L’Hospital Vall d’Hebron és el centre que ha fet més trasplantaments de tot l’Estat durant el 2020

Els trasplantaments es redueixen un 18,8% a Espanya i la donació d'òrgans baixa un 22,8%

L’Hospital Vall d’Hebron és el centre hospitalari que ha fet més trasplantaments de tot l’Estat durant el 2020.

Així ho recull l’informe de l’Organització Nacional de Trasplantaments. De fet, altres hospitals catalans també lideren rànkings, com per exemple l’Hospital Clínic, que ha fet el màxim de trasplantaments renals de viu i de trasplantaments pancreàtics, o bé l’Hospital de Bellvitge, que té el màxim de donants en asistòlia juntament amb l’Hospital Virgen de la Arrixaca de Múrcia.

Vall d’Hebron també és el centre que ha practicat més trasplantaments pulmonars. Segons l’informe de l’ONT, els trasplantaments a Espanya s’han reduït un 18,8% i la donació d’òrgans un 22,8%.

En total, a l’Estat es van fer 4.425 trasplantaments d’òrgans –una taxa de 93,3 per milió de població (p.m.p.)- i hi va haver 1.777 donants en morir –taxa de 37,4 p.m.p.- i 268 donants de ronyó o part de fetge en vida.

La Secretària d’Estat de Sanitat, Sílvia Calzón, assenyala que les dades segueixen sent “d’excel·lència a nivell mundial” malgrat “l’adversitat” per la pandèmia. En aquets sentit, ha apuntat que durant els primers mesos de l’any hi havia hagut “un ritme ascendent”, que va baixar arran de la primera onada del coronavirus. Amb tot, ha subratllat que després del juny i fins al desembre s’ha aproximat els registres als dels mateixos mesos del 2019.

La Secretària d’Estat de Sanitat també ha remarcat que el 2020 es va fer 197 trasplantaments infantils, un rècord d’activitat pediàtrica en la història de l’ONT.

L’informe també assenyala que el 31 de desembre del 2020 hi havia 4.794 pacients en llista d’espera a l’Estat, 92 dels quals infants. El 2019 era lleugerament superior, amb 4.889 pacients. Aquestes xifres es deuen a la reducció del número de pacients inclosos en llista d’espera, que s’atribueix a la saturació del sistema sanitari.

D’altra banda, hi ha cinc comunitats autònomes que superen els 50 donants p.m.p.: Cantàbria, Navarra, Canàries, País Basc i Múrcia. A més, tres comunitats han superar el nombre de donants del 2019: La Rioja, Navarra i Canàries.

També cal remarcar que a l’Estat ja s’ha fet 8 trasplantaments cardíacs infantils AB0 incompatible, amb els dos darrers a l’Hospital Vall d’Hebrón i a l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid.

Pel que fa al Pla Nacional de Medul·la, a 1 de gener de 2021 hi ha 439.350 donants de medul·la a l’Estat.

Perfil del donant

EL 2020 hi va haver 621 donants en asistòlia, fet que representa el 35% des donants. El 4,% dels donants van ser difunts per accident de trànsit.

Més de la meitat dels donants (54,1%) supera els 60 anys, el 28% supera els 70 i un 5,4% supera els 80. Les negatives a la donació se situen en un 14%.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els accidents mortals de treball s’enfilen un 20%

Notícia següent

Es torna a instal·lar la pancarta “Llibertat presos polítics” a l’Ajuntament de Tarragona

Notícies relacionades