OFICIAL: Catalunya manté la fase 1 durant 15 dies

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha alertat d’un “canvi brusc” dels indicadors epidemiològics de la pandèmia del coronavirus a Catalunya, per la qual cosa el comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) han desestimat la possibilitat d’avançar de tram en el Pla de reobertura progressiva de les activitats a partir de dilluns i Catalunya continuarà en fase 1 durant 15 dies.

Així ho ha explicat aquest dijous en una conferència de premsa al costat de la secretària general d’Interior, Elisabeth Abad, el secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, i el sotsdirector de Protecció Civil, Segio Delgado.

Argimon ha matisat que els indicadors epidemiològics continuen baixant de manera “pràcticament imperceptible” però ha justificat aquesta decisió amb l’objectiu d’observar si es pot estabilitzar la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt) o bé si continua pujant.

Així, Catalunya mantindrà la primera fase del pla després d’haver registrat un increment de la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt) que ha passat de 0,78 dilluns a 0,92 aquest dijous.

Segons els criteris que indica el Pla, l’executiu català es planteja prorrogar les mesures vigents i no passar de fase quan hi ha una Rt persistent entre 0,9 i 1 i si es manté una estabilització dels ingressos setmanals, sense que baixin.

El secretari ha advertit que si ara hi hagués un brot important o fins i tot una tercera onada els centres hospitalaris catalans “no podrien absorbir el creixement” d’ingressos i es convertirien en centres covid-19.