El Liceu tanca la temporada i reprogramarà els espectacles cancel·lats durant els propers 4 anys

El teatre treballa en una programació alternativa al juny i juliol que "apropi la música en directe" a la ciutadania

 El Gran Teatre del Liceu ha anunciat aquest dijous el tancament de la temporada 2019-20. La majoria dels espectacles previstos pel maig, juny i juliol es reprogramaran al llarg de les properes 4 temporades, com ‘Lohengrin’, ‘Carmen’ o ‘ll Barbiere di Siviglia’. A banda, el teatre plantejarà durant juny i juliol una activitat alternativa amb la intenció de “retornar la cultura en viu a la vida de les persones”. El Liceu “s’acomiada” amb la “clara intenció de continuar allà on ho havia deixat, i de tornar amb la mateixa empenta que l’ha situat en un dels moments més òptims de la seva història recent”. La institució ha anunciat també el nomenament de Lluís Herrero i Elisa Durán com a nous president i vicepresidenta del Consell de Mecenatge.

De tota la programació que encara restava activa, s’ha procurat reprogramar gairebé tots els espectacles, assegura el Liceu en un comunica. La decisió afecta a l’òpera ‘Carmen’ de Bizet amb producció de Calixto Bieito i la nova producció d”ll Barbiere di Siviglia’ de Rossini amb l’Staatstheater am Gärtnerplatz (Munic) i el Théâtre du Capitole (Toulouse), que seran reprogramades al llarg de les 4 properes temporades. De la mateixa manera es farà amb l’esperada producció de ‘Lohengrin’ de Wagner amb la posada en escena de Katharina.

L’últim concert del 20è aniversari amb Juan Diego Flórez, previst el 26 de maig, passa al 30 d’octubre de 2020, formant part així de la temporada 2020-21. Per últim, la temporada també comptava amb el nou espectacle de dansa ‘De Scheherazade a Yo Carmen’ de la bailaora Maria Pagès, que s’ha confirmat per a la temporada 2021-22. En el cas de la programació al Foyer, queden cancel·lats 3 concerts de l’Esclat de cambra –’Vents’n clàssic’, ‘Dues cartes d’amor per l’eternitat’ i ‘Un faust contemporani’-, i el concert de l’OFF Liceu amb Rio-Pareja, Muñoz-Osorio, Bonfill i Timón.

El Liceu es posarà en contacte amb les persones afectades per la suspensió de l’activitat artística, tant abonats com públic general. El teatre recorda que no és la primera vegada que es veu obligat a alterar la seva programació per vicissituds pròpies o a causa del context polític, social o sanitari. En aquest sentit, “sempre ressorgint gràcies a l’esforç, complicitat i suport de la societat”. Ho exemplifica amb l’incendi de 1861, la bomba Orsini de 1893, les vagues com la de la Canadenca  de 1919 o epidèmies de còlera o grip com la de 1889, així com episodis durant la Guerra Civil.

Programació alternativa

La direcció artística del teatre està treballant amb una programació alternativa reduïda que “pugui mantenir la flama” del Liceu durant els mesos de juny i juliol. “Hem superat l’angoixa i les hores tedioses amb iniciatives audiovisuals, però ara torna el regnat de la música en viu”, ha dit el director artístic Víctor Garcia de Gomar. Al seu parer, el seu impacte no pot ser substituït i per tant, tot repensant la cerimònia “concert” i garantint la seguretat, volen “encendre les guspires de l’emoció”.

D’altra banda, el Liceu a la Fresca es manté amb la col·laboració amb Televisió de Catalunya i RTVE, modificant el projecte. L’emissió al canal 33 serà el 20 de juny, i en el cas de La2 de TVE serà el 5 de juliol. Les dues cadenes emetran l’òpera ‘Carmen’ de Bizet amb la producció de Calixto Bieito -tal com estava programat- enregistrada el 2011 al Gran Teatre del Liceu.

Nous nomenaments

La institució ha informat també del nomenament de Lluís Herrero i Elisa Durán com a president i vicepresidenta del Consell de Mecenatge. La intenció és seguir “potenciant la inversió privada com un dels puntals de l’economia del teatre”.  Herrero, vicepresident executiu del Banco Santander, pren el relleu de Jaume Giró, qui ocupava aquest càrrec des del 2017. Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació Bancària ‘la Caixa’, és vicepresidenta després de ser ratificada recentment com a nou membre del Consell.

La temporada passada 2018-19 el mecenatge va arribar als 7,6 milions d’euros, “consolidant” la recuperació iniciada el 2014 i assolint xifres que no es veien des del 2005.

Reconeixement com a esdeveniment d’especial interès

El Liceu celebra el recent atorgament per part del Consell de Ministres d’esdeveniment d’especial interès públic el 175è aniversari de la construcció del Teatre de la Rambla. “Serà una eina clau en aquesta propera etapa per mantenir la representació privada iniciada amb la celebració del 20è aniversari de la seva reobertura, i consolidar els recursos via patrocini i mecenatge”, sosté la institució.

Aquest benefici “excepcional”, que celebra la inauguració del teatre el 4 d’abril de 1847, serà vàlid des del desembre de 2020 fins el novembre del 2023, i preveu incentivar més fonts amb desgravacions que poden arribar fins el 90 % de les aportacions.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Amposta i l’empresa Adolfo Constructors signen l’acta de replanteig d’inici d’obres de la celòquia del Castell

Notícia següent

L’Ajuntament de Tarragona prepara una aplicació per potenciar els comerços i obre una nova línia d’ajuts

Notícies relacionades