En concret, el nombre d’empreses s’ha situat en gairebé 237.000 al febrer, un nivell similar a l’inici de la pandèmia i un 8,1% per sota del mateix mes de 2020. El baròmetre també deixa bons indicis en el sector industrial i el de la construcció, on el consum de ciment ha repuntat un 9,8% al desembre.
Els afiliats han augmentat suaument, però les persones en ERTO ho han fet amb més intensitat. En canvi, el percentatge d’autònoms que ha demanat alguna prestació s’ha reduït fins al 12,7% del total.
Després de dos mesos en positiu, les exportacions catalanes han caigut al gener per les complicacions derivades del Brexit, el temporal i les restriccions imposades per països veïns com França o Portugal. Tot i això, les vendes han crescut a mercats en recuperació com el xinès, amb un augment del 48%, i les dades del Port de Barcelona anticipen una evolució positiva al febrer.
L’altra cara de la moneda la protagonitzen la indústria i la construcció. El consum de ciment va repuntar amb força al desembre, amb un increment del 9,8%, i la indústria va créixer per primer cop des de l’octubre, amb un augment del 0,7% interanual al gener.
El relaxament de les restriccions dels darrers dies s’ha traduït en una lleugera recuperació del consum als sectors més perjudicats i un creixement gradual en la mobilitat de les persones, tot i que en ambdós casos es troben lluny de recuperar els volums anteriors a la crisi. Els desplaçaments en transport públic i privat es troben encara un 46% per sota del volum habitual.
Amb tot, l’economia espanyola s’ha recuperat al febrer, tot i que encara es manté en terreny recessiu juntament amb la zona Euro. Aquesta millora s’ha registrat especialment en la indústria, que ha mantingut l’expansió en el segon mes de l’any.