectar” digitalment

Els eurodiputats també exigeixen un marc legal a la UE per "impedir que el teletreball afecti les condicions laborals"

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut
El Parlament Europeu reclama una llei europea que garanteixi el dret dels treballadors a “desconnectar” digitalment de la feina. En una resolució no legislativa aprovada per 472 vots a favor i 126 en contra, la cambra ha exigit a la Comissió Europea que impulsi una normativa per protegir els empleats que es neguin a estar disponibles “constantment” per respondre trucades, correus o missatges fora del seu horari laboral.
“El dret dels treballadors a desconnectar és vital per protegir la seva salut física i mental”, defensa la resolució. D’altra banda, l’Eurocambra també demana un marc legal a la UE per “impedir que el teletreball afecti les condicions laborals” dels ciutadans europeus.

Així, els eurodiputats demanen a la Comissió Europea que “clarifiqui” qüestions com l’ús de material d’oficina o que asseguri que el mètode de treball remot és “voluntari”. Tot i reconèixer que el teletreball és útil en temps de pandèmia, els parlamentaris alerten de l’impacte en “l’equilibri entre la feina i la vida personal” dels ciutadans.

Està en mans de la CE decidir si fa una proposta legislativa en aquest sentit, ja que no està obligada a actuar per aquesta resolució del Parlament Europeu.

Dret a “desconnectar”

Si bé indirectament la legislació europea estableix que els treballadors no tenen obligació d’estar disponibles fora de l’horari laboral, el dret a “desconnectar” de la feina no està regulat explícitament a la Unió Europea actualment, recorda la resolució parlamentària.

Davant les divergències entre estats a la UE sobre d’aquest aspecte laboral, l’Eurocambra veu necessari impulsar una normativa europea específica per protegir aquest dret.