Obre portes la Fira de Santa Llúcia més atípica

Els paradistes viuen amb “incertesa” aquesta edició que s’allargarà fins al 23 de desembre

Una parella mira una de les parades de la Fira de Santa Llúcia de Barcelona. ACN

El mercat de Nadal més antic de Barcelona ha aixecat aquest divendres la persiana tot i la pandèmia. Ho ha fet a mig gas a causa de la pluja, que aigualit l’obertura de la Fira de Santa Llúcia. Aquesta edició, la número 233, és la més atípica de la seva història i està marcada per les restriccions per combatre la covid-19.

Tot i que manté la seva habitual ubicació, enguany s’ha ballat el recinte, s’han habilitat dues entrades i dues sortides per mantenir la distància, s’ha limitat l’aforament, s’ha reduït el nombre de parades de 280 a 133 i a l’entrada es prenen les dades de contacte dels visitants. La fira s’allargarà fins al 23 de desembre. Els paradistes viuen amb “incertesa” aquesta atípica edició.

La Fira de Santa Llúcia de Barcelona ha obert portes aquest divendres amb un format molt diferent del d’anteriors edicions. Les parades estan molt més separades per evitar aglomeracions i alguns paradistes, a més de tenir gel hidroalcohòlic pels visitants, han instal·lat mampares de protecció per evitar contagis i han marcat amb cintes el seu accés. A més, molts han optat per digitalitzar el seu negoci per vendre a través d’internet i de les xarxes socials.

Aquest és el cas de caganer.com, una empresa gironina que té cinc parades a la fira i que aquest any ha vist notat “un increment” de vendes a través d’internet. “Aquest any la gent ha estat molt confinada i ho estem notant” amb la web, explica Josep Maria Alós, copropietari de Caganers.com, en declaracions a l’ACN. Aquest any moltes de les figures que venen estan caracteritzades amb mascareta i s’hi poden trobar personatges que s’han fet famosos amb la pandèmia, com l’epidemiòleg Fernando Simón, i sanitaris protegits de cap a peus. Tampoc hi falten personatges com Donald Trump i Joe Biden ni l’estrella emergent del Barça Ansu Fati. Alós diu que aquest any han mantingut cinc parades que tenien altres anys per “evitar aglomeracions” i fer que així “la gent es pogués diversificar una mica”.

En canvi, Norbert Selva, propietari d’una parada que ven vesc i centres de taula, explica que aquest any ha decidit ajustar-se el cinturó i gairebé no ha fet inversió. “Altres anys en fèiem més i aquest any quan s’acabi s’ha acabat perquè no tindrem marge per aconseguir gaire cosa”, diu tot afegint que aniran “sobre la marxa amb la confiança de què anirà bé”. Amb tot, Selva ha optat per instal·lar una pantalla transparent de protecció per evitar contagis. “Hem intentat preparar-nos dins d’uns mínims”, assegura.

Per la seva banda, Ricard Pujadas, propietari de Pujadas 1956 – una parada que ven corones i rams de flors-, explica que necessiten que “vingui molta gent” perquè aquesta edició ha suposat més costos. “Aquest any ens surt més car posar una parada” detalla tot afegint que “hi ha unes despeses fixes molt grosses que aquest any s’han de repartir entre menys” paradistes. “Ens hem llençat a l’aventura perquè no sabem com anirà”, afegeix davant la “incertesa” de com anirà aquesta edició.