Els treballadors pobres augmenten a Espanya

A la Unió Europea l'increment és del 12% i els països més afectats són Hongria, Estònia, Itàlia i Luxemburg

Els treballadors pobres augmenten un 16% a Espanya els últims deu anys, segons l’informe “Benchmarking Working Europe 2020” de la Confederació Europea de Sindicats (CES) que analitza les dades de l’Eurostat sobre l’economia a Europa.
L’estudi revela que el percentatge de treballadors en risc de pobresa ha crescut en 16 estats membres de la UE entre el 2010 i el 2019. Al conjunt de la Unió Europea, l’increment del nombre de treballadors en risc de pobresa és del 12% i els països més afectats són Hongria, Estònia, Itàlia i Luxemburg, on el nombre ha augmentat entre el 58% i el 27%.
Els més afectats són els joves, treballadors migrants o persones amb contractes temporals, tot i que el risc de pobresa ha augmentat en totes les categories de treballadors incloent les persones amb contractes a temps complet i indefinits.

Tot i la proposta de Directiva sobre salaris mínims europeus publicada per la Comissió Europea el passat mes d’octubre, la CES lamenta que la CE no ha fet res per evitar que els salaris mínims legals siguin fixats en nivells massa baixos. Per aquest motiu, reclama millores per treure els treballadors de la pobresa.

Entre elles, una clàusula que impedeixi que els salaris mínims estiguin per sota del nivell del risc de pobresa; la prohibició de concedir fons públics a empreses que neguin els drets a la negociació col·lectiva; i la fi de l’exclusió del salari mínim legal a treballadors joves o dedicats a serveis domèstics.