La Catedral de Barcelona acull a porta tancada una processó del Corpus marcada per la Covid-19

El temple ha celebrat una missa presidida per l'arquebisbe Omella limitada a fidels amb invitació

La tradicional celebració del Corpus a Barcelona s’ha reinventat aquest any per adaptar-la a les mesures de seguretat a causa de la covid-19. La processó d’aquest diumenge ha canviat els carrers de la ciutat per una desfilada a porta tancada, que s’ha fet al claustre de la Catedral i amb una participació molt restringida. Habitualment es fa una desfilada laica als carrers que compta amb tots els elements del seguici popular, com ara els Gegants de la Ciutat, els del Pi, l’Àliga o el Bou, entre altres, que surten acompanyats de balls i música. En aquesta edició especial, però, l’acte s’ha hagut de fer en un format molt més senzill, amb mascaretes i amb menys flors de les habituals. Sí que hi han estat presents, però, l’Àliga i els Gegants.

Abans de la processó, a les sis de la tarda, s’ha celebrat a l’interior del temple l’eucaristia presidida pel cardenal arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella. Per limitar l’aforament, però, només hi han pogut participar persones amb una invitació recollida prèviament. Amb tot, la missa s’ha retransmès també per internet.

L’altre aspecte popular típic del Corpus, a banda de la processó, l’ou com balla, s’ha pogut veure des de dijous a la font del claustre. Això sí, en els horaris marcats, amb mascareta i mantenint distàncies de seguretat. L’ou també s’ha pogut veure en directe en tot moment a través d’internet.

Un Corpus digital

El consistori, la Catedral de Barcelona i la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella van decidir recuperar per a tota la ciutadania aquesta festa fa molts anys a partir de la processó i l’ou com balla.

Enguany, però, degut a la crisi del coronavirus, la festa s’ha celebrat en bona part digitalment amb catifes virtuals, rutes guiades des de casa, vídeos explicatius a les xarxes socials, tallers per a fer en família o retallables dels Gegants de la Ciutat.

Aquesta edició enceta les celebracions dels 700 anys del Corpus de Barcelona, que duraran fins a finals del 2021.