Les festes de la Mercè celebraran el seu 150è aniversari

Es recuperaran activitats com el toc d'inici, els castellers o els correfocs; totes elles amb reserva d'entrada prèvia

Imatge d'arxiu de l'espectacle piromusical de les festes de la Mercè de Barcelona. ACN

Les festes de la Mercè, que enguany celebren el seu 150è aniversari com a festa major de Barcelona, homenatjaran la cultura popular amb una cinquantena d’activitats i més 200 entitats participants. L’edició d’enguany recuperarà el toc d’inici a la Plaça de Sant Jaume i les activitats més tradicionals com els castellers, el correfoc o la cavalcada; totes elles, però, amb aforament limitat i reserva prèvia d’entrades. El Mercè Arts de Carrer, per la seva banda, combinarà la creació contemporània i les activitats més tradicionals oferint més de 400 funcions per a tots els públics de 115 companyies i aglutinant tots els sectors de les arts escèniques.

El director dels actes tradicionals de la Mercè, Xavier Cordomí, ha explicat que les festes d’enguany, que se celebraran del 23 al 26 de setembre, simbolitzaran un “homenatge a tots els col·lectius de cultura popular i tradicional” i una recuperació dels espais històrics d’aquesta celebració. La localització principal serà el Passeig de Gràcia, que el dia 24 esdevindrà un gran espai de cultura popular. Durant el matí hi haurà una gran mostra de gegants, capgrossos i actuacions castelleres, i a la tarda el passeig esdevindrà un espai de desfilada amb el retorn de la cavalcada i el correfoc, que aquest any serà estàtic, amb l’actuació simultània de totes les colles de diables i les bèsties de foc. El Parc de la Ciutadella, per la seva banda, acollirà actuacions de dansa, sardanes, bastoners i corals.

Per altra banda, aquest any es recuperarà, tot i que amb aforament restringit, el tradicional toc d’inici des de la Plaça de Sant Jaume. En aquest s’homenatjarà Jordi Fàbregas, figura cabdal en la posada en escena de la música tradicional, amb la presentació d’una peça que ell mateix va compondre quan tenia 14 anys. Enguany el toc d’inici comptarà amb 19 melodies, recuperarà els bastoners i els falcons i s’estrenarà una nova coreografia dels esbarts.

La Mercè 2021 també acollirà el Mercè Arts de Carrer (MAC), que enguany oferirà un ventall més ampli de dansa, teatre, circ i art urbà. Tal com ha explicat la directora artística del MAC, Marta Almirall, el festival d’aquest 2021 simbolitzarà la barreja entre la creació contemporània i les activitats tradicionals. “La Mercè té tres pilars fonamentals: tradició, música i Mercè Arts de Carrer. Ha arribat el moment de trobar-nos”, ha afegit. L’epicentre del MAC serà el Parc de la Ciutadella, però el festival es deslocalitzarà a altres llocs de la ciutat com el Turó de la Peira, el Jardí dels Drets Humans, el Palauet Albéniz, el Castell de Montjuïc o el Parc de la Trinitat.

Totes les activitats d’aquesta Mercè requeriran, com l’any passat, una reserva d’entrada prèvia. Aquest any, però, les entrades no permetran l’accés a un únic esdeveniment, sinó que regularan l’aforament en una franja (matí o tarda) i un recinte concret dins els quals l’assistent podrà escollir lliurement l’activitat a què vol assistir. “Aquesta és l’essència del teatre de carrer, i així recuperem aquest aspecte de llibertat”, ha remarcat Almirall.

La Mercè 2021 comptarà amb l’Havana com a ciutat convidada. La seva presència serà més reduïda de l’habitual a conseqüència de la situació sanitària, però el programa de les festes inclou una presència destacada d’artistes procedents de Cuba o de la diàspora cubana. A més, durant les festes l’espai Utopia 126, al Poblenou, acollirà un festival d’arts cubanes amb exposicions d’art contemporani, un cicle de cinema, una selecció de literatura i activitats culinàries.