Pirineus-Barcelona presenta candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern 2030

Aragonès envia una carta en què remarca la necessitat del "consens social i territorial" sobre el projecte

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Govern ha obert contactes formals amb el Comitè Olímpic Espanyol per presentar candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030. Segons ha avançat ‘Catalunya Ràdio’, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha enviat una carta al president del comitè, Alejandro Blanco Bravo, en què li demana formalment iniciar converses “per la possible presentació” de la candidatura.

“Una oportunitat que ha d’anar de la mà del consens social i que ha de permetre desenvolupar els compromisos de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides”, afegeix la missiva. Fonts de la Presidència recorden que el territori haurà d’avalar la candidatura a través d’una consulta.

L’executiu presidit per Pere Aragonès ha decidit iniciar els passos per tirar endavant la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern. I ho ha fet posant-se en contacte amb el Comitè Olímpic Espanyol per fer oficial el seu interès en els Jocs, ja que és aquest òrgan qui té competències per presentar la candidatura.

Segons han explicat fons del Govern a l’ACN, ara es començarà a plantejar com ha de ser la candidatura i s’iniciarà el diàleg amb tots els agents territorials. Ja que, segons remarquen, la intenció és que sigui un “projecte de país sostenible”. Així mateix, recorden que al final del procés, serà el territori a través d’una consulta qui decideixi si avala o no la candidatura, com diuen que estableix l’acord de governabilitat.

Des del departament de la Presidència, que té les competències en esports, defensen que la candidatura ha de tenir tres eixos: cohesió territorial, sostenibilitat i participació ciutadana amb implicació del territori. Asseguren que no és una aposta només per a 15 dies sinó que es vol fer un plantejament “global” per a tot el Pirineu.

En una moció aprovada la setmana passada al Parlament, ERC i JxCat van votar diferent sobre aquesta qüestió. Junts va votar a favor d’una candidatura per al 2030 “d’acord amb els criteris de sostenibilitat mediambiental màxima i d’aprofitament de les instal·lacions esportives ja existents, mitjançant mecanismes participatius que tinguin en compte totes les sensibilitats territorials”. ERC s’hi va abstenir en considerar que el text quedava curt i la CUP hi va votar en contra. Els anticapitalistes rebutgen la candidatura perquè la consideren un “macroprojecte basat en l’especulació”. Tot i així defensa que sigui el territori que decideixi sobre els Jocs Olímpics d’Hivern a través d’una consulta.

Barcelona demanarà concreció a la Generalitat

Preguntat per aquesta qüestió en roda de premsa, el regidor de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha explicat que no coneixien la iniciativa de la Generalitat d’obrir ja contactes per la candidatura. “Demanarem concreció”, ha apuntat. Ja que, segons Martí, és la Generalitat qui ha d’indicar les demandes específiques que fa a la ciutat de Barcelona de cara a la candidatura.

Martí ha recordat que en el mandat passat, Barcelona va fer una comissió d’estudi sobre els Jocs Olímpics d’Hivern i va tancar un acord per unanimitat que segueix vigent.

L’acord, ha dit, marcava tres requisits: que fos un projecte sobretot d’àmbit català i impulsat per la Generalitat; que exigia i necessitava d’acord amb el territori afectat, bàsicament el Pirineu; i que es garanteixin criteris de sostenibilitat ambiental.