Illa creu que n’hi ha prou amb la legislació ordinària per gestionar la covid després de l’estat d’alarma

El líder del PSC dona suport al Govern però creu que s'ha d'aclarir a la ciutadania com quedaran les mesures

Primer pla del candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, a Sabadell, el 3 de maig de 2021. (Horitzontal)
El líder del PSC, Salvador Illa, considera que “n’hi ha prou” amb la legislació ordinària per gestionar la covid-19 a partir de diumenge, quan decau l’estat d’alarma. En una entrevista a ‘Els Matins de TV3’, ha manifestat el suport del seu partit a les decisions que prengui el Govern però ha demanat que s’aclareixi a la ciutadania com quedarà la situació i no esperar fins a divendres. Illa ha recordat que sense estat d’alarma hi ha la possibilitat de demanar al TSJC l’aval per restringir drets fonamentals com la mobilitat o el dret a reunió. I ha afegit que aquesta fórmula ja va funcionar “raonablement” quan es va aplicar abans del segon estat d’alarma.
Illa ha avançat que entre avui i demà s’intentarà posar en contacte amb responsables del Govern per traslladar-los el suport del PSC en la gestió del nou escenari post estat d’alarma, que decau el 9 de maig.

L’exministre de Sanitat ha explicat que a partir de diumenge hi haurà un “procés previ” que serà justificar davant els tribunals la necessitat d’aplicar mesures de restricció de drets fonamentals i s’ha mostrat convençut que funcionarà.

D’altra banda, Illa ha tornat a carregar contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que en una entrevista a l’ACN va dir que no activarà el ple d’investidura fins que Pere Aragonès tingui els vots garantits i va descartar que Illa es sotmeti a una investidura. Així mateix va avançar que la nova ronda de consultes probablement es farà per via telefònica. Segons Illa, “no són maneres de prendre’s les coses seriosament” i ha replicat a Borràs que té l’obligació d’escoltar els grups i no fer-ho ràpidament per telèfon. El candidat del PSC defensa que Aragonès ja ha fracassat dues vegades i que ell va guanyar les eleccions del 14-F, per tant, que té “dret” a provar-ho.

Pel que fa a les eleccions a la Comunitat de Madrid, Illa s’ha mostrat convençut que el resultat no tindrà efectes en l’estabilitat i el full de ruta del govern espanyol liderat per Pedro Sánchez. I en relació als indults dels presos de l’1-O, considera que quan arribi l’informe del Suprem, la decisió “no hauria de demorar-se massa”.