A més, les associacions veïnals de la zona asseguren que cal més habitatge social de lloguer i calculen que es podrien fer fins a 600 o 700 pisos de lloguer públic de gestió directa si el consistori hi dedica totes les seves finques edificables i els seus drets. A més, demanen a l’Ajuntament la “plena participació” de les associacions veïnals en els plans de transformació urbana i denuncien manca de diàleg.
Segons han denunciat en roda de premsa les associacions veïnals de quatre barris -el Poblenou, el Fort Pienc, la Sagrada Família i el Clot-Camp de l’Arpa-, han passat mesos sense rebre respostes del consistori a les seves propostes. A més, només van disposar del pla que desenvolupa urbanísticament l’espai el dia abans que l’aprovés la Comissió de Govern, que va aprovar-lo sense esperar l’opinió dels veïns.
Equipaments de barri
Les associacions celebren d’una banda que s’opti per edificis de menor alçada però critiquen de l’altra que el pla aprovat deixa sense garanties el Centre Integral de Formació Professional-CIFP que havia d’anar a la Fàbrica dels Paraigües. “Amb treball conjunt i lleial en aquests mesos s’hagués pogut trobar ja solucions consensuades i no s’ha fet”, lamenten.
Quant a altres equipaments, exigeixen consensuar els projectes de l’entorn Farinera; com l’auditori-cinema, un casal de joves i una residència; el de la Fàbrica del Sucre; el poliesportiu Poblenou-Fort Pienc; el CAP Fort Pienc i l’equipament residencial que hi ha d’anar a sobre; i el projecte per la zona Sòcol/Ona. També volen que es concreti quan començaran les obres de cadascun dels projectes.
A més, recorden que al Compromís per Glòries s’hi recollien una quinzena d’equipaments de barri i per això reivindiquen ara signar un nou compromís per escrit que inclogui tots els que encara no estan fets i en concreti localitzacions, terminis i inversions.
Habitatge públic de lloguer
Un altre aspecte urgent que demanen els veïns té a veure amb l’habitatge. Assenyalen que dels més de 1.500 pisos de tot l’àmbit Glòries ja se n’han fet centenars de venda, però encara cap de lloguer públic de gestió directa. Les associacions calculen que se n’hi poden fer uns 600 o 700 d’aquest tipus.
Al pla aprovat es parla d’uns 200 pisos protegits però la comunitat veïnal apunta que se n’hi poden fer quasi 300 de lloguer públic de gestió directa si s’esgoten totes les vies.
Mobilitat i contaminació
Més enllà de les peticions d’equipaments i habitatge, exigeixen al consistori reunir-se per parlar del trànsit que hi haurà al túnel de la plaça de les Glòries. Recorden que s’havia arribat al compromís de destinar dos carrils al trànsit privat i reservar-ne un per al transport públic i volen que abans que finalitzin les obres això estigui “ben aclarit”.
També es mostren preocupats pels índexs de trànsit i contaminació que es poden preveure, ja que assenyalen que els que es generen ara són “inacceptables”. Per això, sol·liciten que s’instal·lin comptadors tant a l’entrada com a la sortida del túnel per mesurar els nivells de contaminació i garantir que no se sobrepassen els límits recomanats per l’OMS.
Tramvia
Per últim, els veïns també s’han referit al tramvia, ja que la connexió prevista es farà a l’entorn de les Glòries. “Volem veure com es connecta, quins traçats té i participar-hi, perquè fins ara se’ns ha exclòs”, ha lamentat Jaume Badenes, vocal d’urbanisme de l’Associació de Veïns del Poblenou.
Badenes ha afegit que volen que es “garanteixi” que realment el tramvia podrà funcionar i alhora saber com es gestionarà.