ERC reclama que l’Ajuntament de Barcelona lideri un pla de rescat per al sector de la cultura

El republicans demanen més ajuts, major coordinació entre administracions

ERC proposa que l’Ajuntament de Barcelona impulsi un pla de rescat per a la cultura basat en una major coordinació entre administracions, més agilitat de tràmits i ajuts, més instruments de suport i més lideratge per demanar a l’Estat més compromisos amb la cultura.
La proposta dels republicans és que hi participin totes les administracions per establir mesures de suport “a un sector que avui veu amenaçada la seva sostenibilitat i capacitat de continuïtat”. La regidora d’ERC Gemma Sendra ha alertat que la resiliència del sector “té un límit” i ha destacat la “necessita de la màxima coordinació institucional per posar en marxa un sistema d’ajudes”. Els republicans defensaran la proposició a la comissió de drets socials, cultura i esports.
El pla plantejat per ERC aposta per accelerar l’apertura de l’Oficina Ciutadana de la Cultura per facilitar l’accés a subvencions i altres recursos del conjunt d’administracions o efectuar amb la “màxima urgència” el pagament dels ajuts de la convocatòria extraordinària per la covid. També planteja instar al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i a Barcelona Activa a crear una unitat especialitzada en l’ocupació dels professionals del sector cultural i creatiu.

La proposició contempla també la creació de noves línies d’ajuts per tal que, per exemple, es compensi la pèrdua d’ingressos per la reducció d’aforament de les sales de proximitat mentre durin les mesures restrictives, per tal de donar suport al pagament dels lloguers dels equipaments culturals durant els períodes de tancament per raons sanitàries o per potenciar el ‘Bonus Cultura’ que el propi consistori va presentar al juliol incorporant una dimensió d’equitat i cohesió socialment incrementant l’ajut en funció de la renda.

Sendra ha apuntat també que l’Estat té “massa temes pendents” de la seva responsabilitat, com l’aprovació definitiva de l’Estat de l’Artista o els “incompliments” amb els consorcis i centres nacionals de Catalunya. “El govern de la ciutat té el deure de defensar la creativitat, potència i ara patiment del sector cultural de la ciutat, mostrant el seu lideratge”, ha manifestat la regidora.

D’altra banda, ERC proposarà a la comissió d’ecologia, mobilitat i urbanisme dotar els municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona de “més i millors” estacions de qualitat de l’aire, ja que ha considerat “insuficient” l’actual nombre.

Els republicans també presentaran una proposició a Economia i Hisenda perquè l’Estat disposició dels ajuntaments el fons covid de 3.000 MEUR i faran diversos precs per reclamar allargar la vigència de la T-Jove, estudiar la compra i reconversió d’hotels per a equipaments per a persones sense llar i perquè el govern municipal mostri el suport institucional al decret de la Generalitat sobre la moratòria de desnonaments.