El veïnat guanya un nou espai comunitari al Mercat de Sant Antoni

L’Ajuntament aprova i dota econòmicament el projecte executiu per adequar l’espai veïnal llargament reivindicat pel barri i que té un pressupost d’1.430.000 euros

L’esperat espai veïnal del mercat de Sant Antoni, al districte de l’Eixample, començarà obres aquesta tardor. L’Ajuntament ha aprovat definitivament el Projecte executiu de l’espai veïnal ubicat al soterrani del mercat i que té un pressupost d’1.430.000 euros. Es tracta d’una actuació prevista en el Fons d’Inversió de 30M€ acordat entre el govern i el grup municipal d’ERC, destinat a projectes de proximitat a tots els districtes de la ciutat.

Dins de la remodelació del Mercat de Sant Antoni, i fruit del procés participatiu “Omplim de vida el Mercat” fet els anys 2016 i el 2017 amb el veïnat, els comerciants i els paradistes del mercat, es va decidir incorporar un espai veïnal polivalent dins el projecte que va liderar Ravetllat Arquitectura. Aquest espai veïnal, amb una superfície total de 835 m2, estarà situat a la planta -1 en contacte amb l’espai fossat des d’on es produeix l’accés principal. A les plantes soterrani -2 i -3 disposa d’espais de magatzem.

La previsió és poder iniciar obres abans que acabi el mes d’octubre i tindran una durada prevista de 5 mesos. Prèviament, el Districte preveu reprendre les trobades amb les entitats de joves i del territori per determinar-ne la gestió.

Al nivell principal i com a continuïtat de l’espai fossat es situa l’àrea d’acollida, un espai polivalent on es poden produir petits actes o agrupacions culturals.

És un espai que es planteja com la continuïtat de l’espai arqueològic i en aquest sentit manté gran part de les seves característiques com l’alçada de sostre, les safates d’instal•lacions al sostre, etc. L’accés es durà a terme pel nucli existent a la capçalera del Mercat de la cantonada Borrell-Manso, o bé des dels patis d’Urgell i Manso i posteriorment accedint al local veïnal des de l’espai fossat de la planta -1.

L’espai veïnal compta amb diversos usos, per una banda l’aula de cuina comunitària, amb una intencionada relació amb les parades de fresc del mercat, consta d’una gran taula de treball amb un espai de cocció i pica de neteja, un envà mòbil i plegable permet independitzar o incorporar la taula de treball d’un espai d’aula pensat per exposicions audiovisuals o seminaris. Completen aquest àmbit el rebost, cambres frigorífiques i una gran bancada de treball amb armaris superiors per tot l’utillatge.

L’espai per a joves, també compta amb un espai posterior més protegit, en el que la disposició de mobiliari permet una simultaneïtat d’activitats i que sigui més adaptable a diferents funcions o usos.

Per una altra banda, el buc d’assaig de música és més hermètic i té el seu accés per la part posterior mitjançant una doble porta, permet diverses possibilitats d’àmbits d’interpretació per múltiples assaigs musicals. Aquest té unes condicions acústiques exigents i s’ha tractat aquesta sala amb una especial atenció per tal d’evitar la transmissió del soroll a la resta d’estances properes, construint una caixa estanca separada dels elements estructurals (forjats, pilars i parets).

També es disposa en aquest mateix nivell d’altres espais per entitats del barri, una sala de reunions comuna i uns lavabos i magatzem.