La Marató de Donants de Sang espera rebre 10.000 persones a partir d’aquest dijous i fins el 18 de gener per remuntar les reserves després de Nadal, quan solen baixar un 20%. En aquests deu dies, es podrà donar als centres fixos dels hospitals i en campanyes especials de donació de sang i plasma en 104 municipis d’arreu del territori, algunes en espais emblemàtics com el Palau de la Música o el Born, en el cas de Barcelona. En aquesta edició s’han augmentat les sessions de donació i, el dissabte 11, s’il·luminaran de vermell mig centenar d’edificis icònics com el Tibidabo, el Palau de la Generalitat i la Torre Glòries. Es calcula que aquest any caldran més de 240.000 donacions per a més de 70.000 persones ingressades als hospitals catalans.
El Banc de Sang i Teixits (BST) ha presentat aquest dimecres la Marató de Donants de Sang de Catalunya en quatre rodes de premsa simultànies a Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona. Els seus impulsors han fet una crida a donar en les campanyes especials de sang i de plasma que s’organitzaran arreu del territori en els propers deu dies, a més dels principals hospitals catalans, on es pot fer habitualment.
Moltes d’aquestes col·lectes especials compten amb activitats organitzades amb la col·laboració d’entitats i institucions i algunes es fan en espais singulars com, a Barcelona, el Born Centre de Cultura i Memòria (dissabte); el Palau de la Música (dimecres) o les Cotxeres de Sants (dijous).
La Marató, que porta per lema ‘Som el que fem’, arrancarà aquest dijous a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, al districte barceloní de Sant Andreu, i clourà a l’Ajuntament de Reus amb l’acte simbòlic de visualització del marcador amb les donacions rebudes al llarg dels dies.
El president del Consell d’Administració del Banc de Sang i Teixits, Andreu Mas-Collell, ha indicat que les reserves actuals són per a sis dies quan s’haurien de situar en els set o vuit i ha recordat que disminueixen a l’agost i durant les festes de Nadal perquè, amb l’activitat social d’aquestes dates, les donacions baixen.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha expressat que donar sang “explica” i “expressa” la manera de ser d’una societat i ha afegit que és un “símbol de convivència, solidaritat, empatia i generositat amb la resta de persones, siguin quines siguin”. L’alcalde barceloní ha recordat que totes les persones són “potencialment receptores” de sang i ha fet una crida a donar-ne als que poden fer-ho -a grans trets, cal tenir entre 18 i 70 anys i pesar més de 50 quilos-.
En la roda de premsa, també han animat els joves a donar, ja que és el grup que s’incorpora ara com a potencials donants i que en els propers anys haurà de rellevar les generacions actuals.
En el marc de la Marató, el proper dissabte al vespre s’il·luminaran de vermell alguns edificis emblemàtics de Barcelona, com el Palau de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, el Teatre Nacional de Catalunya, el Tibidabo, la Torre Glòries o la Universitat de Barcelona, així com edificis d’altres poblacions.
Pacients amb càncer són els principals receptors
El Banc de Sang i Teixits calcula que al llarg de l’any caldran més de 240.000 donacions per a pacients ingressats que necessitaran alguna transfusió de sang, plasma o plaquetes.
Del total de transfusions que es fan a Catalunya, el grup de pacients que en necessita més són els oncològics, un 34%; els de l’aparell digestiu, un 15,5%, i els que tenen malalties cardiovasculars, un 12% del total. Les patologies cròniques lligades a l’augment de l’esperança de vida són les que requeriran més transfusions de sang en el futur.
Una presentació coral amb Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona
A la presentació han acompanyat de forma remota Mas-Colell i Collboni els alcaldes de Lleida, Fèlix Larrosa; de Tarragona, Rubén Viñuales, i de Girona, Lluc Salellas, que primer han intervingut a la roda de premsa de Barcelona i després s’han desconnectat per continuar presentant la Marató a les seves ciutats.
Larrosa ha destacat que aquest acte coral entre alcaldes vol ser un “indicador de la importància” que donen a la Marató. Salellas ha posat de manifest que mentre l’“individualisme guanya pes en la societat”, moltes persones mostren la solidaritat i sentiment de comunitat participant en la Marató. Des de Tarragona, Viñuales ha animat a donar sang en els propers dies, sumant-se d’aquesta manera a la crida dels altres alcaldes.
Una superdonant: més de 250 donacions durant més de quatre dècades
Teresa Orquín ha estat presentada a la roda de premsa preludi de la Marató com una ‘superdonant’. Va començar a donar amb 18 anys i en aquesta Marató, amb 64, arribarà a les 258 donacions, entre les que ha fet de sang, plaquetes i plasma.
Quan en faci 70, haurà d’aturar les donacions i per això ha fet una crida als més joves perquè se sumin a aquesta iniciativa: “Fa menys mal que un pírcing i un tatuatge segur”.
Un receptor que ha acabat donant
Al costat d’Orquín, Adrià Tallada ha explicat que ha viscut les donacions des de les dues bandes: primer com a receptor i després com a donant. El 2006, quan tenia 16 anys va patir un accident de moto molt greu i, a causa d’un dessagnament massiu d’estómac, va necessitar una desena de bosses de sang. “El que mai em vaig plantejar és que hi hauria hagut 8 o 9 persones que haurien donat sang de forma anònima i totalment altruista perquè em pogués salvar i també uns treballadors que havien fet possible que jo rebés aquelles donacions quan més les necessitava”, ha agraït.
Quan va fer els 18 anys, va començar a donar sang per retornar el gest a aquells donants que li havien salvat la vida i ha continuat durant tot aquest temps, amb més de 50 vegades que han transformat la donació d’un acte que naixia de l’agraïment a una activitat altruista i fins i tot social pels vincles que ha teixit amb els professionals que la fan possible.