Ja es pot demanar l’Ingrés Mínim Vital

L’Ingrés Mínim Vital (IMV) podrà sol·licitar-se a partir d’avui a través de la seu electrònica de la Seguretat Social i, quan sigui possible, en els Centres d’Atenció i Informació de la Seguretat Social. Segons va assenyalar ahir el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions en un comunicat, les sol·licituds presentades durant els primers tres mesos s’han de reconèixer amb efecte retroactiu des de l’1 de juny i es reconeixerà d’ofici la prestació a gairebé 75.000 famílies que ja reben ajuda, que rebran el primer pagament d’aquest ingrés el proper 26 de juny.

Els potencials beneficiaris poden informar-se a través del web de la Seguretat Social o l’assessor virtual, així com accedir a una eina de simulació per a comprovar si compleixen els requisits. Entre aquests requisits hi ha la vulnerabilitat econòmica, que el titular tingui entre 23 i 65 anys –excepte quan hi hagi menors a càrrec–, tenir més d’un any de residència legal i efectiva a l’Estat espanyol o que el patrimoni, un cop descomptat l’habitatge habitual, sigui inferior a tres vegades la renda garantida anual per a una llar unipersonal. L’Ingrés Mínim Vital estableix un nivell de renda garantible d’entre 461 i els 1.100 euros mensuals en funció del tipus de família, que s’aconsegueix en completar amb una ajuda altres possibles ingressos.

Set mil famílies catalanes

Segons el Ministeri, l’ingrés mínim vital arribarà a unes 100.000 llars catalanes i beneficiarà unes 284.000 persones a Catalunya, el 30% de les quals menors d’edat. La Seguretat Social calcula que reconeixerà d’ofici unes 7.000 famílies catalanes, que rebran la primera paga el 26 de juny. Segons el Ministeri, la mesura ajudarà a «erradicar» la pobresa extrema i l’exclusió.