Inici del servei del Porta a Porta a Sant Andreu del Palomar

Avatar photo

El desplegament arribarà a gairebé 28.000 habitants

La recollida Porta a Porta es posa en funcionament al barri de Sant Andreu del Palomar aquest dilluns 24 de maig, en un barri amb un teixit veïnal fort i compromès que permet avançar en el canvi d’hàbits en la gestió de residus. Sant Andreu del Palomar es converteix en el segon barri de la ciutat amb aquest sistema de recollida de residus i la implantació del sistema porta a porta més gran que s’ha fet mai a Catalunya. La implantació es fa en dues fases, aquesta primera i una segona, una ampliació territorial, que es farà el 18 d’octubre.

En total s’arribarà a 27.845 veïns i veïnes, d’11.602 habitatges i 1.154 activitats comercials. En aquesta primera fase el Porta a Porta s’implantarà en 5.857 llars.

El funcionament del Porta a Porta a Sant Andreu del Palomar

Es recolliran totes les fraccions de residus, orgànica, reciclables, paper i cartró i rebuig, mentre que el vidre es mantindrà en contenidor de carrer. La freqüència de recollida de cada fracció amb aquest sistema porta a porta depèn de la tipologia del residu, de la generació a les llars i de la seva volumetria. La fracció orgànica es recollirà tres cops per setmana, els reciclables dos i el paper i cartró i el rebuig un cop a la setmana.

El fet de donar més freqüència a la recollida de fracció orgànica i la mínima freqüència a la fracció rebuig fa incrementar de manera notable la participació veïnal en la separació de les fraccions selectives i, per tant, fa incrementar l’índex de recollida selectiva. L’àmbit territorial del Porta a Porta de Sant Andreu del Palomar conté dos sectors, el nord i el sud. Si bé els dos sectors tenen la mateixa freqüència de recollida per a cada fracció, el calendari és diferent i complementari per optimitzar el servei i reduir l’impacte ambiental.

Per poder procedir a l’òptima separació dels residus les últimes setmanes s’ha lliurat tot el material necessari a cada llar o comerç: bosses, cubells i el material informatiu.

Per a les finques de més de 44 habitatges, per a la fracció orgànica, s’han instal·lat unes bústies comunitàries d’ús exclusiu per a cada comunitat que en disposi amb identificació d’usuari. Per obrir-les els veïns i veïnes disposaran d’un clauer electrònic que identifica l’habitatge i desbloqueja el tancament per permetre llençar-hi la bossa de residus orgànics.

Pel que fa a les activitats comercials, els petits comerços que generin una quantitat i tipologia de residus similars als d’una llar, podran seguir el mateix calendari que la ciutadania. Algunes activitats, segons tipologia i necessitats, disposen d’un reforç de recollida per alguna fracció.

En el cas del barri de Sant Andreu del Palomar, les fraccions orgànica, reciclables, paper i cartró i rebuig es recullen porta a porta. El vidre es manté en contenidor de carrer i es posa en marxa un punt itinerant per a la recollida de tèxtil sanitari i bolquers, que cada dia, de dilluns a dissabte, es mourà per la zona amb 10 parades diàries. resta de residus s’hauran de gestionar de la forma habitual. D’una banda, als punts verds, tant els de barri com els mòbils i el de zona, i de l’altra, al servei de recollida de mobles i trastos vells, amb el dia assignat segons la zona.

El sistema porta a porta també suposa un guany d’espai públic perquè permet la retirada de contenidors al carrer. Amb el desplegament de la primera fase es retiraran uns 140 contenidors, es guanyaran al voltant de 150 metres quadrats en vorera i plataforma única per als vianants i també permetrà augmentar el nombre d’aparcaments de bicicleta, zones de càrrega i descàrrega i aparcament per a motocicletes, en benefici d’un espai públic de més qualitat.

Procés participat amb els veïns i les veïnes

El teixit veïnal i associatiu del barri de Sant Andreu del Palomar, fort i compromès, ha permès que els darrers mesos s’hagi fet tota una tasca participativa i informativa de cara al desplegament del nou sistema de recollida de residus, que comporta un canvi d’hàbits important per a la ciutadania.

S’ha constituït una Comissió de Seguiment, s’han fet reunions amb els representants de les comunitats de veïns i veïnes i les darreres setmanes s’ha repartit el material necessari i s’ha reforçat tota la informació del funcionament del servei.

A partir d’ara es manté l’Oficina del Porta a Porta, situada al recinte de la Fabra i Coats, que funciona de forma permanent amb l’horari de dilluns a dissabte de 9 a 14 hores i dimarts i dijous de 17 a 20 hores. Els veïns i les veïnes també tenen a disposició una aplicació ciutadana web i per a dispositius mòbils on es pot consultar tota la informació bàsica del porta a porta: el calendari, informació sobre punts verds, accés a les dades de participació, etc.

L’experiència del porta a porta a Barcelona

Hi ha un gran consens entre les administracions que els sistemes de recollida de residus individualitzats milloren de forma notable l’índex de recollida selectiva. Sistemes de recollida com el porta a porta, l’ús de contenidors intel·ligents o els sistemes de fiscalitat progressiva.

Sant Andreu del Palomar és el segon barri de la ciutat on es desplega el sistema porta a porta. El primer va ser Sarrià vell, on el sistema va començar a funcionar a l’octubre de 2018.

Els resultats a Sarrià vell són clars. A la zona on hi ha desplegat el porta a porta, abans d’implantar aquest sistema hi havia un índex de recollida de selectiva del 19%, mentre ara és del 55,2%. El més destacable del sistema és la reducció de la fracció rebuig, un residu que no es pot tractar i per tant és més contaminant i car de gestionar.

Cada habitant a la ciutat de Barcelona genera 500 quilos de residus l’any i d’aquests només se’n recicla el 38%, un índex de recollida selectiva que fa anys està estancat a la ciutat. Els residus són recursos que s’estan malbaratant. Actualment dues terceres parts del residus plàstics que es generen van al contenidor de rebuig i només es recicla un terç del residu orgànic. Cal tenir en compte que el 90% del residu que es genera és podria reciclar i reutilitzar.

Per tant, per assolir els objectius que marca la Directiva europea 2018/851 del Parlament Europeu i del Consell Europeu, que obliga a assolir un índex de preparació per a la reutilització i reciclatge de residus municipals del 55% al 2025, cal fer un canvi de model per fer augmentar la recollida selectiva a la ciutat. Els nous mètodes en la gestió dels residus que els transformen en recursos són indispensables per afavorir les dinàmiques de l’economia circular. Davant el dèficit de matèria primera, un problema que afecta a gran part dels països desenvolupats, cal introduir, de forma urgent, aquest canvi de gestió.

Perquè són precisament les ciutats les que han d’assumir els reptes de l’emergència climàtica, perquè són responsables del 80% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i consumeixen el 75% dels recursos naturals del planeta. A Barcelona, la gestió i el tractament dels residus representa el 10% de les emissions de GEH que s’emeten.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Calafell s’assegura el finançament per a les inversions d’aquest 2021

Notícia següent

Vaga a Renfe aquest dimarts

Notícies relacionades