El Dia del Llibre tindrà 200 parades a Barcelona, la meitat al passeig de Gràcia

Els autors se situaran a taules de tres metres d'ample i no es podran tocar ni fer-se 'selfies'

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Imatge recurs de Sant Jordi. Foto CEDIDA

El Dia del Llibre i de la Rosa desplegarà a Barcelona aquest 23 de juliol unes 200 parades, respecte al miler que s’havia projectat per Sant Jordi, i aquesta vegada la meitat –unes 111– en una zona perimetrada però dispersa al tronc central de passeig de Gràcia entre plaça Catalunya i fins al carrer València dividida en cinc trams.

En una conferència de premsa aquest dimecres, el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, ha assegurat: “És molt difícil que el Dia del Llibre no se celebri”, i ha apel·lat a la flexibilitat de la jornada que permetrà, amb una dimensió més gran o petita, que pugui tenir lloc.

“El Dia del Llibre és flexible i molt segur, i no té cap tipus de perill”, ha afegit Tixis, mentre que el gerent del Gremi de Llibreters, Marià Marín, ha precisat la voluntat que sigui una diada dispersa i sense concentracions.

Tal com s’ha previst, a banda de les 111 parades del passeig de Gràcia, la ciutat també comptarà amb 90 parades repartides pels districtes perquè els veïns s’acostin a les seves llibreries de proximitat: “La gent no ha de baixar a Barcelona. Ha d’anar a la seva localitat o capital de comarca”, ha dit Marín, que espera que l’impacte del Dia del Llibre als 956 municipis de Catalunya sigui més gran que mai, i només vagi al passeig de Gràcia qui hi viu o treballa.

MESURES DE SEGURETAT

Amb la supervisió del Pla de protecció civil (Procicat), la festa serà professional –només podran vendre roses i llibres els professionals acreditats–, la qual cosa eliminarà el 70% de les parades i les concentracions habituals, a més de “garantir als ciutadans plans de seguretat i control efectius”.

Les mesures de seguretat de la jornada seran les vigents, a banda de les consensuades per a les parades de carrer: zones delimitades i senyalitzades, amb perímetres tancats; sentits de circulació com el dels vehicles, i garantia de distanciament de 2,5 metres quadrats per persona.

També controls d’aforament obligatoris –a Barcelona es farà amb dispositius electrònics–; personal de control format; senyalística, i l’obligació legal de no anar a la festa amb símptomes.

SIGNATURES AMB CITA PRÈVIA

Les signatures dels autors tindran el seu propi protocol: espais de venda i per signar separats; autors destacats per totes les comarques i no només al centre; petició de cita prèvia per a les signatures a les llibreries que ho organitzin –i ho anunciïn uns dies abans–; a part, no es podrà tocar els autors ni fer-s’hi ‘selfies’, i estaran “totalment protegits” amb una taula de tres metres d’ample, a part d’obligar a posar-se gel hidroalcohòlic abans i després de la cua.

La “dispersió” regnarà a Barcelona amb perímetres amplis, i més enllà, cada municipi tindrà la facultat de decidir si celebra la diada al carrer –s’han desvinculat de la celebració la comarca del Segrià (Lleida), Reus (Tarragona) i llibreries de Figueres (Girona) i Barcelona–.

La presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, Maria Carme Ferrer, ha recordat que en qualsevol cas, no posar la parada no vol dir no celebrar-la perquè les llibreries i floristeries estaran obertes: “Tothom podrà anar a comprar llibres”, ha dit Ferrer.

Ha concretat que com a novetat d’aquesta festa els escriptors destacats també signaran a les comarques, a banda de la possibilitat que les llibreries obrin fins més tard –fins a mitjanit–.

El president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, ha defensat el comerç de proximitat en aquesta festa i ha assenyalat que aquest Sant Jordi, a més de la rosa vermella, també es comercialitzaran roses blanques en homenatge “al que ha passat, a l’esperança, al color dels sanitaris, al dol i a un futur en positiu”.

El tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, ha destacat que la jornada no tindrà concentracions, perquè s’ha generat aquest espai al tronc central de la ciutat, mentre que la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha animat a celebrar un Dia del Llibre i de la Rosa de suport a la cultura.