L’Auditori recupera la música tradicional catalana al nou espectacle infantil ‘Ullsclucs’

El muntatge es basa en el llegat de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
L’Auditori de Barcelona estrena aquest dissabte ‘Ullsclucs’, un espectacle infantil que recupera la música tradicional catalana basant-se en el llegat de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. A través de dinou temes, el muntatge revisita temes que fa temps que s’han deixat de cantar i ho fa “amb ulls del segle XX”, ha dit la cap del projecte educatiu de L’Auditori, Violeta Amargant, en declaracions a l’ACN. El repertori es presenta “com una passejada” i té la natura com a fil argumental. La selecció de temes del muntatge i els arranjaments els ha fet el músic Arnau Obiols. El públic escolar ja ha gaudit del concert durant la setmana, mentre que dissabte i diumenge serà el torn de les famílies. Les entrades estan exhaurides.
El director artístic de l’espectacle, Arnau Obiols, ha explicat que el gruix de cançons que es representen a l’espectacle formen part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, institució que es va dedicar a recopilar la música tradicional del territori entre l’inici dels anys 20 del segle passat i la Guerra Civil Espanyola. De fet, al llarg del 2022 se celebrarà el centenari de la fundació d’aquesta institució històrica.

El fil argumental del muntatge és l’entorn natural. Així, els diversos temes incorporen gravacions fetes al camp i s’hi poden escoltar passes al bosc, fulles, ocells i sons del mar, entre altres. L’escenografia, a càrrec de Sònia Gómez, reforça aquesta idea de la natura. A més, durant el muntatge s’hi poden veure projeccions d’il·lustracions fetes per l’artista Inge Nouws.

Durant l’espectacle es toquen diversos instruments, que van des de la guitarra, la trompeta, el clarinet, la pandereta o el flabiol, entre molts altres. En aquest sentit, Obiols ha destacat que els músics són “molt versàtils” capaços de “sortir de la seva zona de confort”. Els sis músics que completen el muntatge són Carles Belda, Alba Careta, Juliane Heinemann, Pep Pascual, Manu Sabaté i el mateix Arnau Obiols.

Des de L’Auditori han recalcat que, més enllà de l’espectacle, ‘Ullsclucs’ és una “proposta didàctica global”, que inclou formació pel professorat, formació per a famílies i material pedagògic a L’Auditori Digital. A més, les cançons s’han enregistrat en un disc que també està disponible de manera gratuïta a la plataforma digital de l’equipament. “És el primer projecte que ofereix una dimensió digital”, ha dit el director de L’Auditori, Robert Brufau.

L’espectacle també es podrà veure a l’octubre a la Fira Mediterrània de Manresa i després està previst que faci gira per diverses ciutats de Catalunya.