Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

L’Ajuntament de Barcelona recupera sis locals d’oci nocturn més per començar la transformació del Port Olímpic

S'obre l'espai a la ciutadania, la restauració seguirà durant un temps i s'acollirà activitat científica i nàutica

L’Ajuntament de Barcelona ha recuperat aquest dijous al matí, amb auxili judicial i sense cap incident, la possessió municipal de sis locals d’oci nocturn del Moll de Mestral del Port Olímpic. El mes de juny es van instruir 30 expedients de desnonament administratiu; des d’aquell moment, quatre locals s’han retornat de forma voluntària, i ara se n’han recuperat sis més a la força. Per la recuperació dels 20 locals restants, s’està a l’espera d’obtenir autorització judicial. Amb aquest nou pas ja són deu els locals recuperats i es pot començar a obrir l’espai a la ciutadania, mantenir la restauració durant un temps i començar a acollir activitat científica i nàutica d’aquí a un any i mig aproximadament.

El mes d’abril passat va finalitzar la concessió dels contractes de cessió d’ús dels locals d’oci nocturn del Moll de Mestral. Durant el mes de juny, un cop superat el període d’estat d’alarma per la covid-19 que va suposar l’aturada de tràmits administratius, quatre locals es van retornar de forma voluntària i al juliol es van instruir 30 expedients de desnonament administratiu dels locals que no havien estat recuperats.

El mes de novembre es va presentar el projecte de transformació del Port, amb una inversió total de més de 40 milions d’euros i que es durà a terme durant els sis anys vinents sense aturar l’activitat quotidiana que s’hi desenvolupa. Aquesta tardor, Barcelona ha iniciat la transformació del Port Olímpic basant-se en quatre pilars que marcaran la seva recuperació: un espai per a tothom, l’economia blava, la nàutica i la gastronomia. L’inici d’aquesta transformació coincideix amb les actuacions judicials que fan que la ciutat pugui recuperar els locals del Moll de Mestral, i que permetran realitzar un dels objectius prioritaris del projecte, la millora de l’accessibilitat amb un nou accés.

Aquest dijous han començat les actuacions judicials per recuperar-ne la possessió. La recuperació dels locals és una de les peces imprescindibles per poder iniciar la transició cap al nou model de port, ja que permetrà iniciar la construcció d’un nou accés que connectarà l’Avinguda Litoral amb la cota inferior del Moll de Mestral. D’aquesta manera es garantirà la permeabilitat de l’espai, es millorarà l’accessibilitat i s’eliminaran barreres i desnivells que generaran una continuïtat entre el port i la ciutat.

Es tracta, doncs, del primer pas tangible per poder seguir amb el calendari de transformació d’ambdós projectes. Aquests dos espais, el Moll de Mestral i el Dic de Recer, són els que acolliran el nucli de l’economia blava, que generarà una activitat diària, productiva, sostenible i innovadora, convertint l’espai del Port Olímpic en un lloc viu, connectat a la ciutadania i generador d’ocupació, segons el consistori.

En aquest sentit, el Port Olímpic s’estrenarà generant activitats familiars dirigides a la ciutadania la primera setmana de l’any vinent en el marc de les activitats de Nadal de la ciutat. De l’1 al 5 de gener de 2021, i sempre que l’evolució de la pandèmia ho permeti, s’organitzaran diverses activitats vinculades a la cultura del mar, la nàutica i la sostenibilitat, com a primera mostra d’aquest nou rumb d’un Port Olímpic més connectat amb la ciutadania.

De moment es farà “urbanisme provisional” per anar avançant en aquesta direcció i s’instal·laran plafons explicatius de com quedarà l’espai en el futur.

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha explicat que l’economia blava que s’instal·larà a la zona podria crear uns 200 llocs de treball. A banda l’espai recuperat que ocupaven les terrasses servirà per fer una zona de “passeig còmode, amigable, accessible, amb plantes, per fer esport, passejar, seure”.

La transformació, que durarà uns sis anys, es vol fer mantenint en tot moment al màxim d’activitat possible, tant del port esportiu mateix com dels locals. No obstant, les noves activitats econòmiques no s’hi podran començar a instal·lar fins d’aquí un any o any i mig quan s’hagin pogut recuperar tots els locals encara pendents.

Acompanyament a les persones treballadores del Moll de Mestral

En l’àmbit laboral, des de Barcelona Activa, s’ha activat un pla específic d’acompanyament a la recerca de feina i millora professional per a les persones treballadores del Moll de Mestral, arran del cessament de l’activitat en els locals d’oci nocturn. Aquest pla de ‘newplacement’ s’articula amb l’objectiu de mitigar l’impacte personal i social que comporta aquest tipus de situacions, acompanyar amb recursos municipals a les persones en el seu procés de recerca de feina o de millora de la capacitació professional, i si cal reorientar-les laboralment i potenciar la seva xarxa de contactes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Salut inicia els cribratges intensius de covid al Camp de Tarragona

Notícia següent

Els Reis Mags envien una carta a l’Ajuntament d’Altafulla per a organitzar la Nit de Reis

Notícies relacionades